• Lisel Vad Olsson

Veganske hunde og katte

Opdateret: juni 30

Videnskab.dk har skrevet om en ny undersøgelse der er lavet om veganeres kæledyr – mere præcist hvad de fodrer deres kæledyr med. D.v.s. at selve den undersøgelse de skriver om, ikke har taget stilling til eller set på den ernæringsmæssige del af dyrenes foder.

Men Videnskab.dk vælger at skrive af fra en artikel skrevet af Sciencealert, som har skrevet om undersøgelsen. Her er den dramatiske overskrift: ”There's a Concerning Trend of Pet Owners Wanting to Turn Their Carnivore Animals Vegan”. I artiklen fortæller de om undersøgelsens resultater, men lægger oveni deres holdning om, at det er bekymrende at man giver sine hunde og katte vegansk fuldfoder. Dog er den bekymring ikke udtrykt i det

citat de har fra en dyrlæge i artiklen.


De lægger vægt på, at hunde godt kan leve plantebaseret, men at det naturligvis er vigtigt at de får deres behov opfyldt i forhold til den rette mængde og balance af næringstoffer, ligesom alle andre dyr - inkl. mennesker; også lægger de vægt på, at katte er carnivores, hvilket betyder at de SKAL have animalsk protein.


Det betyder at det faktisk ikke er så svært med hunde og der findes vegansk fuldfoder-produkter til hunde, som er godkendt af dyrlæger og som indeholder alt det en hund har behov for på daglig basis, for at være sund og rask:


  • Yarrah Bio Vega fra Zooplus

  • Green Veggiedog uden korn fra Zooplus

  • Pitti Boris Vegetarisk Fuldfoder fra BitibaI 2016 udkom denne videnskabelige undersøgelse: ”Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals”, som findes her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/


Den så på 4 studier, som har undersøgt udfordringerne vedr. plantekost til hunde og katte. Udover det, så undersøgte de også 12 firmaer, som laver vegetarisk foder til hunde og katte og set på næringssammensætningen og endelig sammenlignede de sundheden hos kød- vs planteæder-kæledyr (hunde og katte) og gik tæt på fodersammensætningen, så det er en ret så grundig undersøgelse.


Her er et par citater, som jeg har oversat fra rapporten:


Dette er fra indledningen:


"Mange kæledyrsejere er i stigende grad bekymrede for forbindelserne mellem degenerative sundhedsforhold, dyrevelfærdsproblemer på landbrugsbedrifter, miljøforringelse, gødning og herbicider, klimaændringer og årsagerne dertil. såsom dyrkning og forbrug af animalske produkter.

Derfor er mange ejere i stigende grad interesseret i vegetariske diæter for sig selv og deres ledsagende dyr"....... "Problemer med alle disse kostvalg er blevet dokumenteret, herunder ernæringsmæssige utilstrækkeligheder og sundhedsproblemer. En betydelig og voksende gruppe af befolkningsundersøgelser og casestudier har imidlertid vist, at katte og hunde, der opretholdes på vegetariske kostvaner, kan være sunde - også de der udøver træning på højeste niveauer - og kan faktisk opleve en række sundhedsmæssige fordele. Sådanne kostvaner skal være ernæringsmæssigt komplette og rimeligt afbalancerede, og ejere bør regelmæssigt overvåge urinsyreindholdet og korrigere alkalinering af urin gennem passende kosttilsætningsstoffer, hvis det er nødvendigt".


Senere i artiklen nævnes hvordan katte og hunde har udviklet sig fra den vilde natur og til at være "menneske-venner", hvor dette citat kommer:


"For at hunde og katte skal trives i moderne husdyrmiljøer - i løbet af deres kunstigt øgede levetid - skal de være forsynet med en diæt, der er tilstrækkeligt spiselig, biotilgængelig og er ernæringsmæssig komplet og rimeligt afbalanceret. Hver art og livsstadium (fx barn, voksen, gravid, lacterende, geriatrisk) kræver en særlig næringsstofprofil; hvis bestemmelse kan forhindre underernæring og kan bistå i forvaltningen af ​​andre sygdomme.

Selvom der skal lægges særlig vægt på at sikre tilstrækkelige niveauer af visse næringsstoffer som proteiner, aminosyrer (f.eks. Taurin, carnitin, methionin, lysin og tryptofan), vitaminer (f.eks. Vitaminer A, B3, B9 og B12), mineraler (f.eks. calcium, jern, zink og kobber) og visse fedtstoffer [25], er det vigtigt at huske, at hunde, katte - og faktisk alle arter - kræver specifikke næringsstoffer i stedet for specifikke ingredienser. Der er - i det mindste i teorien - ingen grund til, at kostvaner, der udelukkende består af planter, mineraler og syntetisk baserede ingredienser (dvs. veganske kostvaner) ikke kan opfylde de nødvendige smage, biotilgængelighed og ernæringsmæssige krav til katte og hunde [25]. Faktisk har et voksende antal kommercielt tilgængelige diæter [26] til formål at gøre det.

Sådanne kostvaner leveres helt eller som tilskud, der skal tilsættes til (til tider billigere) hjemmelavede kostvaner, for hvilke opskrifter kan leveres. Sådanne opskrifter er også tilgængelige i bøger (fx vegetariske katte og hunde [27]). Men den hjemmelavede løsning synes at være mindre populær. I en undersøgelse af europæiske brugere af disse kostvaner fandt Semp [13], at 39% af de deltagende hunde- og katteejere kun brugte komplette kostvaner; 9% brugte kun hjemmelavede kostvaner mens de resterende 52% primært brugte komplette kostvaner, med regelmæssig tilsætning af nogle hjemmelavede ingredienser."


Citater slut !


Der blev det vist rimelig godt slået fast, at det faktisk KAN lade sig gøre, at have en kat boende, som man fodrer med vegansk-rigtigt-sammensat-kattemad. Man skal være obs på deres urin engang imellem og skulle noget ændres i urinens syre-base-balance, jamen så korrigerer man foderet. Fuldstændig som ethvert andet kæledyr med kødfoder; oplever man problemer af nogen art, om det så er allergi eller noget andet, så korrigerer man foderet.


Videoer fra dyrlæger nederst i indlægget!

Det som kæledyrsejere har til fælles er udgangspunktet for, at ville gøre det bedste man kan gøre for det dyr man har boende.


Men som veganer vil man gerne være god ved ALLE dyr og ikke kun kæledyr eller heste. Man har ikke lyst til at støtte en industri hvor uskyldige dyr avles på, indespærres, udsættes for diverse overgreb, for til sidst at blive slået ihjel i en stadig ung alder. Og det har man heller ikke lyst til, for at fodre en hund eller kat som man måske har reddet fra misrøgt eller anskaffet sig FØR man blev veganer (veganere støtter generelt ikke avl og handel med dyr).


Da jeg hørte om vegansk foder til katte var jeg selv meget skeptisk, rynkede på næsen og tænkte at det var unaturligt. Men i stedet for at diskutere det søgte jeg selv på mere viden og fandt ovenstående undersøgelse og andre kilder.


Det viser sig, at nogle få katte ikke kan optage den syntetiske protein der er i foderet og disse katte skal så have lidt dyrekød engang imellem. Har man en udekat boende, så ordner den det selv ved at jage udenfor. Har man en indekat, så må man evt. give den en portion kød engang om ugen eller den mængde man finder frem til giver den rette pH-balance i urinen.

Rigtig mange dyrlæger har ikke hørt om dette, da det er et forholdsvist nyt fænomen, især i Danmark, at der findes plantekost til hunde og katte. Det er også klart man bliver skræmt, når man f.eks. hører om det veganske par, som fodrede deres hund med vegansk kost også døde hunden af fejlernæring. Hunden døde dog IKKE af den veganske kost, men af FEJLERNÆRING. Som ovenstående forskning viser, så er det ikke selve den veganske kost der er problemet, men SAMMENSÆTNINGEN af næringstofferne i kosten. Hvis den veganske kost kun bestod af ris, så er det jo klart hunden dør. Men består den af en korrekt sammensat fuldfoderkost, som endda er godkendt af dyrlæger, så er der ikke nogen problemer og fordele kan endda høstes.

Så det er svært at skelne mellem forskellige holdninger, især når de kommer af en autoritet, som en dyrlæge jo opleves som indenfor sit felt.


Som skrevet, så var jeg selv ret skeptisk og tænkte det var meget unaturligt med plantekost til især katte, men så filosoferede jeg videre over kattens naturlighed.:


"Hvis katten kunne vælge selv, hvad ville den så vælge? Spær den inde med en levende mus og en gulerod, og se hvad den spiser først."


Ingen tvivl om at den ville vælge musen og endda også gerne “lege” med dens halvdøde krop først. Men den ville aldrig vælge en ko, gris eller lignende, og ofte er det affaldsprodukter fra disse dyr, som bruges i kommercielt kattemad, hvor der OGSÅ er tilsat korn eller andre vegetabilier og fyldstoffer. Det jo ikke særlig ”naturligt”.


Da indekatte i dag ikke jager deres føde, så kan det i princippet være lige meget hvad der puttes i katteskålen, så længe den kan lide det og får den næring den har behov for. Den jager jo ikke selv det mad som den alligevel ville få i madskålen. Har den adgang til udearealer, så kan den der gøre hvad den vil og er det en inde-kat, jamen så leger man jo alligevel sikkert "jagt" med den.

I begge tilfælde, så jager katte ikke deres mad fra foderskålen, så om det er planter eller dyr er i princippet ligegyldigt for katten. Den bliver mæt, er sund og rask og dermed tilfreds.


Og som andre katteejere (og hundeejere) kan nikke genkendende til; dyrene vil ofte gerne både spise chokolade, avokado og andre ting, som de jo SLET ikke har godt af og i de tilfælde er det jo godt vi vælger for dem, så de ikke forgiftes. De ved jo ikke bedre.


Og som en også skriver i en lukket facebook-diskussion:


"Jeg var ligeså bekymret som dig i starten, men Ami Cat kattefoder er et anderkendt kattefoder, som indeholder præcis samme fodersammensætning som animalsk tørfoder, det er blot plantebaseret. Animalsk tørfoder er alligevel restprodukter fra kødindustrien. Disse dyr hører ikke til kattens naturlige diæt alligevel. Min ene kat lider af kronisk nyresvigt, hvor hun ofte blev sendt til dyrlægen for at rense hendes nyrer for tungmetaller, fordi hun ikke kan nedbryde dem. Symptomer på dette kan være: dagligt opkast, drikker masser af vand og nægter at spise foder, vægttab. Disse symptomer er forsvundet fuldstændigt."


Som forskningen sagde foroven: Nogle oplever fordele i deres dyrs helbred, når de giver dem plantemad.


Måske vi skal huske, at det ikke handler om vores egen holdning, følelser og den slags, men om hvad dyret kommer til at opleve ved det og altså glemme vores egen subjektivitet og bruge vores evne for empati:


Katten vil (måske) opleve:

En anden smag?

Der er også forskel i smag i kød-varerne. Nogle foretrækkes over andre.

En anden mæthed?

Altså en mæthed, som måske ikke er lige så tung som med kødet. Men det er vel ikke et problem? Måske det giver mere energi til andre ting og i stedet for at sove 23 timer i døgnet, så sover misser måske kun 22 timer i døgnet ;)

At de stadig får mad i deres skål, som de kan lide at spise og derfor spiser. Hvis ikke katten gad spise det, så ville katten nok ikke gøre det.

Altså at få mad de kan lide og dermed spiser, er vel en god ting.


Katten er stadig ligeglad med hvad du mener og hvilken holdning du har om alt muligt mellem himmel og jord, bare den ikke ændrer syre-base-balance i urinen, men ligesom du har styr på andet i dens liv, som vaccinationer, lopper og flåter, så har du vel også styr på at tjekke pH-værdi med en pind fra apoteket. Læs hvordan du gør via dette link, som forklarer mange detaljer nærmere.


Katten er stadig ligeglad med hvad din holdning til dens biologi og naturlighed er.

---


Det vil være meget velkomment med flere og større studier af denne art, men når man debatterer det her emne, så er det stadig værd at huske, at der altså ER studier som ikke finder det forkert at fodre katte med vegansk mad og der findes efterhånden en del katte derude som trives fortrinligt på foderet; - også huske, at det ER dyrlæge-godkendt foder, da foderet er sammensat med den rette mængde og balance af micro- og macronæringstoffer og til sidst også huske, at veganere naturligvis ikke er ude på at skade nogen dyr, inkl. de dyr som de bor med og har glæde af til daglig.


Videoer fra dyrlæger som er for vegansk foder: https://www.youtube.com/watch?v=zIMBX3jdYM0 https://www.youtube.com/watch?v=CrR4soiHOEw https://www.youtube.com/watch?v=qlUtKpAMIxo https://www.youtube.com/watch?v=OajcTvH_xo0


Mere information: https://www.plantbased.dog/information/ https://www.amazon.com/Obligate-Carnivore-Real…/…/1439211205


Facebook: https://www.facebook.com/liselvp


Instagram: https://www.instagram.com/lisel_vp/


Twitter: https://www.twitter.com/lisel_vp/


Støt mit arbejde her, da jeg ikke er lønnet: https://www.patreon.com/lisel

541 visninger2 kommentarer

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr