• Lisel Vad Olsson

Nej, græssende kvæg er ikke vores carbon-redning

Opdateret: 28. maj 2019

Der har været et par kronikker om, at det er forkert at folk (veganere og miljøentusiaster) er så meget ud efter kvægs dårlige indflydelse på miljøet og klimaet. Deres argument ligger i, at man kan bruge kvæg til at binde CO2 i jorden, ved at bruge bestemte græsningssystemer.

Du kan læse den engelske her: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/aug/26/rising-veganism-in-the-west-has-a-downside


Og her er den danske version:

https://nyheder.okologi.dk/mennesker-og-meninger/justitsmord-pa-drovtyggerne


Men der er rigtig meget som disse to forfattere ikke har taget højde for. For det første er der det FAKTUM, at ALLE samtlige store, grundige, godkendte miljørapporter (og klimarapporter) konkluderer, at vi SKAL skære så langt ned på kødet som overhovedet muligt, for at redde hvad vi kan redde, af rent drikkevand, biodiversitet, brugbar landjord og undgå ørkendannelse, fældning af regnskove osv. og naturligvis få gjort noget ved drivhusgasserne.

Du kan læse alle disse grundige rapporter her:

https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Der er fra Nature, The Lancet, IPCC, Verdens Skove, Oxford mm.


Så i stedet for bare at plante græs, hvor kun køer skulle gå og græsse, så kunne man plante skove, mad og alt mulig andet, hvor flere forskellige dyr, insekter og plantearter kunne trives.


Pointen i dette indlæg er, at vi behøver ikke udnytte, gøre overgreb på og dræbe landbrugsdyr, for at binde masser af carbon til jorden.


Der er rigtig meget i artiklerne foroven, som forfatterne ikke tager højde for og ikke har set på (eller med vilje overset), hvilket kan læses i denne mere enkle artikel:

https://www.resilience.org/stories/2018-01-24/is-grass-fed-guilt-free/


I denne rapport: Grazed and Confused, a report published by the Food and Climate Research Network (University of Oxford) beskriver alle de faktorer der gør sig gældende i forhold til græssende kødkvæg og konsekvenserne for klima, miljø, vand og bæredygtighed. Den konkluderer:


"The inescapable conclusion of this report is that while grazing livestock have their place in a sustainable food system, that place is limited. Whichever way one looks at it, and whatever the system in question the anticipated continuing rise in production and consumption of animal products is cause for concern. With their growth, it becomes harder by the day to tackle our climatic and other environmental challenges"


Link: https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/project-files/fcrn_gnc_report.pdfDet smarte ved ikke at skulle ”plante” kød og mælkeprodukter er, at kæmpe landområder ville blive frigjort, hvor naturen ville kunne regenere, skabe mere biodiversitet og helt automatisk binde CO2 i kæmpe mængder. Det kræver ubeskriveligt meget landbrugsjord, at skulle opdrætte 56 milliarder landbrugsdyr om året, i stedet for bare at fodre 11 milliarder mennesker med sunde plantevarer.


Vegansk permakultur kan binde tonsvis af carbon, bruger langt mindre landjord til at fodre os alle, kan gøres uden brug af sprøjtemidler og uden afhængigheden af at udnytte og dræbe dyr:

https://veganorganic.net/carbon-sequestration-in-soil/


Her er en rigtig god artikel som forklarer lidt om vegansk landbrug, hvorfor det sagtens kan lade sig gøre og hvorfor det faktisk er en kæmpe fordel for vores jord:

https://www.pastemagazine.com/articles/2017/03/veganic-farming.html

Og her er 2 hjemmesider, som forklarer meget nærmere, ligesom filmen forneden viser et praktisk eksempel på, at kompost er langt mere effektivt end dyrenes afføring:

https://www.goveganic.net/

http://veganic.world/

https://spiralseed.co.uk/


Lad os droppe alle de der undskyldninger for at blive ved med at avle dyr og gøre overgreb på dem, bare for at dræbe dem når de ikke længere er rentable.

Se denne video om hvordan en landmand fuldstændig ændrede sin måde at dyrke landbrug på, som ikke kræver gylle.193 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr