• Lisel Vad Olsson

Stil spørgsmålstegn ved ALT!

Her forleden dag fortæller min søn mig, som ikke er helt overbevist veganer, da det er virkelig svært når han er ude, at man altså godt kan elske dyr og spise kød. Jeg kunne høre på ham, at det er der en eller anden voksen et sted, der har sagt til ham, som kender til, at vi er veganere hjemme hos os.


Jeg spurgte Frederik om han mener, at man kan elske dyr og spise dem, hvortil han uden at reflektere bare siger ja (for det havde den voksne jo sagt).

Jeg spurgte om man virkelig kan elske nogen, men så vælge bare sådan at dræbe dem? Nej, det kan man jo ikke siger han så, lige så logisk. Kan man så virkelig elske dyr, men dræbe dem bare for at spise deres kød? Nej, det kan man jo ikke, siger han så og kommer selv frem til, at det jo ikke hænger logisk sammen.


Pointen er nemlig, at vi uden videre og uden overhovedet egentlig at tænke over det, aktivt støtter en industri, som indespærrer, udnytter og dræber dyr, for deres æg, mælk og kød, på trods af at vi slet ikke har behov for det, samtidig med, at vi påstår vi går op i, at dyr skal have det godt og ofte siger at vi elsker dyr.


Industrien har absolut intet at gøre med kærlighed, medfølelse eller empati. Industrien har dog alt at gøre med drab, overgreb og den profit man kan få ud af det.


Det at min søn kommer og siger sådan, er et perfekt eksempel på, hvordan børn uden videre tager overbevisninger til sig fra de voksne autoriteter, uden egentlig selv at reflektere over dem. Det er et perfekt eksempel på, hvordan vi fuldstændig ukritisk fra barnsben af, programmeres til at tage samfundets daværende normer til sig, uden egentlig at mærke efter hvor rigtige de normer egentlig er for en selv og ens egen kerne og uden at reflektere over hvor ulogisk det egentlig hænger sammen.


Det er hammer vigtigt for mig at lære mine børn at stille spørgsmålstegn til alt – også til veganismen. Det er hammer vigtigt for mig, at den vej de vælger at gå som voksne, er en vej de er bevidste om. Det er hammer vigtigt for mig, at de ikke bare går blindt ud i verden og kommer til at vælge en vej, som ikke harmonerer med det de mærker i hjertet, fordi hjertet er blokeret af blinde overbevisninger og ubevidste kulturelle normer, som ikke giver nogen mening eller egentlig værdi.


Og hvori ligger der en positiv værdi i, at støtte en industri, som skader folkesundheden, vores allesammens miljø og de dyr som konstant ofres i den?24 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr