• Lisel Vad Olsson

Victoria KAN selv og VIL selv

Nogen af jer kender allerede min datter Victoria. I hvert fald lidt. Det kan ofte virke som om hun er ret stille, men hun er i virkeligheden begge dele - stille OG larmende.


Michael (hendes far) og jeg, har stor respekt for vores datter, som altid har haft en brændende styrke, (som vi virkelig ikke aner hvor hun har fra). Et par eksempler som beskriver det ret godt:

Hun fandt ud af det var hendes venner der lå på tallerkenen og blev straks vegetar og dermed FØR hendes forældre.

Hun hørte om kalve og kyllinger der blev taget fra deres mor og blev dermed veganer.

Hun var til børnefødselsdag i 3-4 timer, hvor de havde glemt aftalen om at hun altså skulle spise vegansk. Dermed indtog Victoria ikke noget i alt den tid hun var til fødselsdag og så bare på de andre spise kage mm. Da hun kom sulten hjem sagde jeg til hende, at hun altså ikke behøvede at gå og sulte sig selv og altså gerne måtte spise det de serverede, hvorefter hun så med vantro på mig, som om jeg var sindssyg i at kunne foreslå hun spiste noget fra hendes venner.

Ligesom dengang hun spiste et stykke rugbrød, kun med syltetøj til aftensmad hjemme hos en veninde.

Osv....


Pigen kan selv!Hun er begyndt at bevæge sig mere på de sociale medier, i en alder af kun 12 år, fordi hun hørte Gretha Thunberg, kikkede op på mig og sagde: "Det vil jeg også".


Jeg føler jeg lige må uddybe lidt mere af Victoria og mig, da risikoen ved SoMe jo er, at folk ret hurtigt dømmer om et eller andet. Allerede nu er der beskeder der mener, at jeg/vi pacer Victoria frem og altså udnytter hende for vores egen agenda. Det er derfor dette indlæg.


Jeg vil lige gøre klart, at hun har en instagram, men som hun meget sjældent tjekker og som jeg har direkte adgang til. Hun er IKKE på Facebook og kommer det heller ikke foreløbigt.


Victoria har i (vist nok) 3 år haft youtube-kanalen "Venner med Dyrene", der i dag tæller 150 abonnenter, hvor hun, når hun har lyst, laver små videoer med vegansk mad eller besøg og aktivisme og det har hun det sjovt med. Jeg klipper dem sammen og sender dem ud.

Det startede med, at hun bare gerne ville have en youtubekanal, hvilket vi som forældre ikke så noget problem i, da det, ligemeget hvad, jo er noget som vi 100% styrer - man kan til- og fravælge en masse ting på kanalen, som f.eks. likes, kommentarer mm. Det eneste krav vi havde det var, at det ikke bare skulle være fis og ballade, men handle om noget hun brænder for og evt. kan gøre en positiv forskel med. Det blev til "Venner med Dyrene".


Nu har tingene ændret sig lidt. Hun hørte Gretha Thunberg, hun forstår det kritiske og hun vil nu gerne gøre en klima- og miljøforskel.

Vi har flere gange tjekket med hende, at det hun gør, skal være fordi HUN har lyst og ikke fordi mor eller far synes det er en god ide eller lægger noget i det. Men at vi støtter hende.


Hører man flere af de refleksioner hun selv kommer med i et par af hendes videoer, så er man ikke i tvivl om at pigen selv kan reflektere og tænke.


Forestil jer alle de børn der dagligt hører en masse om klima og miljø. Forestil jer hvordan det må føles, at være magtesløs. Et barn og magtesløs. I en verden af voksne der går rundt og lader som ingenting, fordi de ikke selv magter at gøre noget - på trods af, at der er SÅ MEGET vi kan gøre.

Hvad med om vi viser børnene, at vi godt forstår den magtesløshed og angst de kan føle for deres fremtid og give dem en måde hvor de føler de selv kan gøre en forskel:


Spise vegansk og råbe politikkerne op - ligesom Gretha Thunberg

Kræve at de voksne tager personlig handling nu.


Victoria og hendes gamle klassekammerat fortalte mig, at i skolen havde de bare hørt, at det hele med klimaet var noget rigtig møg og det går rigtig galt. Intet andet. Ingen løsninger. Intet håb.


På trods af, at der jo faktisk er meget vi kan gøre selv.


Men med dette indlæg vil jeg egentlig bare gerne gøre klart, at Victoria KAN selv og VIL selv og ikke gør noget hun ikke har lyst til, for hendes egne grunde og ikke hendes forældre.


Udover det, så kan enhver der har mødt hende skrive under på, at hun er en velopdragen og hjælpsom pige, som besidder enorm humor og kæmpe viljestyrke, når der er noget hun virkelig brænder for.


Der er ikke brug for nogen som helst pacing her - den klarer hun helt selv - til gengæld vil jeg og hendes far rigtig gerne hjælpe hende med de ting hun sætter sig for og som vi vurderer, som dem der kender hende bedst, at det ville hun godt kunne føre igennem med de konsekvenser der nu engang kan være ved det.


Del meget gerne hendes klimavideo!!!


PS: Dette indlæg er godkendt af Victoria, fordi det nu engang handler om hende og med hendes billede.

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr