Til lægen eller diætisten

Ofte oplever veganere, at sundhedspersonale intet kender til plantebaseret ernæring. Hverken hvad det vil sige eller hvad de
reelle konsekvenser er ved en sådan kost. 
Man kan stå foran en diætist eller læge og forsøge at forklare, men vedkommende har sin uddannelsesmæssige baggrund og holder sig til denne, hvilket er forståeligt nok, men den danske version af disse uddannelser er ikke god nok, når det kommer til viden om plantekost. 
Derfor er der et behov for, at dele denne viden med de læger, diætister og andre faguddannede man kommer i kontakt med. 
Her deles der PDF'er med officielle udtalelser, som er lige til at printe ud, samle i en mappe og give til din diætist eller læge. 

Verdens Største Diætistforening. En virkelig god gennemgang af alle relevante punkter vedr. plantekost og inkluderer en lang kildeliste til de bedste og mest grundige studier, som de baserer deres holdning på. 

Klik her! 

PDF klar, som klart og tydeligt viser WHO's holdning til en sund kost, både til voksne og børn. 

Klik her!

Sveriges holdning til vegansk kost til børn og gennemgang af deres gode råd til rette næringsstoffer mv. Sverige ser ingen problemer med vegansk kost (heller ikke til børn), men guider bare folk til hvor de så får den rette næring. 

Klik her

Denne pjece er en guide til sundhedspersonale vedr. at bruge plantekost til forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Den er fyldt med grundige kilder til forskningen. Især afsnittet på side 2 under "Table 1", er vigtigt at bide mærke i. 

Klik her

Forsøg at være så forberedt som muligt, hvis du skal tale med en læge eller diætist for første gang som veganer og have forståelse for, at læger og diætister jo ER specialister på deres felt, men bare ofte ikke har været igennem videnskaben om plantekost. 

Der er endda diætister i Danmark som har bedt forældre give deres barn komælk, på trods af allergi, for det var jo vigtigt barnet fik kalk nok. 

Der er stadig læger der tror, at den rette protein kun findes i kød. 

Der er læger der tror LCHF og andre atkins-lignende diæter er sunde i længden, på trods af f.eks. denne store metaanalyse, som viser noget helt andet:

Klik her! (endnu en PDF til samlingen)

Det er ikke skrevet for at skræmme, men simpelthen for, at lægge vægt på, at god forberedelse kan spare en unødvendig diskussion eller hårdknude i kommunikationen og dermed behandlingen.  

Med disse rapporter er du godt forberedt og kan forberede hvilken som helst sundhedsfaglig person, som du skal i kontakt med i systemet. 

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr