• Lisel Vad Olsson

Ordet er et ord vi kan være stolte af - det er faktisk verdens smukkeste ord

Opdateret: juni 30

Det her er et vigtigt indlæg. Det her indlæg handler om selve veganer-ordet. Det handler om, at man som veganer eller ej, kan have det svært med ordet.


Som de fleste ved, så er jeg en del af Veganerpartiets hovedbestyrelse, hvor jeg er næstforperson og har arbejdet intensivt med politikken i partiet. Noget vi hører en del, når vi fx. er ude for at samle vælgererklæringer, det er, hvorfor vi dog ikke skifter navn. At vi på en eller anden måde, skræmmer folk væk med navnet. Vi hører det både fra veganere og ikke-veganere. Folk som sympatiserer med sagen og politikken. Når jeg nogle gange ser igennem tråde på Facebook, så er jeg også flere gange stødt på folk, som ikke vil bruge ordet, eller som tager afstand fra det, på trods af de egentlig er veganere.


Det er som om, at der er rigtig mange, som egentlig lever vegansk eller har sympati med selve den veganske sag, men som ikke kan lide, at bruge ordet veganer. Folk, som egentlig er veganere, for dyrene, men som ikke vil bruge ordet om dem selv eller måden de lever på.


Jeg forstår det som om, at fordi andre mennesker - ikke-veganere, ser skævt til veganere af mange forskellige årsager, så vil de ikke bruge det prædikat, for de vil ikke ses ned på eller blive set forkert på. Og hvis bare Veganerpartiet hed noget andet, så ville der være mange flere støtter og vælgererklæringer.


Men hvad er det helt ærligt, der er galt med prædikatet? og hvorfor skal vi mennesker hele tiden gemme os selv fra, at stå ved vores ideologi, fordi andre mennesker ikke har sat sig ind i, hvad ordet veganer egentlig i sin essens betyder?Veganisme - er verdens smukkeste ord


Indlejret i ordet veganisme finder du:

 • Empati

 • Medfølelse

 • Ansvarlighed

 • Handlekraft

 • Ikke-vold

 • Retfærdighed

 • Fred

 • Frihed


Når man tilvælger ideologien i sit eget liv, så er det alle de andre værdifulde ord, der er indlejret i den beslutning, man har taget.


En veganer har empati med dyrene, og medfølelsen gør, at vi ikke vil støtte op om deres lidelse. Veganeren tager et ansvar på sig, hvilket viser styrke og overskud og sætter gang i den handlekraft der skal til, når man skal handle imod det, som majoriteten af befolkningen ser som normalt, naturligt og nødvendigt. Ideologien handler om ikke-vold og at leve op til den kerneværdi, som vi alle deler - at hvis ikke det er nødvendigt at bruge vold, så skal man naturligvis ikke bruge vold. Det leder hen til retfærdighed for dyrene, for det er ikke retfærdigt, at blive udsat for vold, hvis ikke du er skyldig - og alle dyrene er uskyldige. Levede vi alle efter disse principper, som vi jo alle egentlig deler værdimæssigt, så ville vi leve på en fredelig jord, hvor vores medvæsener - og os selv, ville være frie.


At nogle få højtråbende ikke-veganere, synes noget om veganere og vegansk aktivisme, skal jo ikke give dem lov til at ødelægge, hvordan vi andre har det med ordet, ideologien og alle de værdier der ligger i ordet. Hvorfor tage afstand til alt det gode? Hvorfor ikke hjælpe folk til at se, hvad det egentlig er ideologien indeholder?


I Veganerpartiet står vi ved ordet - 100%. Vi står ved ordet fordi, at vi ikke vil lægge skjul på de værdier, som vi i partiet indeholder. Vi vil 100% stå inde for, at vi ER og LEVER vegansk, dvs. med empati, medfølelse, ansvarlighed, handlekraft, etik og moral. Vi vil gøre opmærksom på alle de konsekvenser, som livsstilen fører med sig, og da mennesker også er dyr, så gælder retfærdigheden og medfølelsen jo også for mennesker.


Ordet er et ord vi kan være stolte af. Ordet indeholder alt det, som vi skal bruge for, at lede verden mod et mere kærligt samfund - kærligt overfor naturen, mennesker og alle de andre dyr.


Vi skal ikke give de højtråbende kritikere, som egentlig ikke kender baggrunden for ordet, få lov at diktere hvad vi kalder os eller arbejder for igennem vores livsstil, om vi er aktivister eller ej.


Følg mit arbejde for dyrene og naturen her:


Facebook: https://www.facebook.com/liselvp


Instagram: https://www.instagram.com/lisel_vp/


Twitter: https://www.twitter.com/lisel_vp/


Støt mit arbejde her, da jeg ikke er lønnet: https://www.patreon.com/lisel

108 visninger1 kommentar

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

 • Twitter
 • Lisel_vp
 • Lisel - Veganerpartiet
 • Taler for Dyr