• Lisel Vad Olsson

Rovdyr vs. Mennesker

Flere rovdyr i naturen pga. voksende biodiversitet er en konsekvens ved veganismen. Men betyder det ikke mere lidelse i naturen for byttedyrene?


I en debat på Veganerpartiets facebookside, blev der spurgt ind til, om det da ikke er dobbeltmoralsk, at ville minimere lidelse for andre dyr og dermed leve vegansk, men som en konsekvens giver mere biodiversitet og dermed også flere rovdyr, som også får andre dyr til at lide.

Er veganere så alligevel ikke skyld i andre dyrs lidelser?


Det er et super intressant spørgsmål - og indrømmet, måske også ret irriterende og føles som en stråmand, man allerhelst vil rulle øjne af.


Men lad os se lidt på emnet og hvilke argumenter vi kan finde frem, efter en lille SideKick:Hvad er bedst for byttedyrene i det hele taget, når man sammenligner industri med natur?


Er det at leve frit i naturen og blive dræbt af et rovdyr, som er ligeglad med hvor meget og hvor længe de lider?

Eller at blive avlet i fangenskab, hvor de ikke kan udleve deres vilde natur, leve et meget kort liv og blive gasset, tvunget frem til slagteren med boltpistolen eller et af alle de andre drabsmetoder, efter den måske mange timers lange kørsel hen til slagteriet i bagende sol?


Prøv selv at sidde og reflektere over dette. Se videoer fra industrien og brug din empati og virkelig forestil hvordan det er at være dyrene. Forestil dig det med alle dine sanser. Lugt, syn og det hele og vid, at alle de dyr du ser på videoerne er meget unge dyr. Alle de grise og kyllinger vi spiser, er unger.


Bør vi respektere naturen og dens orden og balance?


Bør vi acceptere at lidelse er et faktum og en del af vores allesammens liv, som vi til en hvis grad er nødt til at acceptere, men stadig forsøge at minimere, så vidt det er muligt?


Jeg tror aldrig vi undgår lidelse, men vi kan tage ansvar for den vi selv er med til at skabe og vi kan gøre hvad vi kan for at undgå at skabe mere selv.


Rovdyrenes rolle:

Vi kan direkte se, at rovdyr er nødvendige for at biodiversitet og natur trives:


“When the grey wolf was reintroduced into the Greater Yellowstone Ecosystem in 1995, there was only one beaver colony in the park, said Doug Smith, a wildlife biologist in charge of the Yellowstone Wolf Project.

Today, the park is home to nine beaver colonies, with the promise of more to come, as the reintroduction of wolves continues to astonish biologists with a ripple of direct and indirect consequences throughout the ecosystem.

A flourishing beaver population is just one of those consequences, said Smith.”


https://www.yellowstonepark.com/things-to-do/wolf-reintroduction-changes-ecosystemSå selvom ulven spiser andre dyr, så vokser antallet af mange forskellige slags dyr omkring den. Selv fiskene trives bedre og flere. Altså flere dyr og mere liv, på trods af ofre.


Den samme indflydelse har mennesket på ingen måde. Det kan vi ikke hamle op med - i hvert fald ikke som vores fælles adfærd ser ud nu.


Til sammenligning har den animalske kød-, æg-, mælk-, tøj- og læderindustri en kæmpe ødelæggende effekt på natur og biodiversitet, netop fordi der dyrkes kæmpe områder med monokulturelle marker, som skal fodre alle disse landbrugsdyr. Det er derfor miljøforskerne skriger på, at vi bør spise vegansk frem for dyreprodukter og selv Lomborg kommer frem til, at hvis vi virkelig skal rykke noget på klimakontoen, så bør man være veganer fordi det influerer på så mange forskellige områder.


Det betyder, at industrien kun er lig med død, hvorimod rovdyr også skaber liv.


Hvis vi skal sammenligne kødindustrien med rovdyrs betydning, så lad os se nærmere på det.


Forskerne mener, at vores befolkningstilvækst ender på omkring 11 milliarder mennesker. Men lige nu avler, indespærrer, udnytter og dræber vi så stort et antal af dyr om året, at det slet ikke kan tælles:


“Det er estimeret at 108 millioner mennesker er blevet dræbt igennem det 20. Århundrede, med et estimat for hele menneskets historie på omkring 150 millioner til en milliard.”


Det laveste og mest konservative tal fra FN uden at tælle fisk med er, at vi bruger og dræber mindst 56 milliarder landbrugsdyr - om året. Og det er et MEGET lavt konservativt tal, hvor fisk og by-catch ikke er talt med og ej heller alle de dyr som dør i staldene og ikke kan sælges eller alle de hanekyllinger der blendes/gasses i æggeindustrien, fordi de ikke kan bruges. I Danmark alene er hanekyllingeofre cirka 2-3 millioner om året.


"For kyllinger dræbt i Danmark på et enkelt år, hvilket er cirka 103 millioner, gælder det, at det er næsten ligeså mange, som mennesker dræbt af krig i det 20. århundrede.


Det globale antal af slagtede kyllinger på et år er på cirka 50 milliarder.”


https://www.talerfordyr.dk/post/at-kvantificere-lidelse-hvor-mange-dyr-dr%C3%A6ber-vi-egentlig

Alle disse dyr skal fodres og spiser langt flere kalorier, end de leverer til mennesket i sidste ende. Det betyder, at flere vilde dyr på marken dræbes, mere monokulturelt landbrug, som er ødelæggende for biodiversitet også landbrugsdyrets drab i sidste ende. Der er kun død og rovdrift på jorden som konsekvens af denne industri.


Men hvor mange dyr dør under høsten? Langt færre end man skulle tro, hvilket denne artikel uddyber: https://www.theflamingvegan.com/view-post/Vegan-Mythbusting-1-Are-wild-animals-killed-when-grain-is-harvested-for-vegans


Veganisme betyder, at man gør hvad man kan for ikke selv at deltage i lidelse og drab og at tage hensyn til andre arter. Så selvom antallet af rovdyr også vil stige, jo flere og flere veganere der kommer, (som dermed giver mindre behov for landbrugsjord og dermed mere plads til vild natur), så vil antallet af lidelse mindskes i sidste ende, ikke mindst fordi, at dyrene får lov til at udleve deres instinkter og leve frit i den tid de lever, men rovdyrene er også medskabere af endnu mere liv, som ulvefilmen foroven viser. Alle dyrene får lov selv at vælge partner, passe deres unger og bygge reder og få alt den sol og græs de har brug for og lyst til. Det er heller ikke alle byttedyr der dør ved et rovdyr, men alle de dyr der avles i industrien, dør meget tidligt ved menneskets vold + alle dem der bare dør, fordi produktionen er så hård.

Desuden skal de igennem diverse overgreb, som f.eks. alle tyrene der på sæd-tappe-fabrikkerne bare skal levere til landmanden i plastikrør eller når grisene får banket landmandens nr. ind i ryggen/ballen eller når køerne tvinges frem med strømpistoler, på trods af de kæmper for ikke at skulle frem til slagteren. Eller når soen ser sine unger lide i staldene og bankes ned i betongulvet foran hende og skal opleve det gang på gang og få ungerne taget fra hende før naturlig pattetid, ligesom koen og hønen slet ikke får tid og omsorg med deres unger. Intet ved deres liv er frit - øko eller ej.


Hvad vil du helst?

Blive født ind i en industri, af en tvangsinsemineret mor, aldrig se sol og græs og kørt til slagtning mens du stadig er et barn? For at blive spist af et menneske, som slet ikke har behov for det.

Eller leve frit i naturen, bruge dine instinkter til at holde øje med dine omgivelser og selv få lov at bygge bolig, vælge partner og være sammen med dine unger på egne betingelser? Men til gengæld måske blive spist af et rovdyr.


Dyrene fødes med en fremavlet krop, som giver dem diverse udfordringer med smerte til følge. En malkekos yver er over 4 gange så stor end på en normal ko. En gris er større og føder langt flere unger end hun har patter til, hvilket giver pattegrisene problemer. Kyllinger kan ikke bære deres egen vægt pga. fremavlede brystmuskler.

Og husk, at ingen af disse dyr får lov at bruge den naturlige tid med deres mor, under naturlige forhold.


Vi taler altså ikke kun om at sammenligne selve drabet, men alt den lidelse dyrene gennemgår i industrien i hele deres liv, mod det naturlige liv, som dyrene har, inden selve drabet på dem fra ulven eller ræven.

Vi kan ikke blande os i hvad rovdyr vælger at gøre, fordi de er rovdyr. De er skabt til ikke at have dårlig samvittighed overfor deres udvalgte offer. Selv den mest trænede menneskejæger, kan opleve bukkefeber (samvittighed), som betyder at han pludselig ikke kan trykke på aftrækkeren og ryster og sveder. Det sker aldrig for et ægte rovdyr.

Men når man reflekterer over hvor vigtige rovdyr er, for hele den økologiske balance, så giver det mening. Mennesker er ikke vigtige i den henseende.


Vi veganere synes da også det er synd for byttedyrene, når de lider i munden på et rovdyr. Selvfølgelig gør vi det. Men hellere et frit liv med sin egen selvvalgte flok og partner og instinkterne i orden end et liv i indespærring, med muteret krop og tidlig død.


Vi kan være ansvarlige for vores egne handlinger, overveje konsekvenserne af dem og ændre adfærd hvis vi ikke bryder os om konsekvenserne ved egne handlinger. Vi kan ikke være ansvarlige for rovdyrene i naturen, men evt. finde løsninger for at hjælpe byttedyrene og det er der rent faktisk folk der gør.


Ligegyldig hvordan man vender og drejer debatten vedr. rovdyr, så viser veganismen langt flere positive sideeffekter end ikke-veganisme. Også for byttedyrene, hvilket eksemplet med ulvene viser. Hvilket miljøforskere råber op om. Hvilket alle dyrene i produktionen med garanti råber op om, selvom vi ikke forstår dem.


Rovdyr skaber liv med deres rovdyr-adfærd, men vi mennesker driver rovdrift med vores adfærd.


For ikke at tale om, at den teknologi som vi er så afhængige af i dag, også dræber dyr. Her er en artikel om de konsekvenser vores biler har, bare som eksempel. Det hiver jeg frem, fordi det for mange ikke er praktisk muligt at undvære en bil og dermed via bilen være skyld i et drab, men til gengæld har du allerede som veganer ikke andre dyrs lidelse og død på samvittigheden: https://www.thedodo.com/road-kill-every-day-1392772624.html


At leve vegansk, som er praktisk muligt i vores del af verden, er den mest effektive måde hvorpå vi mennesker, kan mindske vores negative aftryk på jorden og de dyr vi bor her med.


Konsekvenserne ved veganisme, med mere vild natur, mere biodiversitet og flere rovdyr, er at skabe mere liv og glæde end død og lidelse, på trods af flere rovdyr. Ikke kun for alle dyrene, men også for os mennesker pga. bedre og sundere miljø, jord og drikkevand.


Det handler ikke kun om at tælle ofre i natur vs. industri - det handler i høj grad også om kvaliteten af det liv man har og de andre konsekvenser adfærden fører med sig.En lille sidenote:

Der ER rent faktisk folk der arbejder på hvordan man kan hjælpe byttedyr fra rovdyrenes skader, men det er ikke et emne jeg er gået ind i.


https://www.berlingske.dk/kommentatorer/bjoern-lomborg-du-kan-vaere-vegetar-af-mange-gode-grunde-men-klimaet

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr