• Lisel Vad Olsson

Vi klarer den ikke, hvis ikke vi klarer den sammen - allesammen

Ja, jeg er veganer og endda også aktivist, men jeg er så sandelig også meget andet. Jeg er en helt normal mor, kone, søster, studerende, veninde, datter, niece og bare menneske. Jeg smører madpakker, vasker tøj, går ud med skraldet, glæder mig til weekend og ferier, ser Netflix, holder jul og nytår, hjælper mennesker hvor jeg kan, lægger budget, laver aftensmad hver dag, husker mine børn på lektier, putter dem hver dag, læser bøger, spiller lotto osv osv osv.

Jeg er et fuldstændig normalt fungerende menneske opvokset i den danske frikadelle-dannebrog-kongehus-camping-grill- og ølkultur, med dertil hørende københavnerhumor.


Men jeg er på samme tid blevet veganer og har her til nytår levet den veganske livsstil i 4 år. Det var en lang proces at gå all-in på det veganske, men da vi – min mand og jeg – endelig tog beslutningen, så har jeg ikke på et eneste tidspunkt fortrudt den og ej heller overvejet på noget tidspunkt, at skulle indtage noget animalsk igen. Jeg elsker at leve vegansk og det er der flere grunde til.


For det første så betyder det nemlig, at jeg endelig lever efter mine kerneværdier om ikke-vold, som betyder, at hvis det ikke er nødvendigt for mig, at skulle deltage i eller betale for indespærring, udnyttelse og vold, så bør jeg netop ikke deltage i eller betale for netop dette. Jeg er blevet bevidst om, at det jeg bruger penge på, er en stemme for hvilken verden jeg ønsker at leve i og give videre til mine børn, og derfor forsøger jeg, så vidt det er praktisk muligt i hverdagen, at undgå at bruge penge på varer hvor jeg ved, at der er direkte ofre involveret i produktionen.

Det føles personligt rigtig rart og det er værdier jeg ønsker at give videre til mine børn, på en måde, hvor det ikke bare er tomme ord, men rent faktisk noget man handler på.


For det andet så ved jeg, at denne her livsstil er præcis det som samtlige miljø- (og klima-) rapporter kalder på, som et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig fremtid, da den nuværende måde vi lever på, er ekstremt ødelæggende for jordens biodiversitet med udryddelse af vilde dyre- og plantearter, et alt for højt vandforbrug, iltsvind, ørkendannelse og meget mere, som et resultat af, at vi planter mad til 56 milliarder kunstigt fremavlede landbrugsdyr, i stedet for at gro direkte sund mad til 7 milliarder mennesker. Det vil spare os landjord, vandressourcer og forbedre både havmiljø, vild natur og biodiversitet, at droppe landbrugsdyrene. Alene disse tal gør det ret indlysende, at vi ikke har et problem med at gro nok mad til fremtidens 11 milliarder mennesker, det er bare vigtigt at vi gror plantemad til mennesker og ikke til landbrugsdyr, da der er et ekstremt spild af ressourcer og ødelæggelse af frugtbar jord i processen. Selv Bjørn Lomborg skriver vedr. klima, at hvis det virkelig skal batte på denne konto, så skal man leve vegansk.


For det tredje, så ved jeg igennem flere ernærings- og økonomirapporter, at et skifte til plantemad kan spare os milliarder i sundhedsudgifter, da det er vist gang på gang, at folk der spiser animalier, er i langt større risiko for både hjertekarsygdomme, diabetes og flere former for cancer, som alle tre er nogen af vores største dræbere.


Det er tre virkelig gode grunde.


Jeg er en person der argumenterer meget sagligt og nede på jorden. Men desværre er debatterne så hårde og grænsedragningen så stærk mellem veganere og ikke-veganere, at på trods af at jeg tager udgangspunkt i mig selv og udtaler mig sagligt, så beskyldes jeg ofte for at være hellig og fanatisk på baggrund af at være medlem af den veganske gruppe. Men jeg er ikke kun medlem af den veganske gruppe. Jeg er også dansker, verdensborger, studerende, forælder og bare et menneske. Jeg deltager i demokratiet og bruger min ytringsfrihed, ligesom alle andre gør, men jeg forsøger at gøre det så nede på jorden som muligt.


Jeg har valgt at bruge min ytringsfrihed til at sprede viden om veganisme, da den netop – fra mit perspektiv, indeholder nogle vigtige elementer om vores allesammens liv, fremtid og velfærd her på jorden; og disse elementer er fast forankret i forskning, som man hver dag kan finde nyt om i medierne, men som desværre sjældent får noget særlig opmærksomhed eller som hurtigt glemmes igen. Måske fordi folk ikke kan overskue konsekvenserne eller det at skulle ændre sine egne indkøb og måde at handle i verden på.


Mange mennesker har ikke lyst til at identificere sig med veganismen, men det behøver man sådan set heller ikke, selvom man vælger at handle vegansk. Handle for sine kerneværdier om medfølelse, sine sundhedsudgifter og sin indflydelse på miljø og klima. Der er ingen regel om, at man skal kalde sig noget, der ingen regler om, at man skal være aktivist og der er ingen der mister sin personlighed, humor, nationalitet eller anden identitet – man handler bare på et mere medfølende og oplyst grundlag.


Alle veganere har på et tidspunkt sagt, at de aldrig ville være veganere inklusiv mig selv. Jeg mente de døde tidligt og var sådan nogen der råbte ad folk. Men man ser altså ikke 35.000 mennesker stå og råbe ad folk i Danmark. Man ser nogle få af disse tusinder udtrykke sig i medierne, dele foldere og gratis kage ud og vise film om hvad der sker i industrien og tager nogle snakke med folk der kommer forbi - folk som har lyst til snakken, måske fordi de netop ser en pointe i, at åbne sig for ny viden, finde ud af hvad det egentlig handler om og være nysgerrig på, hvorfor det egentlig fylder så meget i medierne.


For mig handler veganisme rigtig meget om en måde at være i verden på. At jeg både i mine handlinger, som f.eks. indkøb, men også i mine ord, udtrykker mig igennem hjertet.

Og det kunne jeg godt tænke mig noget mere af i verden <3


At vi alle i debatterne husker, at vi er langt mere end at være veganer eller ikke-veganer og ikke skubber hinanden længere væk fra hinanden. Vi kan alle drage fordel af, at huske lidt ydmyghed og at vi alle kan lære noget af hinanden.


Det er vores allesammens jord og vi klarer den ikke, hvis ikke vi klarer den sammen – alle sammen.


https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed

https://www.talerfordyr.dk/sundhed-og-ernaering

https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed


Hvis du har samme holdning eller bare mener politikerne skal have mere fokus på netop de tre punkter jeg nævnte i indlægget, så venligst overvej at støtte Veganerpartiet med en vælgererklæring og/eller stemme: https://vgpt.dk/

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr