• Lisel Vad Olsson

Veganske forældre tvinger deres børn

Alle andre forældre end veganske forældre, lader jo deres børn vælge frit hele tiden.


Ej vel?.


Alle forældre "tvinger" deres børn, til det de mener er det bedste for deres børn. Det hører med i opdragelse og socialisering.

Det er forældrene der fra starten af bestemmer hvad barnet får at spise og hvilket tøj barnet går i. Barnet har tillid til, at forældrene sørger for dets velbefindende.


Veganerforældre vælger at barnet får dækket alle sine behov gennem planteriget. Ikke-veganere vælger at nogle af behovene dækkes via animalier. Den forskel er faktisk ikke så voldsom som nogen gerne vil forestille sig.Men nu er det lige sådan, at vi lige får et par fakta på bordet inden vi går videre:


De største organisationer i verden, som arbejder med og forsker i ernæring og sundhed, er fuldstændig enige om, at alle menneskelige ernæringsbehov kan dækkes via planter og at det rent faktisk har nogle fordele i forhold til alle vores store livstilssygdomme. (1)

Samfundet kan spare milliarder i sundhedsystemet hvis vi spiser plantemad fremfor animalier. (1)

Alle de store videnskabelige rapporter vedr. miljø, klima og bæredygtighed mener vi skal spise planter frem for animalier. (2)


Et tredje videnskabeligt faktum som er meget vigtigt for veganeren og grunden til at kalde sig veganer er, at alle dyrene er ligeså meget i stand til at føle, lide, nyde, opleve glæde, sorg, nysgerrighed, legelyst mv., som os. På alle de punkter er vi ens. Vi ved at dyr er selvbevidste individer med egen vilje og med evner for empati. (3)Så naturligvis vælger veganeren, at en del af deres børns opdragelse handler om at lære, at passe på deres krop, jord og de dyr vi deler jorden med. Fremfor at lade som om, at der ikke er nogen negative konsekvenser ved at indtage kød, æg og mælkeprodukter. Bag hvert et stykke animalsk føde er der et dyr der har lidt på den ene eller den anden måde; og da det er fuldstændig unødvendigt at indtage produkterne, hvorfor skulle man så indtage det?


Vi lærer vores børn at det er forkert at træde på sneglene eller tudsen med vilje, at vi ikke skal slå hunden, vi sætter vintermad ud til fuglene, vand i sommervarmen til pindsvinene, elsker vores kæledyr og passer godt på dem.

Men bag alt det animalske føde, betaler vi for at dyr, som ikke er anderledes end de andre dyr, bliver indespærret, udnyttet, får brændt horn til stor smerte, bliver kastreret uden bedøvelse, ejakulerer handyr med strøm, holder hunnerne fast og inseminerer dem, tager deres unger, dræber millionvis af nyfødte, lukker dem inde i små bure og dræber dem alle lang tid før en naturlig livslængde, når vi mener de ikke er rentable længere.


Det hænger ikke sammen, at lære vores børn speciesisme; at nogen dyr er mere værdifulde end andre. At nogle dyr fortjener kærlighed og omsorg, men ikke andre.


Mange børn oplever et chok og bliver kede af det, når de finder ud af at det er deres venner der ligger på tallerkenen. Men mange børn får af vide, at det er "naturligt"(4), at det er sådan de får muskler og/eller at de bare skal spise det de får serveret, på trods af det gør ondt i hjertet på dem.Her er flere eksempler med børn og mange flere på youtube.


Før vi selv blev vegetariske herhjemme, stoppede min egen datter med at spise kød, da hun som 6-årig virkelig fandt ud af, at det jo var hendes venner der lå på tallerkenen. Det var aldrig rigtig noget vi havde tænkt over før på den måde. Hun vidste da godt det var dyr, men det var ikke noget vi rigtig havde talt om på den måde. Men hun var begyndt at knytte sig til dyr, kæledyr og vilde dyr og anså sig selv som "venner med dyrene" og da der jo ikke er forskel på dyr, så gav det jo ikke mening at spise sine venner.

Helt naturligt gav speciesisme ikke mening for hende, ligesom racisme i sin oprindelige betydning heller ikke giver mening.


Så modsat ikke-veganere, så lærer veganere deres børn, at vi ikke skal gøre forskel på dyr, fordi der egentlig ikke er forskel; at alle former for indespærring, udnyttelse og drab er forkert, når der ikke er nogen overlevelsesmæssig grund til at udføre det og vi lærer dem, at have empati med andre bevidste følende jord-boere.


Ønsker børnene at vælge anderledes når de vokser op, så har de deres frie valg til det, men hvorfor skulle de dog vælge anderledes?Mine egne børn er ikke født veganere. Min datter har valgt det selv, da hun fandt ud af hvad dyrene gennemgik (ikke grafisk). Min søn vælger ofte animalier når vi er ude og får det tilbudt af andre. Min datter sulter hellere og venter på det veganske.

Er man født veganer, så er det bare ikke noget man indtager og man kan føle sig meget syg hvis det indtages, da kroppen slet ikke er forberedt på at skulle nedbryde det. Det mærker man kraftigt jo længere tid der går fra man har indtaget animalierne. - Men hvorfor blive syg og dårlig af noget så "naturligt"?


Der er vitterlig intet galt i at lære vores børn, at deres handlinger og det vi bruger penge på, har konsekvenser for nogen. Der er intet galt i at lære vores børn, at være bevidste borgere, som ikke vil vælge at bruge penge på en industri, hvis fundament er bygget på unødvendig indespærring, udnyttelse, vold og drab med negative konsekvenser for mennesker, dyr, miljø, klima, biodiversitet mm.


Og langt flere burde være med til at vælge industrien fra!Victoria (min datter) og hendes youtubekanal "Venner med Dyrene". Denne video er hendes egne uredigerede reflektioner:


1, www.sundkritik.dk

2, https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed

3, https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed

4, https://www.talerfordyr.dk/blog/det-er-naturligt-at-spise-k%C3%B8d

27 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr