• Lisel Vad Olsson

Nutidens homo sapiens


Skrevet af Julie Signe Rasmussen, redigeret af Lisel


Nutidens dyreart homo sapiens (det moderne og tænkende menneske) burde interessere sig langt mere for, hvad det i grunden er de støtter op om, når de dagligt afgiver deres stemmeseddel i supermarkedet.


Vi lever i en tid, hvor man selv har mulighed for at lave research og opsøge evidensbaseret viden om lige præcis de emner man interesserer sig for, eller ønsker at vide noget specifikt om.


Oplysninger om sundhed og ernæring, miljø og klima; og alle de rædsler, som de allermest uskyldige, sårbare og forsvarsløse individer ufrivilligt lægger krop til i samtlige industrier, er let tilgængelig for alle der læser med lige nu. Alt denne information ligger klar til dig på din pc. Kun ganske få klik med musen eller på mobilen, også har du den viden du søger.

2018 blev året hvor det at protestere imod dyremishandling og kæmpe for dyrs rettigheder, betegnes som værende ‘propaganda’, ’Fake News’, ’yderliggående sekt’, ’terrorisme’ og meget, meget mere. Men vi ønsker at alle vores medmennesker ville være mere kritiske og selv stille spørgsmålstegn som menneske og forbruger. Vi er en minoritet, en bevægelse og vi er over hele kloden og vokser os større og større for hver dag og som prøver at gøre folk bevidste omkring virkeligheden, i de industrier hvor dyr anses som objekter, produkter og ting. Vi snakker hverken hjernevaskeri, religion, kult, yderliggående sekt, opreklamering eller manipulation og ej heller ondsindet eller misvisende propaganda. Denne bevægelse består heller ikke af medieludere, ekstremister ELLER terrorister.


Man kan vælge at se det sådan her: Hvem bør du stole på? ”De rige” eller ”alle de andre”? ”Alle de andre” har ingen profit at vinde på det budskab de gerne vil sprede og have ud til masserne. De/vi ønsker inderligt blot at oplyse og gøre folk bevidste om al den vold, frygt, tortur, mishandling, undertrykkelse og udnyttelse der finder sted lige for næsen af os allesammen, og vi håber, at folk dermed vil vælge og handle anderledes og dermed mere medfølende. ”De rige”, som er dem der tjener på disse dyreprodukter, de har alt at miste i form af image, troværdighed, respekt, profit, status osv. Så kan man jo tænke lidt over, hvem man bør stole mest på. Hvis man vælger at tro på ”alle de andre”, vil det sige, at mælk-, kød-, og æggeindustrien (fødevareindustrien) gang på gang har præget os med hjælp fra myndigheder, medier og markedsføring + andre der tjener penge igennem denne systematiske mishandling og udnyttelse af dyr. En mishandling der er blevet normaliseret i en sådan grad, at det ikke er til at begribe, da vi slet ikke ser dyrene som de levende, følende væsener som de er. Vi ser dem som simple produkter – tasker og sandwiches.


Denne prægning er blevet til tradition, norm, kultur, bekvemlighed, vaner og smagspræferencer.

Men hverken traditioner, normer eller kultur retfærdiggør indespærring, vold, undertrykkelse, udnyttelse og drab af dyr.


Bag facaden på alle de produkter vi gang på gang køber, fremført af superfin og ”hjertevarm” markedsføring og mediestunts, gemmer der sig en helt anden virkelighed. Og den er grim. Men denne grimme virkelighed kan man jo ikke tjene penge på, lod man den blive fremvist på rullende tv-skærme, på store reklame søjler og lanceret på produkterne. Og det ved alle dem fra industrien udmærket godt.


Hvorfor er det egentlig, at vi har sådan et absurd og perverst afhængighedsforhold til kød og andre animalier? Det kan, hvis vi er lidt mere åbensindet og tænker en smule dybere over det, ses som resultatet af en kulturel manipulation i vores samfund igennem frygtelig lang tid, hvor kød er blevet tilbedt til at være den absolut eneste rigtige proteinkilde, og komælk skal vi alle drikke for at få calcium, sunde tænder og sunde knogler. Vi har bare fulgt med strømmen og troet på den propaganda vi fik fortalt. I al for lang tid, har vi ikke selv stillet spørgsmål til noget som helst.


Vi er blevet påduttet myter og fået prædiket skræmmekampagner af vores myndigheder, politikere og industrien, stik imod videnskaben. Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, rådgivere i fødevarepolitik hos Forbrugerrådet, fødevareproducenterne, eksperter og (såkaldte) ernæringseksperter, har været dygtige til at prædike om det vigtige i kød, mejeriprodukter, fisk, kylling og æg. Ja, bare animalsk generelt.


De færreste veganere er født veganere. Vi ved alle at samfundet har presset myterne ned i hovedet på os alle sammen. Men for at kunne se det selv, kræver det en ændring i ens egen tankegang. Og den får man, når man flår den pokkers sæk af ens hoved og begynder at tænke selv og gøre sin egen research og dermed ser ud over de danske grænser og faktisk ikke længere end til de andre nordiske lande.


Prøv nu engang at tænke over det: Hvor tit har vi, igennem vores opvækst og liv, set reklamer med grønsager, frugt, kerner og nødder i nøjagtig samme omfang som reklamer med kød, mejeriprodukter, fisk, kylling og æg? Overhovedet ikke i samme omfang, dét kan vi alle vel blive enige om!


Animalsk, animalsk, ANIMALSK alle steder. Du kan ikke dreje hovedet bare en millimeter, uden der bliver klasket et dødt dyr i fjæset på dig. Tv, reklamesøjler, trykte reklamer, pels, læder, kunstige øjenvipper lavet af mink også egentlig ellers bare derudad.


Vi er blevet præget, pålagt, påvirket og manipuleret så meget, at vores opfattelse af komælksprodukter, kød, fisk, kylling og æg ses som værende livsnødvendige og næringsmæssige ingredienser i vores kost – uden alt dette, vil vi jo åbenbart dø - kunne man jo godt få indtrykket af. Det er misvisende og fejlagtig information og indoktrinering gennem en menneskealder, der har fået os til at tro fuldt og holdent på, at animalsk er livsnødvendigt og godt for os.


Men med al den propaganda fra industrien og myndighederne, hvordan i alverden skulle vi så kunne vide, at vi ikke behøver at indtage animalsk? - vi har aldrig hørt eller fået chancen for, selv at tænke andet.


Men sandheden er, at vi INTET livsnødvendigt behov har for at indtage eller bruge noget som helst fra dyr. Det handler overhovedet ikke om OVERLEVELSE eller nogen former for behov, når vi udnytter, indespærrer og dræber dyr.


Engang vidste vi ikke bedre. Men det gør vi nu. Og når vi véd bedre, så handler vi, så vælger vi, og så gør vi det bedre - eller det burde vi i hvert fald.


Vi lever ikke i stenalderen, middelalderen, 16-, 17-, 18- eller 1900-tallet. Vi befinder os snart i 2019. Er det da ikke på tide, at vi stopper med at udnytte, bruge og mishandle dyr på alle mulige mærkelige tænkelige måder, når det er fuldstændig UNØDVENDIGT på alle områder?Hvis du også mener det er på tide vi tager videnskab og etik alvorligt, så giv en vælgererklæring til Veganerpartiet og se dem debattere mod de andre partier op til valget.
19 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr