• Lisel Vad Olsson

Vi må gerne blande os, for det gælder os allesammen

Opdateret: mar. 23

Vi mennesker har en ide om, at vores egne valg er vores egne og ikke rigtig kommer andre ved. Det er virkelig noget, der kan få sindene i kog hos folk, når de konfronteres med deres valg og med det faktum, at man kunne have valgt bedre.Hvis jeg f.eks. gerne vil købe alt det tøj jeg ønsker velvidende, at børn i østen har syet det, eller alt det chokolade jeg vil velvidende, at børn har høstet det, eller alt det round-up jeg vil velvidende, at det dræber bier og går i grundvandet, eller alt det oksekød jeg ønsker (og det forestiller vi os lige, er rigtig meget), så er der ikke nogen, der skal komme og blande sig i det; mener langt de fleste mennesker. Det er nemlig min ret som menneske i et frit land, at købe lige præcis det jeg ønsker, i de mængder jeg ønsker. Så længe jeg betaler skat og dermed yder mit til samfundet.


Jeg kan altså lægge mit moralske individuelle ansvar, over på den regering jeg nu har været med til at stemme ind i Folketinget og dermed lade dem lovgive om, hvad jeg har mulighed for at købe, i hvilke mængder og til hvilken pris. Men helt sikkert ikke uden at brokke mig og indgå i en debat omkring det, for der må virkelig være grænser for, hvor meget dem i regeringen skal bestemme – også selvom der er videnskabelig eller moralsk konsensus om, at begrænsningen er på sin plads og måske endda er ret nødvendig for os.


Sandheden er, at hvis man virkelig mener ovenstående, at ens valg kun er ens eget og ikke kommer andre ved, så har man gevaldige skyklapper på. Man afholder sig fra, at tage et medmenneskeligt og ret så vigtigt ansvar.


Vi er nemlig alle gæster her på jorden, men vi opfører os kollektivt som røvere, pirater og vikinger. Vi invaderer, efterlader os ofre overalt og ikke mindst udpint jord og ødelæggelse.

Vi kan ikke bare lade ansvaret ligge på de få, som selv er blændet og ramt af skyklapper, men indse det er et kollektivt ansvar, at opføre os som respektfulde gæster. Gæster som ikke er kommet for at invadere vores vært og efterlade et kæmpemæssigt rod. Rod der indeholder forurening, skrald der ikke nedbrydes og jord der ikke længere kan dyrkes mad på, pga. alt for hårde monokulturelle dyrkningsmetoder og sprøjtegifte.


Dine indkøb afspejler, hvor stort et ansvar du er klar til at tage


Den nemmeste og allermest effektive måde du kan tage ansvar på, er ved at blive en bevidst indkøber. Hele vores samfund og system er bygget op omkring handel og penge og dermed er den mest magtfulde stemme din pengepung; det er via den vi skaber den fremtid vi ønsker, både for os selv, vores nærmeste og vores efterkommere.


At bruge en lille smule ekstra tid på at sætte sig ind i de varer, som efterlader det største negative aftryk på jorden og ens medmennesker, er det mindste vi kan gøre for os selv og hinanden.

Viser folk med deres indkøb, at de ønsker en mere retfærdig, medfølende og ren verden, så er det de varer firmaerne vil lave til os. Men viser folk, at de er absolut ligeglade omkring varens tilblivelsesmetode og materialer, så kan firmaerne gøre lige hvad der passer dem mod vores natur, dyrene og de mennesker der arbejder i slavelignende forhold. Det er jo ikke noget, vi skal regne med, at lovgiverne i de enkelte lande vil gå ind og lovgive om.


Jeg selv har fundet ud af, at ved at blive sund plantegnasker, så er det mega enkelt at undgå at støtte miljøsvineri og pengegriske firmaer. At købe uforarbejdet plantemad, økologisk, også lokalt som muligt gør, at jeg helt automatisk har den mest miljøvenlige diæt. Et ekstra plus er, at diæten beviseligt forebygger alle de store livsstilssygdomme, hvilket har en enorm indvirkning på samfundsøkonomien, da jeg kan arbejde længere og bedre og ikke er en stor udgift i sundhedssektoren.


At omfavne minimalisme, har givet en masse frihed og penge til flere oplevelser i stedet for ting. Hver gang vi skal købe noget spørger vi os selv: ”er det nice to have eller need to have”? Både min mand og jeg har været gode til bare at smide i indkøbskurven, både til os selv og ungerne og puuha hvor har vi smidt meget ud efterhånden af både plastiklort og elektronik. Det letter i krop og sind at smide ud, sælge og give væk - uden at købe nyt. Det er rart ikke at have ting i gemmerne, men at vide præcis hvad man har og hvor. Det er rart, at de ting som vi har, faktisk er noget der virkelig betyder noget og giver en glæde. Det er ikke bare noget, man gemmer for at gemme. Det giver en lethed og frihed at kunne sige nej og glædes ved det man allerede har, som ikke behøver at være en ting.At blive bevidst, om de materialer man køber


Plastik er et af de allerværste materialer. Vidste du, at der er mikroplastik i både polyester og nylon? Engangsvaskeklude, topmadrasser, madrasser, dyner, tøj og meget mere indeholder plastik og mikroplastik.

Bomuld, bambus, hamp, træ, plantelæder og andre naturmaterialer er helt klart at foretrække - økologisk og bæredygtigt dyrket. For det første er de sundest for vores indemiljø og helbred. For det andet er der ikke nogen, der lider over det. Både i plastik, mikroplastik, uld, silke, læder og fjer er der dyr og natur der lider. Enten direkte i produktionen eller når det ender som skrald og ryger ud i vores natur.

For ikke at tale om alle de giftstoffer der bruges til at lave læder og som påvirker de mennesker, der arbejder med det. Det kan du læse meget mere om via dette link, som beskriver processen og arbejdsforholdene.Bevidsthed


Jeg tror, at en af de vigtigste ting vi kan give videre til vores børn, det er at lære dem, at vores individuelle valg også meget vel kan være vores allesammens valg. At når vi lukker øjnene, for det ansvar vi alle har, for den jord vi træder på, så har det en negativ indflydelse på alle dem, der træder på den samme jord. Handler vi omvendt bevidst og ud fra omtanke og medfølelse, så har det en positiv indflydelse på os allesammen også selvom andre ikke vil anerkende det endnu.


Jeg tror helt klart, det har en stor værdi at lære vores børn, at et af de vigtigste valg er det vi hele tiden tager med vores pengepung.


Vores pengepung fortæller en historie om os. Ønsker vi firmaer der sviner jorden til eller ønsker vi firmaer der tager ansvar? Ønsker vi firmaer der udnytter folk og bruger dem som slaver eller ønsker vi firmaer der spreder retfærdighed og medfølelse?

Hver en vare vi køber fortæller en historie og spørgsmålet er, om vi virkelig har lyst til at støtte den historie. Nestle opkøber rent drikkevand og mener seriøst, at rent vand ikke er en menneskeret (se forneden). Monsanto (Round-Up) lever af at sælge gift, der ødelægger vores drikkevand, jord og dræber insekter. To hurtige eksempler.


Hvilken verden ønsker vi? Hvad du siger og stemmer på i stemmeboksen og på facebook, har ikke den samme vægt, som de valg du tager med din pengepung, hvor den reelle stemme du har faktisk ligger. Det betyder ikke, man ikke skal stemme til folketingsvalget, men det betyder, at den stemme du ligger HVER dag igennem dine indkøb, er mindst lige så vigtigt, da vores samfund er dybt influeret af industrien, da industrien også har en kæmpe indflydelse på politikkerne og de love og bestemmelser, der vedtages af folketinget.


Det bringer mig tilbage til overskriften. For når alt den magt ligger i pengepungen, så betyder det rent faktisk noget for andre mennesker og jorden, hvad vi bruger vores penge på individuelt. Vores indkøb har en betydning, for både os selv, vores børn og andre mennesker omkring os. Det har en betydning, fordi vi via pengepungen stemmer på, hvilken verden vi skal have i morgen - og i den verden bor vi alle sammen.


Derfor er det også kun fair og i orden, at vi hele tiden husker hinanden på, på hver vores måde, at gøre hvad vi hver især kan gøre, for at vores indkøb afspejler fred, retfærdighed og medfølelse for alle.

Længere nede er de 8 første skridt, som du kan tage til bevidste indkøb, men her er først lige et par oplysende små film og artikler:


Moderne slaver i dag, både i fødevareindustrien, fiskeri, tøj, plastikfabrikker mm.


NeoHippie har en dansk blog om bæredygtig livsstil for få penge og en bog omkring det.


Videoen herunder viser Nestle's øverste direktør, hvor han sidder og fortæller ordret, at firmaer skal have lov at EJE alt drikkevand og, at det ikke er en menneskeret, at have adgang til vand.Klik her og se og læs om slaverne. Nogle graver efter mineraler og guld til dine smykker og mobiler. Andre fisker efter dine rejer.


Denne dokumentar viser hvor rigtig meget af det chokolade vi spiser i vesten kommer fra. Linket åbner youtube for bedre opløsning.


Det kæmpestore problem med palmeolie forklares her. Der er mange længere og kortere dokumentarer vedr. palmeolie, ligesom der er med chokoladen og slaverne, så det er nemt at finde mere info omkring det.


Hvad du kan starte med at gøre:


 1. Stil krav til de firmaer og butikker hvor du handler.

 2. Lær dig selv ikke at impulskøbe.

 3. Brug det du har, til det ikke virker mere.

 4. Køb brugt, hver gang du kan.

 5. Læg mærke til fairtrademærker, økomærker og den slags.

 6. ​Tjek f.eks. denne rigtig gode side, med mange gode links til retfærdige firmaer: fair-stuff.dk

 7. Hold dig fra de store mastodontfirmaer som f.eks. Nestle.

 8. Undgå plastik så snart du kan. Køb ikke længere plastiktandbørster, fryseposer, engangsvaskeklude og andre plastikdimser, eller køb det brugt.

 9. Spis plantemad.


Hvis du synes det lyder besværligt, så tag et punkt af gangen og væn dig til det nye handlemønster. Det vil føles rart og godt og give dig energi til at tage næste punkt og handlemønster. Men start med at vælge plantemaden (her er hvorfor) !


Husk, du er ikke alene! Et menneske i sig selv gør ikke den store forskel. Men vi er rigtig mange. Vi er en del af en kæmpestor bevægelse af bevidste shoppere og jo flere vi bliver, jo mere magt har vores individuelle pengepung. Allerede nu ser vi en ændring. Der er kommet mange og der kommer mange flere bæredygtige alternativer til både plastik, kød og læder og meget andet. Men der er brug for så mange som muligt, så det kan gå endnu hurtigere med at skabe en tryg og bedre fremtid <3Udgave af dette indlæg blev udgivet i Information, dog stærkt redigeret af deres redaktion: https://www.information.dk/debat/2018/07/kan-forbruge-bedre-verden45 milioner køer fremstilles hvert år udelukkende for læder i biler. Du kan faktisk regne med, at det læder, skind, fjer og pels du har på dine sko, tasker, biler, i dyner osv., er fra dyr der udelukkende er blevet fremstillet ved menneskehænder, i fangeskab, for deres hud og hår - ikke for hverken kød, mælk eller æg:

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

 • Twitter
 • Lisel_vp
 • Lisel - Veganerpartiet
 • Taler for Dyr