• Lisel Vad Olsson

Sådan er det ikke i Danmark, det er bare propaganda

Opdateret: juni 30

"Sådan er det ikke i Danmark"!

"I forvrænger sandheden"!

"De produkter jeg køber, er ikke behandlet sådan"!

"Veganerpropaganda"!


Har du tænkt sådan og sagt sådan, om det veganere viser og fortæller? Ment at det da bare er propaganda det vi oplyser om - Det har jeg i hvert fald tænkt og også selv sagt engang.


I årene op til jeg selv blev veganer, så jeg en del videoer og film om dyr i industrien. Jeg så også en ret kendt film der hedder Earthlings. Jeg blev rørt, men jeg tænkte også, at sådan er det jo ikke i Danmark. Sådan bliver danske dyr ikke behandlet og den slags støtter jeg da i hvert fald ikke.

Jeg tænkte, at de der veganere var rimelig hysteriske og skulle slappe lidt af. De var nogle skøre ekstremister og det var i hvert fald ikke noget jeg hverken kunne eller nogensinde ville identificere mig med.

Jeg forsøgte at købe økologisk og fritgående, men holdt mig da ikke tilbage hvis jeg blev tilbudt noget der ikke var øko og det var bestemt heller ikke alt hvad vi selv købte der var fra fritgående eller økologiske dyr. Havde en veganer på det tidspunkt konfronteret mig med mine indkøbsvaner, havde jeg dog nok påstået at alt hvad vi købte var fra ”glade” fritgående dyr, for ikke at starte en umulig og åndsvag diskussion med dem.

Efterhånden fandt jeg dog ud af, at de danske forhold for dyrene ikke er meget bedre end hvad vi ser i udlandet. Hvorfor skulle vi dog også være bedre end englændere og folk fra Australien og Frankrig?I dag, hvor der er kommet lidt flere billeder og film fra den danske industri, flere oplysninger og adgang til info om videnskaben om dyrene, er det langt nemmere at danne sig et sandt billede af virkeligheden for dyrene og for de mennesker der arbejder med dem.

Dermed er det også nemmere at gøre sig klar over hvad det er for en praksis og industri man betaler for, når man køber produkter fra dyr.

Alt der kan ses på denne side kommer fra den danske industri. Det er vigtigt for mig at vise, at de her ting foregår i vores egen baghave og at det dermed også er os der har valget om at lade det fortsætte. For hver gang vi køber disse ting og lader det gå ubemærket hen, så siger vi ja til at lade dyr gennemgå de her lidelser.Når man ser på de her billeder, så er det nemt bare at se ”toppen” af dem. Ikke rigtig overveje, hvad det egentlig er billedet viser og ikke mindst hvem det viser.

Vi ved at der ikke er forskel på, hvilke dyr der kan opleve lidelse; føle som os og som har vilje og bevidsthed. Vi ved også at grise er nogen af de klogeste dyr på jorden, som i test og forsøg scorer lige så højt, som både aber, delfiner, elefanter og menneskebørn. (1)

Det som man ser på billederne, det de viser, er det liv vi byder disse dyr i hele deres korte liv.


Det ville vi jo aldrig byde hverken aber, delfiner, elefanter, hunde eller menneskebørn.


Da jeg satte mig for, virkelig at forstå og se hvad der skete i den danske kød-, æg- og mælkeindustri, kunne jeg ikke andet end tage afstand fra det. Jeg kikkede på dyrene og forstod, at jeg var en hykler, hvis jeg mente det var forkert at indespærre, udnytte, dræbe og slå en hund, kat, eller et hvilket som helst andet dyr ihjel, men gladeligt satte mig ned og spiste en flæskesteg, oksemørbrad, kylling, æggemad eller ostemad. For lige så lidt som der er behov for at slå et kæledyr, lige så lidt er der behov for at støtte en industri, som systematisk indespærrer, udnytter og dræber millionvis af dyr om året, med alle de lidelser der hører sig til, når dyrene skal gennemgå systematiske indgreb og overgreb, for at gøre livet så let som muligt for landmændenes arbejdsdag og være så profitabel som muligt.


Se hvor udmagrede disse 5 år unge køer er på vej til slagteriet. Flere af dem kunne dårligt stå op selv. Se kalvene alene i de små bokse. I fri natur løber de glade rundt og leger, præcis som hundehvalpe gør.


Jeg lærte om ernæring og jeg fandt ud af, at at industrien ikke bare er fuldstændig unødvendig for mit helbred, sundhed og velvære, den er også en af de mest ødelæggende industrier på vores jordklode (2). Den skader miljøet, vandet og biodiversiteten - igen lige i vores egen baghave og vi danskere har fældet vigtig regnskov i Sydamerika, på et område større end Sjælland, for at dyrke GMO-soja til alle de 140 millioner af landbrugsdyr vi slagter herhjemme hvert år. (3)


Ville man ikke forsøge at hjælpe et dyr i nød, hvis dyrets lidelse foregik foran øjnene på en? Ville man ikke forsøge at blande sig? Man ville da i hvert fald ikke kaste penge efter det vel?

Når vi ved disse unødvendige lidelser og drab foregår hele tiden, hvorfor bliver vi så ved at kaste penge efter det?

Hvad er det der gør, at så mange mennesker, ligesom jeg selv gjorde, lukker øjnene for fakta. Lukker øjnene for det faktum, at intet følende dyr ville ønske, vælge eller være glad for at være indespærret året rundt, eller det halve år, uden at tænke over, at mange af dyrene slet ikke lever så længe eller af andre årsager ikke må komme ud.


Jeg stillede mig selv alle disse spørgsmål. Jeg brugte min empati, mærkede min medfølelse og fulgte mit hjerte.

Jeg læste op på veganismens ideologi som er: En måde at leve på hvor man forsøger at undgå, så vidt det er praktisk muligt, at støtte udnyttelse, indespærring og drab af dyr. Det være sig til underholdning, fødevarer, make-up, tøj osv.


Men det gav så meget mening for mig, med alt det jeg havde lært, set og læst op på. Hvorfor bevidst støtte lidelse og drab af dyr, hvis man kan undgå det?


Der var ingen vej tilbage - jeg var veganer i hjertet og havde jo nok altid været det, nu handlede det bare om at handle på det.Det ER nemlig sådan i Danmark !

Vi forvrænger IKKE sandheden !


Alle dyrene ender det samme sted mod deres vilje. Du kan ikke dræbe nogen humant, som ikke ønsker at dø. Der er ingen barmhjertighed eller medfølelse (som er synonymer for human) i et drab uden samtykke fra ofret - ofret som altid forsøger at flygte, når det forstår det er på vej i døden eller noget andet farligt og ukendt.


Dyr er IKKE produkter - de er levende følende individer, som vi mod deres vilje gør til produkter og gør dem til "intet værd".


Om det er veganerpropaganda?

Propaganda er at gøre opmærksom på en holdning, så ja, det er vel propaganda i den forstand. Vi ønsker at flere bliver opmærksom på deres egen kognitive dissonans og ser dyrene for det de er og derefter stopper med at støtte den industri som gør det mod dyrene.


Lær mere om Køernes Liv i Danmark her og undrer du dig over hvor Dyreværnsloven er henne i den her industri, så følg linket her.


1. https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed

2. https://www.talerfordyr.dk/sundhed-og-ernaering

3. https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Alle billeder er fra Danmark, nogle fra åbent landbrug 2018. Fra We See You på facebook, Casper Hilt og alle fortællingerne er samlet af Vegan Activism Denmark.


(Det idylliske coverbillede, som ikke er i selve indlægget, er IKKE fra Danmark).


Se denne film om de danske grises sidste endestation. Her kan du hvordan de ser ud, hvilket giver et meget tydeligt billede af, hvilket liv de kommer fra. Og husk, de er kun 4-6 måneder gamle.


Der er ingen grund til ikke at leve vegansk, men masser af grunde til at gøre det. Første skridt er at gøre sig bevidst om, at det at bruge dyr til mad, drikke, tøj og underholdning er et valg og ikke en nødvendighed. Det betyder, at man VÆLGER at gøre dyr fortræd, ved at sætte dem i situationer de aldrig selv ville vælge og udføre overgreb på dem, som de ville flygte fra, hvis de kunne.


Det er slet ikke svært at leve vegansk og hos https://veganerudfordringen.dk/ får du gratis hjælp og mentor til at begynde omstillingen.


Følg mit arbejde for dyrene og naturen her:


Facebook: https://www.facebook.com/liselvp

Instagram: https://www.instagram.com/lisel_vp/

Twitter: https://www.twitter.com/lisel_vp/

Støt mit arbejde her, da jeg ikke er lønnet: https://www.patreon.com/lisel

676 visninger2 kommentarer

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr