• Lisel Vad Olsson

Veganisme handler IKKE om dyrevelfærd

I de fleste diskussioner på nettet, som omhandler veganisme, går emnet meget hurtigt på dyrevelfærd, hvilket handler om hvordan dyrene bliver behandlet i produktionen.

Men det er ikke det veganismen handler om, hvilket er rigtig svært for mange mennesker at forstå.

Folk kommer altid med de samme kommentarer, som jeg også selv var ivrig bruger af før i tiden:

  • Bare dyrene har haft det godt (er fritgående og øko)

  • Biodynamisk er det bedste

  • Bare man bruger HELE dyret

  • Bare det er human slagtning

  • osv...


Men veganisme handler om hele præmissen for at bruge dyrene i det hele taget.


For ligegyldigt hvilken form for produktion og drab af dem man udfører, så fratager man dem deres ret til eget liv og egen frihed og det er lige præcis det, som veganerne er imod.

I selv den fineste og bedste form for produktion af dyr og deres æg og mælk, som f.eks. de "bedste" biodynamiske landbrug, er det stadig mennesker der bestemmer hvornår dyrene skal gøres gravide og om det er ved inseminering det foregår eller "naturligt" ved en bestemt tyr, som man flytter rundt på forskellige gårde til netop det formål. (Altså får tyren ikke lov til bare at leve hele sit liv det samme sted med den samme selvvalgte flok, men flyttes hele tiden rundt på. Han slipper dog for at aflevere sæd ved strøm i en tube til et menneske, som det normalt foregår i produktionen).

Koen skal også stadig gøres gravid 1 gang om året, for at holde produktion af mælk og kalvekød igang. Hun kan måske få lov at gå med sine kalve i op til 5-7 måneder i nogle biodynamiske landbrug, men derefter er det slut. I naturen har man dog set hvordan køer og kalve kan foretrække at gå sammen i op til 5 år og danne livslange venskaber - og de lever op til 25 år. Og nogle kalve dier 9-12 måneder i naturen.


Køerne bliver stadig til oksekød når de ikke længere kan producere den mængde mælk som landmanden er nødt til at have, for at kunne holde forretningen igang og de kan stadig være ret nedslidt i denne unge alder, pga. det faktum, at de på meget kort tid er gravide op til flere gange og jo konstant leverer mælk. Kun 3 måneder om året er de ikke gravide.


Almindelig øko og konventionelt landbrug her med kilder til.


Lige meget hvor humant man mener også slagtningen/drabet foregår, så kan det aldrig være humant at tage livet af nogen der ikke ønsker at dø. Andre ord for human er medfølelse og barmhjertighed, hvilket jo netop handler om ikke at skade og ikke at gøre noget mod nogens vilje og der er ingen af dyrene der frivilligt lader sig gasse eller få skåret halsen over. De har alle frygt i øjnene.

Grise kan blive op til 15 år, men alt grisekød i Danmark kommer fra grise der er cirka 6 måneder gamle. Det kan du så sammenligne med hunde. Ville det være okay at slagte en hund som kun er 6 måneder? Den har jo haft et godt liv ikk? Hvad ville du mene om, at din nabo slagtede og spiste sin hund, bare fordi det smager godt?

Vi har ikke BEHOV for systematisk at producere og dræbe dyr.

Det betyder at vi gør det af LYST.


Veganere anerkender videnskaben, som rent faktisk er meget klar på området om dyr. De er bevidste følende individer med egen vilje og kendskab til sig selv, andre, tid og rum og de har evner for empati og problemløsning og danner intime venskaber. Præcis ligesom os. De har ikke vores sprog, så vidt vi ved, men de har alt andet. Det handler ikke om at menneskeliggøre dem, men at anerkende, at de rent videnskabeligt ligner os langt mere end de ikke ligner os.


Det giver ikke mening for veganere, at dele dyr op i om de er kæledyr, produktionsdyr eller andre opfundede kulturelle betegnelser. I Kina er det f.eks. hunde der er produktionsdyr og dermed er vores opdelinger bestemt af kultur og har intet at gøre med hvad det egentlig er for et dyr, i forhold til evner, intelligens, bevidsthed og følelser af smerte og nydelse. Dyrene er de samme, på alle de områder der betyder noget for deres oplevelse af liv. Det er et videnskabeligt faktum og derfor gør veganere ikke forskel på dem.

Hvis man ikke vil betale for at indespærre, udnytte og dræbe en slags dyr, fordi man har lyst til smagen, så giver det ikke mening at ville gøre det mod en anden slags dyr heller. Hvis man synes det er synd for den hund man kender og elsker, så er det også synd for den gris og ko man ikke kender, da deres oplevelse af liv og evnen til bevidsthed og smerte er den samme. Det handler om at bruge sin empati.


Derfor er det misforstået at tale om dyrevelfærd med en veganer. Dyrevelfærd handler om menneskelige mål for hvad VI synes er godt nok for dyrene indenfor en produktion der skal give økonomisk overskud. Veganere taler om dyrerettigheder. Dyrenes ret til ikke at skulle fødes ind i en produktion i det hele taget og ses på som produkter der skal udnyttes for profit.

Derfor handler veganisme ikke om dyrevelfærd."If you don't know the scientific facts, your opinion shouldn't count for much."

- Proffessor Yuval Noah Harari

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr