• Lisel Vad Olsson

Plantekost vs. Keto

Opdateret: 18. mar. 2019

ALLE samtlige store institutioner i verden der arbejder med ernæring, taler positivt om plantekost, stivelse, frugt og grønt og mindre godt om keto/palæo/kød/fedt-diæter.


Nogle oplever bedring på keto og det er da dejligt – havde de dog prøvet en 100% plantekost med uforarbejdet mad, som er det de store undersøgelser viser er det bedste i længden, så havde de haft lige så gode resultater, men i længden MEGET bedre resultater.


Det viser denne metaanalyse, som så på cirka 500.000 mennesker. Det er en virkelig grundig analyse, som ikke efterlader tvivl om, at keto bare ikke er at foretrække, hvis man ønsker længerevarende sundhed:

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext


Disse to artikler giver et historisk overblik over den menneskelige diæt og keto-kost-populariteten, naturligvis med kilder til forskningen:


https://www.forksoverknives.com/are-carbs-bad-science-against-low-carb-diets/


https://nutritionfacts.org/2019/03/05/eating-the-way-nature-intended/

Verdens største diætistforening, den britiske store diætistforening, Harvard Medical School, WHO, de største hjerteforeninger og jeg kunne blive ved, fortæller alle samme historie: jo mindre kød og animalske fødevarer, jo bedre!


Harvard - https://www.health.harvard.edu/blog/eat-more-plants-fewer-animals-2018112915198


WHO - https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet


Største diætistforening AND -

https://docs.wixstatic.com/ugd/026835_2edf12e61ce548e99fd4d9314b938474.pdf

Sidste år udkom 2 store undersøgelser som konkluderede, at vi kan spare milliarder i sundhedsudgifter ved at droppe kødet, for ikke at tale om milliarder i miljøudgifter og fremme bæredygtighed på jorden.


Kilde 1: https://vegetarisk.dk/vegetarisk-besparelser-for-samfundsoekonomi/

Kilde 2: https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10994294/nyt-studie-skat-paa-koed-kan-redde-tusindvis-af-liv-om-aaret/


Alligevel bliver folk ved med at hoppe på ketobølgen. Det virker måske mere tiltrækkende fordi – ja… bacon og æg…

Det giver da også nogen fine resultater det første stykke tid, men faktum er, at man indtager fødevarer, som beviseligt indeholder blandt andet cancerfremkaldende stoffer. Vidste du i øvrigt, at i USA må ægge-industrien ikke på nogen måde bare hentyde til, at æg kan være en del af en sund kost? Netop fordi forskningen er så sikker i sin sag, at de ved de ville tabe en retssag hvis nogen ville sagsøge dem for at lade dem tro, at æg var sundt.

Kilde: https://nutritionfacts.org/2015/03/26/peeks-behind-the-egg-industry-curtain/


Denne rapport, fyldt med gode kilder er lavet til sundhedspersonale der arbejder med hjertekarsygdomme:

http://www.jgc301.com/ch/reader/create_pdf.aspx?file_no=S_20170301012&flag=1 Læs den og tjek de mange kilder.

Konklusionen i rapporten er, at patienter skal hjælpes til en plantebaseret sund kost, da resultaterne af denne kost er nogen af de bedste der er set i patienter.


Verdens største diætistforenings rapport, viser med sikkerhed, at alle mennesker i alle stadier af livet kan leve sundt, godt og længe på 100% planter og endda på denne måde er i den gruppe, hvor der mindst risiko for alle de store livsstilssygdomme. Det bør vi da tage seriøst: https://docs.wixstatic.com/ugd/026835_2edf12e61ce548e99fd4d9314b938474.pdf - også linket til foroven!


Jeg kan virkelig varmt anbefale denne video, som gennemgår forskningen vedr. keto og plantekost. Der vises undersøgelserne der ligger til grund for foredraget og på den måde kan du altså selv tjekke kilderne efter hvis du vil. Lægen der holder foredraget er rigtig god til at forklare de forskellige mekanismer og forskningen. Han har arbejdet med emnet i 50 år og var en af de første som altid viste præcist hvor han havde sin viden fra, så man selv kunne tjekke hans troværdighed efter: https://www.drmcdougall.com/health/education/videos/free-electures/dr-mcdougall-criticizes-low-carb-diets/


Danmark er ret langt bagud mht. viden om plantekost og de store industrier vil gerne have vi tror, at kød, mælk og æg er uundværligt på trods af de store miljøødelæggelser de skaber.


De undersøgelser og metaanalyser der er publiceret om æg f.eks. og som viser æg er okay, har altid noget æggeindustri bag dem eller fejl i sig.


Der er ikke de samme store penge i plantekost, da det jo også er noget folk i nogen grad selv kan dyrke sig til.


I Sveriges officielle kostråd viser de forældre hvor de finder de næringsstoffer deres børn skal bruge igennem maden og som WHO anbefaler alle, at amme i op til 2 år. Altså har de intet problem eller drama med at veganere opfostrer deres børn vegansk. Norge har heller intet drama og udtaler, at alle uanset kostform, bør sætte sig ind i hvor de får de rette næringsstoffer fra. Canada har fjernet mælk fra deres kostråd og Belgien rødt og forarbejdet kød. Ligesom WHO i deres ”Healthy Living Guidelines” ikke anbefaler kød og mejeriprodukter, men fremmer plantekost og langtidsamning.

Kilder: https://www.talerfordyr.dk/sundhed-og-ernaering


Altså peger alt seriøs forskning i samme retning: Plantemad er at foretrække. Uforarbejdet 100% plantekost. Både til forebygning og behandling af cancer, diabetes 2 og samtlige hjertekarsygdomme.


67 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Lisel_Talerfordyr
  • Taler for dyr på Facebook
  • Taler for Dyr