• Lisel Vad Olsson

Veganske forældre skal da fængsles

Af Lorelei Plotczyk,

frit oversat af Lisel Vad Olsson


Noget er blevet helt klart for folk her på det sidste. Selv for folk, der ikke har tænkt noget om dette emne før.

På den ene side har vi en dominerende kultur, der fortsætter med at bruge dyr som ressourcer, uden overhovedet at tænke nærmere over det. Herunder at spise deres kroppe og fodre dem til deres børn, stort set hver gang de sætter sig ned for at spise.

På den anden side har vi en klart voksende mængde videnskabelige beviser for, at det faktisk er ret dårligt for alt og alle, inklusive vores planet (1) sammen med en konsensus fra diætist foreninger om, at det er absolut unødvendigt og måske endda skadeligt(2).


Vi har flere effektive plantebaserede alternativer - hastigt stigende i velsmag, tilgængelighed og til billige penge, sammen med oplysninger ved hånden til at hjælpe os med at forstå, hvordan det at bruge dyr som ressourcer er vildt udnyttende og ødselt, selv under de bedste betingelser.

Vi har veganere i hvert segment af samfundet, sammen med muligheder for social støtte til at hjælpe med overgangen til plantemad.


For mange mennesker lader det til, at jo mere de ser veganismen vinde indpas, jo stærkere bliver deres desperation for, at bekræfte deres eksisterende fordomme og opretholde status quo for udnyttelsen af dyr.


En af de seneste nyheder der illustrerer denne samfundsmæssige dissonans var, at en italiensk politiker har foreslået et lovforslag, der rent faktisk vil fængsle forældre, der opdrager deres børn på en vegansk kost.

Tilsyneladende ville det at give et barn sådan en kost, give forældre op til et år i fængsel. Hvis barnet bliver syg "på grund af kosten," stiger fængslingen til fire år og seks år hvis barnet dør.

Det italienske parlamentsmedlem Elvira Savino's foruroligende forslag opstod tilsyneladende, fordi fire af de formentlig hundredvis af hendes lands børn, der var indlagt i de seneste måneder for underernæring, spiste en vegansk kost.

Umiddelbart kan det lyde ekstremt alarmerende for enhver forælder, som det jo skal. Men lad os stoppe op et øjeblik og tænke kritisk over det her. Hvad ved vi egentlig om disse børn? Har en vegansk kost virkelig forårsaget deres problemer?

Lad os tage et kig på et eksempel, hvor vi kender detaljerne.


Veganisme eller noget mere skummelt?


Kort sagt, når vi undersøger anekdoter, som skyder skylden på veganisme for et sundhedsproblem, finder vi altid meget mere under overfladen.

Som rapporteret i Washington Post havde denne baby faretruende lave calcium niveauer. Men som de ikke rapporterede i Washington Post er, at calcium er meget udbredt i vegetabilske fødevarer som i broccoli, appelsiner, figner, hvide bønner, mandler, sojabønner og i alle mulige andre fantastiske vegetabilier, som vi kan få uden at køre dem igennem dyrene først.

På trods af den sensationsprægede skrigende overskrift, "Et italiensk barn opvokset på en vegansk diæt er indlagt for alvorlig underernæring og fjernes fra forældrene," lærer vi, at det stakkels barn også havde en pokkers medfødt hjertesygdom, som blev forværret af de lave calcium niveauer, hvilket resulterer i en nød-operation.

Direktøren for pædiatri på hospitalet "var omhyggelig med ikke at tage parti i spørgsmålet om, hvad der udgør en optimal kost for en baby", men anbefalede, at dette særlige barn der på en gang havde en farlig og et helt separat spørgsmål om helbred, "skulle i dette tilfælde, have haft støtte med calcium og jern. "

Den samme pædiatri direktør specificerede ikke, om disse næringsstoffer er nødvendige at få fra dyreriget eller planteriget.

Når nu vi taler om jern, som med calcium, er veganske fødevarer med højt indhold af jern rigelige og omfatter også den italienske tomatsauce. Det anbefales at spise jern-rige vegetabilske fødevarer med vitamin C som citroner eller appelsiner (igen, også høje i calcium) som øger jernoptagelsen, hvilket er overskueligt nok.

I betragtning af de rigelige og almindelige fødevarer med højt indhold af calcium og jern, der vokser fra træer eller jorden og ikke udelukkende stammer fra et dyrs kød eller kropslige sekreter - dyr, der selv spiser planterne - hvordan er den logiske takeaway så her, at manglen på dyrets kød eller kropslige sekreter forårsager dette barns mangel, som derefter forværrede hans medfødte hjertefejl?Frygt ikke veganeren


Svaret er, at det ikke er en logisk takeaway. Samfundet opererer simpelthen ikke på alle fire cylindre, når det kommer til det her emne. Som veganer sociolog Dr. Richard Twine forsigtigt udtrykker det: "med veganisme konfronteres vi til stadighed med noget af en afgrund af uforståelighed."

På grund af opfattelser, der er dybt forankret og socialt betinget, har vores dominerende kultur en ekstrem og irrationel frygt for eller modvilje mod, blot at vælge alternativer til anvendelsen af dyr. (Og mens det er en tro, at folk har brug for at spise fra ligene af dyr og på anden måde bruge dem, er det en kendsgerning, at vi ikke behøver det).

Det resulterer i et ønske om at bekræfte, en dybt holdt anti-veganer bias og et ønske om at dulme ens kognitive dissonans når man præsenteres med faktuelle oplysninger, der modsiger ens bias og erhvervede smag, vaner og traditioner - og et tilsyneladende behov for en følelse af dominans i forhold til andre dyr - hvilket resulterer i absurditeter, der trodser grundlæggende logik, måske endda opmuntret af redaktører og autoriteter overalt.


Lad os være klar over: forbruget af ethvert andet dyrs kød eller dyrs reproduktive sekreter, herunder hendes amning (mælk) eller æg, helbreder ikke eller forebygger nogen som helst sygdom eller mangler på mennesker, hvad enten det er børn eller voksne.

Hvis det var tilfældet, kan vi være helt sikre på, at verdens største organisation af fødevarer- og ernærings fagfolk: the Academy of Nutrition and Dietetics (tidligere kendt som the American Dietetic Association), ville angive det, ikk'?

I betragtning af, at en af deres store sponsorer faktisk er The National Dairy Council, som de formentlig er under pres fra, i forhold til at have mælkeprodukter i deres anbefalinger.

Dog er deres officielle holdning, at vegansk kost er sund og passende for alle personer i alle livets faser - og de går så vidt som til at angive: "herunder graviditet, amning, spæd, barndom, i ungdommen, alderdommen og for atleter" - og deres internationale modstykker har lignende positioner, herunder:


Dietitians of Canada The British National Health Service The British Nutrition Foundation The Dietitians Association of Australia

The United States Department of Agriculture The National Health and Medical Research Council The Mayo Clinic The Heart and Stroke Foundation of Canada Harvard Medical School Kaiser Permanente


Så gæt nu hvor mange der har en modsat anbefaling? - ingen!

Kilder til ovenstående organisationer er nederst i dette link!


Men at en vegansk kost er passende for mennesker og især spædbørn og småbørn, er portrætteret som "et omdiskuteret emne" selvom der i virkeligheden er konsensus og der har været det i flere år. De fleste mennesker er bare ikke opmærksomme på det eller vil ikke erkende det.

Og det skal bemærkes, at ligesom en altædende kost, kan en veganske kost variere vildt i sammensætning fra en person til den næste, og er ikke nødvendigvis meget sund. Det eneste der ikke forenes i de forskellige kostretninger er, at den veganske kost ikke indeholder noget som helst fra dyreriget. Det kan umuligt være bestemt af loven, at enhver mangel er forårsaget af udelukkelse af disse ting og ikke fra tilsætning af et eller flere af de 10.000 spiselige vegetabilske fødevarer der kunne have afhjulpet situationen lige så effektivt.

Med andre ord, hvis en person spiser en ernæringsmæssigt mangelfuld vegansk kost, er det ikke mangel på animalske produkter, der har skylden - (chips, Oreo's og cola er også vegansk). Ellers ville mangler i ikke-veganere ikke eksistere. I virkeligheden er de fleste mennesker med fejl og mangler ikke veganere. Så hvorfor hører vi altid om denne årsagssammenhæng, når en veganer tilfældigvis er indlagt med mangler?


Bør veganske forældre ønske at sætte sig ind i ernæring når de får børn, når nu andre omkring dem spiser anderledes? Ja da!

Alle forældre, også ikke-veganere bør gøre en indsats for at sikre. at deres børn får alle de næringsstoffer de har brug for, og ikke for meget af de ting, de ikke har brug for. Og ja, veganere behøver B12 kosttilskud, da de ikke får det fra B12-supplerede dyr, som andre mennesker gør. Det skal dog nævnes, at næsten to femtedele af befolkningen i USA. flirter med vitamin B12 mangel, da det kan være svært at absorbere i kroppen og det er uanset livsstil.

Bemærk: Lignende kristisk tænkning er nødvendigt, når det kommer til mediernes vildledende anti-veganske fortolkninger af miljøundersøgelser, som f.eks. at bacon koster mindre CO2 end iceberg salat, hvilket nok er den dårligeste undersøgelse nogensinde. Der var dog ingen omtale af undersøgelsen, der kom ud i april, som viser, at ikke alene er en vegansk kosts arealanvendelse mest effektivt, men et veganer skift er den eneste måde at producere fødevarer nok til at brødføde en voksende befolkning i 2050, uden at et eneste andet træ bliver fældet (1). Sjovt nok har denne undersøgelse ikke medført nogen grusomme overskrifter som implicerer dem, der spiser en standard kød og mælke-diæt til at ødelægge planeten, ej heller ingen journalister der gør grin med dem.

En masse af disse anti-veganske artikler kunne passere for at være komik, bortset fra at de ikke er tænkt som en joke. Det er vigtigt at tage et kort kig på et næsten satirisk sprog, der bruges af journalister der rapporterer om det foreslåede italienske lovforslag, for at forstå hvordan disse artikler er.

Vegansk kost er nemlig beskrevet af disse journalister som værende "pålagt" på børn af forældre, der "tvinger" eller "begrænser" dem.

Lad os se, når du giver dit barn parterede rådne kropsdele og sekreter fra en anden art, før barnet kan bruge sin frie vilje, og ikke for nogen afgørende ernæringsmæssig grund - og værre endnu, du behøver ikke forklare, hvordan disse produkter er fremstillet af de elskelige væsner som børnene værner så meget om og aldrig ville skade i deres vildeste fantasi - og du kan endda lyve om det, hvis barnet skulle fange vinden af, hvad det er der foregår og bede om en forklaring. Og du mener ærligt, at du ikke pålægger barnet noget?

Virkelig?!

Washington Post beskriver forudsigeligt veganisme ved at notere alt det veganere udelader fra kosten, uden at notere nogle af de 10,000 planter, som veganere så vælger imellem og at der er rigeligt med kød-ligende erstatningsprodukter, som giver den samme smag og oplevelse man havde, da man var kødspiser. - Meget restriktivt ikk?! Og jeg kan her tilføje, at det er så "fxxxng" lækkert, at gå direkte til næringskilderne, i stedet for at lade dem glide igennem et dyr først.

De beskriver også veganisme som en kost, når det i virkeligheden er en hastigt voksende social retfærdigheds-livsstil, som ekspanderer langt ud over kostvalg. En bevægelse som bliver omfavnet af anerkendte læger, videnskabsfolk, sportsfolk og politiske ledere, der ønsker at forlade verden som et bedre sted end de fandt den.

Og det sprog, der bruges af vores ven Elvira er endnu værre.

Utroligt nok, er hun så fræk at flat-out indrømme, at hendes forslag faktisk har til formål at "stigmatisere" den "spredende tro" af veganisme, som hun kalder "hensynsløs og farlig." Hun råber op om de næringsstoffer, som vegetarisk og vegansk kost er "blottet af "og" mangelfuld "i og det til trods for, at hun overhovedet ikke er kvalificeret til at gøre det, og i direkte modstrid med videnskaben og de internationale diætetiske og medicinske selskaber.

Sjovt, jeg er veganer og jeg har ikke disse mangler. Og vi sidder og ser veganske atleter styre for vildt til OL, NFL, Ironman, vægtløftning, bodybuilding osv. osv.

Væsentligt er, at denne tilfældige italienske lovgiver er verdens værste og største misinformerede, forudindtagede, anti-veganer trold jeg nogensinde er stødt på - og tro mig, jeg har stødt på masser!


Sammen med folks irrationelle modvilje til, at vælge alternativer til dyr, der forårsager mange mennesker til bedragerisk at skyde skylden på veganisme, hver gang der sker en veganer noget dårligt, som f.eks. når medierne fortæller, at en veganer døde på vej op ad Mount Everest, uden at nævne det faktum, at en anden veganer nåede toppen dagen før - hvad er så de reele problemer i denne her sag?

Lad os se, alarmerer det overhovedet nogen, at Italien har et af de allerstørste børne-fedme problemer?

Fortæl mig hvordan det kan være, at forældre der fodrer deres børn med mad, der resulterer i præ-diabetes, højt kolesteroltal og blodtryk, som sætter dem på sporet af en næsten uundgåelig og måske dødelig diabetes og/eller hjertesygdomme, som er nummer et dødsårsag, hvorfor bliver de ikke truet med fængsel? Men veganere gør?Kun veganere skal straffes!


En kampagne rettet mod en person eller gruppe som holder uortodokse eller upopulære synspunkter, har til formål at provokere moralsk panik eller massehysteri, er definitionen på en heksejagt. Og for at være ærlig, som en veganer der overvejer at få børn, med nul intentioner om at inkludere slagtnings-produkter i deres kost, så er det meget skræmmende at se, hvordan medierne og offentligheden ukritisk svarer på dette skrald.

(Og ja, mælk og æg er slagteprodukter, da enhver form for profitabel mælk og ægproduktion herunder små eller lokale gårde kræver rutine slagtning af hankøn, da man kun behøver frugtbare kvinder.)

Trods det faktum, at jeg har tænkt mig at antage, at Elviras absurde forslag umuligt kan komme til at bære frugt (og jeg bør bemærke, at som en kvindelig politiker i den fødedygtige alder, bliver hun sandsynligvis bare brugt som en brik af dem med interesser i dyrelandbrug) så udløser disse artikler en frygt i befolkningen og forværrer samfundets dybe modvilje mod at flytte sig udover lysten til at udnytte dyr. Det kan hindre udviklingen af den veganske bevægelse, som vores planet så hårdt har brug for, set i lyset af stigende vandmangel, klimaændringer, afskovning, udryddelse af arter, deadzones i havet, sult i verden og meget mere, mens vi avler, fodrer, vander og slagter milliarder af jord- og havdyr hvert år - hvert af dem fanget i dette system pålagt og påtvunget os alle.(1)


Så for at gøre godt på min overskrift, bør du støtte Elvira forslag om at fængsle veganske forældre, hvis en uvidenskabelig, arkaisk, frygtskabende heksejagt med det formål at sikre fortsat profit ved at klemme alt hvad vi kan - og intet, som vi har brug for - ud af dyr, både levende og døde, mens vi overskrider planetens økologiske grænser i processen, er din idé om en god fest.


Skaderne ved disse artikler er så meget lettere gjort end ugjort.


Hjælp planeten, dyrene og menneskets fortsatte eksistensgrundlag, ved at dele mere korrekt information og ikke uvidenskabelige skræmmekampagner!


Af Lorelei Plotczyk, Originalen er her.

frit oversat af Lisel Vad Olsson


1. https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed

2. www.sundkritik.dk


Find andre relevante indlæg på denne side om børn, dyrs bevidsthed, dyreværnsloven og meget mere.2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr