• Lisel Vad Olsson

Veganer skal da råbe op og blande sig, selvfølgelig skal vi det!

Opdateret: 12. okt. 2018

SELVFØLGELIG skal veganere da råbe højt!!! Det da klart!! Vi er jo stemmen for dem der som ingen hører og ser, selv når de tydeligt lider. Det er modbydeligt det der sker for dem og det ved enhver der har en smule empati og har sat sig bare en smule ind i industrien.

De fleste mennesker råber højt om, at de elsker dyr eller at det i hvert fald er forkert at skade dem unødigt. Dyrene skal have det godt og dø humant, siger man. Folk VED dog også godt at konventionelle animalske varer, ikke lever op til den standard de egentlig ønsker for dyrene og mange ved også at økologisk fritgående indebærer en del problemer. Alligevel køber og indtager folk disse varer i stor stil. Nogle råber højt om, at man da kun køber økologisk og fritgående, men er alligevel ikke bleg for at gå i pølsevognen engang imellem, eller lige købe en shawarma eller en sandwich med ost i. Dobbeltmoralen og hykleriet længe leve...

De fleste mennesker bliver også forarget over hundeslagtningsfestivalen i Kina hvert år, eller drabet på delfiner i Japan, eller de unger der HVERT år skal slås ihjel i Zoo fordi de ikke har plads til dem, eller elefanter i cirkus, eller når nogen slår deres kæledyr eller efterlader dem til skrald og i vejkanten osv osv.

Hykleriet består i, at forargelsen over ovenstående bliver udtrykt mens man tygger på en flæskesteg, omelet eller drikker en kop kaffe med mælk i. Der er nemlig IKKE forskel på dyrene!


Hvis man synes det er forkert at slagte og spise sin 6 måneder gamle hvalp fordi man har lyst, selvom den har haft et godt liv og døden er human, så er det PRÆCIST ligeså forkert det der er gået forud for den mad der ligger på tallerkenen.


Vi har nemlig ikke BEHOV for animalske fødevarer. Vi indtager det udelukkende af lyst.


Hvorfor er det HELT OKAY og legalt, at ville forbyde slagtningsfestivaler af hunde i Kina, men ikke okay, at råbe højt om grise, køer, mink og høns i Danmark? Vi har omkring 550.000 malkekøer i Danmark, 30 millioner grise slagtes om året fra Danmark og endnu flere høns dræbes. Alle disse dyr føder endnu flere dyr, som aflives med det samme som skrald. Det betyder altså, at i alt flere millioner dyr om året aflives som affald i industrien og det gælder OGSÅ økologisk og fritgående - det er uundgåeligt i en industri, som konstant kunstigt inseminerer dyrene. Alle graviditeterne foregår ved kunstig insemination, med sæd som er frembragt af menneskehænder på han-dyrene, som altid indebærer seksuel stimulering af dyret. Systematisk halekupering, aflivning og kastration uden bedøvelse foregår hvert sekund og små kalve får brændt deres horn af hver dag.

Alle dyrene kommer aldrig i nærheden af en naturlig livslængde eller noget der ligner frihed.

Alle dyrene bliver mærket i ørerne, skubbet, tvunget og dræbt og vil til enhver tid ligge under for bondemandens luner og behov for indtjening.

Nogle få er heldige at kunne komme udenfor om sommeren, men får fjernet deres unger lige efter fødslen, så vi kan stjæle deres mælk, på trods af, at vi på ingen måde har behov for det. En ko får fjernet mindst 3 unger, inden hun slagtes i en alder af 5 år, da hun pga. alt det mælkeslid, ikke længere kan producere nok.

Alle deres behov bliver tilsidesat, så profitten er størst mulig hos landmanden. Så naturligvis skal der være veganere til ARLA food fest for at være koens og kalvens talerør. Naturligvis skal der være veganere på gaden, rundt omkring i landet, som sørger for, at folk bliver bevidste om deres eget hykleri, specisisme og kognitive dissonans. Naturligvis skal veganere blande sig i debatten på de sociale medier og gøre hvad vi hver især kan for at tale dyrenes sag. Vi er en kæmpe forskelligartet broget flok og der skal helt klart være plads til, at alle taler dyrenes sag på deres egen måde, så flest mulige mennesker gøres opmærksom på hvad der sker bag lukkede døre og bag industriens manipulerende glansbillede.


Vi veganere bliver frustrerede, trætte, vrede og kede af det, når vi oplever folks hykleri overfor dyrene. Når nogen køber animalsk, er de aktivt med til at holde denne inhumane industri igang. Når de siger ja tak til noget animalsk, viser de omverdenen ligegyldighed overfor dyrets ret til at leve, være fri og have sin krop og unger i fred.


Det handler jo ikke om dyrevelfærd - en industri handler om penge og bondemanden vil ALTID vælge den form, som han mener han kan tjene bedst penge på.


Vi skal da råbe op overfor den uretfærdighed det er, at det ikke er okay at slå hunde og katte, men helt okay at udføre systematiske voldelige overgreb på millionvis af dyr i industrien.

Det er vold at slå nogen ihjel og det er medskyldighed at betale for det. Vi har nemlig ikke BRUG for, at dyrene bliver slået ihjel eller tvangsinsemineret eller spærret inde og udnyttet for sin krop og netop derfor er det en følelseskold handling, som fuldstændig ignorerer, at det rent faktisk er et liv og en unik bevidsthed, som man slår ihjel, parterer og sætter tænderne i.

Man kan leve fantastisk af vegansk mad og det må sgu' snart gå op for Danmark, at videnskaben er med os:

  • Det ER bedre for miljøet og klimaet at spise vegansk.

  • Det ER bedre for sundheden at spise plantebaseret.

  • Det ER bedre for dyrene, som de bevidste, følende unikke individer de er

Der er ikke nogen i Danmark der slipper for os veganere og vores råb for dyrene...

Skiftet ER igang og fremtiden ER vegansk!Ønsker du kilder til de forskellige påstande, så kan du finde det her:


Køernes liv i Danmark med tal og udtalelser fra branchen selv Dyreværnsloven og standard praksis, tal mm.

Videnskaben om dyrenes bevidsthed og evner
12 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr