© 2018 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

  • Lisel_Talerfordyr
  • Taler for dyr på Facebook
  • Taler for Dyr

Vitamin- og mineralliste

Vi har lært, at der er nogle bestemte vitaminer og mineraler
vi skal have fra animalske fødevare.
Denne liste viser dog, hvor man ellers kan få disse vigtige næringsstoffer.
Listen er godkendt af en klinisk diætist!

Mht. hvor godt vi optager disse næringsstoffer, så henviser jeg til AND's pjece (verdens største diætistforening) om vegansk sund kost, hvor de viser, at vi f.eks. får mere ud af kalken i kålen, end vi gør i mælken.

Vil du vide mere om tilskud og vitaminer generelt, så anbefales Dr. Michael Gregers side om vitaminer. da han altid viser kilden fra forskningen og ingen økonomiske interesser har, andet end at holde siden kørende

Her er også en god gennemgang af, hvorfor man ikke skal bekymre sig om proteiner. og denne artikel viser en historisk gennemgang af, hvordan man fandt frem til vores virkelige aminosyre/protein-behov, som reelt er ret småt.

Kort sagt viser forskningen, at på en sund plantekost, kan du godt spise dig til alt hvad kroppen skal bruge af vitaminer og mineraler (-B12 hele året og -D på den nordlige halvkugle i vinterhalvåret, men disse to er i egentlig forstand heller ikke det samme som alle de andre vitaminer, men hhv. dannet af bakterie og hormon).

Vitamin A

    • Findes i, men er ikke begrænset til: 

      • Gulerødder, græskar, persille, dild, spinat, grønkål, peberfrugt, broccoli, netmelon, grønne ærter, kartofler og meget mere. 

      • Kroppen danner selv det a-vitamin den skal bruge, hvis den indtager nogen af ovenstående madvarer. 

  • Calcium

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Grønkål, appelsiner, citroner, gulerødder, løg, tomater, salat, klid, rabarber, spinat, kål, ærter, abrikoser, figen, blommer, dadler, ris, kartofler, mandler, helkorn, karse, grønkål, sød kartofler, svesker, persille, havre og mange andre madvarer.

      • En gammel myte om, at syredannende mad, som f.eks. animalsk protein faktisk tager kalk fra knoglerne, er ikke sand, hvilket denne forskning viser tydeligt. 

      • Hvilke fødevarer optager man bedst kalk fra? Kan ses her og i AND's rapport.

  • Jern

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Grønkål, spinat og alle grønne blade, bælgfrugter, rødbeder, løg, blomkål, helkorn, klid, hvedekim, hirse, asparges, hyben, figen, mandler, svesker, hasselnødder, blåbær, jordbær, sød kartofler, gulerødder, tomater, rosiner, æbler, abrikoser, sojabønner, dadler og andre madvarer. 

      • DTU: »Hæmjern, er den type jern, der findes i alle former for kød. På baggrund af dyreforsøg og studier af, hvordan hæmjern opfører sig i vores tarmsystem, er der dokumentation for, at hæmjern kan have en kræftfremkaldende virkning.«

      • Jern fra planter er non-hæmjern og dermed ikke en risikofaktor. Non-hæmjern optages fint i kroppen sammen med c-vitamin.

  • Vitamin D

    • Solen, solarier og svampe. I de nordiske lande anbefales det plantespisere/veganere, at tage et D-vitamintilskud i vinterhalvåret. Men anbefalingen går faktisk også til alle andre på den nordlige halvkugle. 

  • Vitamin B6

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Dild, pistacienød, hvedekim, hvedeklid, karry, sesamfrø, hirse, cornflakes, brune ris, hasselnødder, kartofler, sød kartofler og andre madvarer.

  • Vitamin B12

    • Dyrene indeholder b12, udelukkende fordi de får det i tilskud i deres foder. Med mindre de naturligvis kommer udenfor, så de kan spise direkte fra jorden og evt. også drikke ferskvand fra en naturlig kilde. 

      • Dog er ananaskirsebær kendt for at kunne indeholde b12 og ellers kan du blive meget klogere på vitaminet, som dannes af bakterier, lige her.

      • Så B12 er det eneste tilskud som veganere SKAL tage, simpelthen fordi, at i vores hygiejniske samfund, med vores intensive landbrug, som udvasker jorden, ikke længere har det naturligt i kosten. B12 kommer nemlig af en jordbakterie, der omdannes til B12 INDE i kroppen og som kommer ud med afføringen. Der var dermed naturligt B12 i ferskvandssøer, kilder, afføring og jord.

  • Magnesium

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Hørfrø, mandler, paranødder, valnødder, kokosnødder, bananer, appelsiner, grapefrugt, kartofler, grønne grønsager, rosenkål, æbler, rødbeder, rosiner, fuldkorn, spinat, gulerødder, løg, blommer, klid, bælgfrugt, figen, majs, svesker, kartofler, sød kartofler og andre fødevarer.

  • Fosfor

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Nødder, bønner, hvede, ris og græskarkærner.

  • Jod

    • Iodberiget salt, drikkevand og brød.

  • Selen

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Paranødder, brødtyper, flækærter, krydderier og andre nødder.

  • Zink

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Hvedekim, nødder, hele hvedekorn, bønner, solsikkefrø, græskarkærner, bælgfrugter, hvedeklid, krydderier, karse, ananas, kartofler, rødbeder og gulerødder.

  • Kalium

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Abrikoser, bananer, appelsiner, citroner, grapefrugt, blommer, vindruer, kartofler med skræl, kål, salat, karse, figen, bælgfrugter, oliven, havre, spinat, blåbær, fersken, stikkelsbær, nødder, mandler, tomat, rødbeder, selleri, æbler, svesker, rosiner og hel hvede.

  • E-vitamin

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Hvedekim, hvedeklid, hvedekærner, broccoli, persille, spinat, bønner, rosenkål, grønsager, havregryn, mandler og nødder.

  • Omega-fedtsyrerne

    • Findes i, men er ikke begrænset til:

      • Hørfrø og chiafrø er de bedste pga. det rigtige forhold mellem omega 3 og 6, men alle frø, nødder og kerner og mange kornsorter indeholder gode kilder til disse fedtsyrer også er det UDEN kolestorol og tungmetaller, som findes i stor grad i fisk. 

      • En skefuld knust hørfrø i morgenmaden, også er du dækket ind!

      • Her gennemgås de videnskabelige undersøgelser der er lavet vedr. omegaerne, på en måde så vi alle kan forstå det.

  • K-vitamin

    • Findes i, men er ikke begrænset til:​

  • Proteiner

    • Findes i alt frugt, grønt, korn og andre planter​

      • Protein dannes af aminosyrer og kun planter laver aminosyrer. ​

      • Så længe man spiser nok og godt varieret, så får man alle de proteiner man har behov for.