• Lisel Vad Olsson

Mod og Medfølelse

Den 30 marts var der dyrettighedsmarch i både København og Århus. Det var vi naturligvis med til, min mand, begge unger og jeg.

Jeg var blevet inviteret til at holde tale, hvilket jeg sagde ja til, men som jeg var virkelig bange for at udføre.

Sidste år besluttede jeg mig for, at jeg skulle til at komme lidt mere ud som aktivist, se folk i øjnene og turde tale fra hjertet. Jeg følte helt seriøst, at den her tale var en slags eksamen i, at turde stille sig op med ret ryg og højt sige "JA, gu' er jeg da veganer" med et kæmpe smil på læben.


Hvis jeg selv skal sige det, så gik det vist ret godt. Henrik Vindfelt var så sød at sende mig hans video af talen, så jeg kunne dele den og gemme den selv og her vil jeg lige dele hvad jeg fik skrevet, men dog ikke sagt 100% på samme måde i videoen.

...at få lov at stå her og holde en tale i dag, er for mig en kæmpe ting. For jeg har været bange for at åbne min mund og for bare et år siden, havde jeg nok slet ikke turde stå her.

Jeg synes, det har været svært at turde være aktiv, på trods af man kan mærke en aktivistisk motor brænde inden i.

Og derfor er jeg SÅ taknemmelig for JER! For det har givet mig rigtig meget mod at møde og se på hvad i andre gør. Hvad alle i fantastiske aktive mennesker tør gøre, for at være en stemme for dyrene, jorden og i det hele taget for en mere medfølende verden, hvor vi alle tager hensyn til hinanden.

Så jeg vil gerne sige TAK!

Tak fordi i med jeres engagement, gå på mod og kærlighed for dyrene og jorden, også inspirerer andre – i hvert fald mig, til at turde komme ud, se folk i øjnene og holde fast på, at JA – jeg ER veganer – jeg lever VEGANSK – for det ER bare den blideste og kærligste måde at gå på jorden på.

Det er nemlig det veganismen er for mig. En måde at være i verden på, hvor vi med nærvær og opmærksomhed er bevidste om hvilke fodspor vi sætter på vores jord, hvilke konsekvenser vores handlinger eller ikke-handling har og hvor vi tager vores ansvar alvorligt, for at være medskabere af en verden, som bør udvikle sig i medfølelsens navn, frem for i ligegyldighed og vold.

Jeg tror på, at alle mennesker i virkeligheden faktisk er veganere. Jeg tror nemlig på, at vi alle i vores hjertes kerne ønsker, at være et menneske der ikke forvolder andre lidelse, smerte og død. Og jeg tror på, at vi alle godt kan se logikken i, at hvis man kan undgå at gøre skade og skabe lidelse for nogen, så skal vi naturligvis undgå netop det.

Så som aktiv veganer, så tror jeg på, at vi skal tale netop logikken og medfølelsen frem i hinanden. Jeg tror på, at vi kan skabe en verden, en vegansk verden, hvor det er normalt, at man naturligvis ikke avler kroppe som skader dyret mere end det gavner og hvor vi ikke indespærrer og dræber andre for simple, korte smagsoplevelser.

En verden hvor normalen er, at ser man nogen lide, så forsøger man at stoppe den lidelse.

En verden hvor normalen er, at vi passer langt bedre på den jord vi er blevet givet og tager vores forskere alvorligt, selvom det ikke passer ind i vores personlige agenda.

En verden hvor normalen er, at vi vandrer med medfølelse og handler i kærlighed for os allesammen.

Jeg mener vi skal skabe en verden hvor det ikke handler ikke om ”os mod dem”!

Jeg troede ALDRIG jeg ville blive veganer og jeg var endda en af dem der gjorde lidt grin med veganismen. Men hvis jeg og min medisterpølse-elskende mand kan blive det, så kan vi ALLE blive det og det tror jeg er vigtigt at huske i vores aktivisme – at der er en indre veganer klar til at springe ud i os alle!

Vi skal have talt hjertet og FORNUFTEN frem i hinanden. For det er pisse ufornuftigt at medvirke til svineri på vores egen jord, når nu man kan lade være - og pisse ufornuftigt at spise sig selv ihjel, når nu man kan lade være. - Ufornuftigt, uretfærdigt og tarveligt, at vælge indespærring, udnyttelse og drab af andre, når nu man bare kan lade være.

Vi skal være mange der handler i medfølelse og omtanke for andre end os selv og derfor skal vi have mange til at finde den indre veganer og vise i vores handlinger hvordan vi skaber en medfølende og rar verden for os alle at være i.

Vi skal klare det her SAMMEN!

Holde sammen og holde fokus på hvad sagen handler om – at stoppe undertrykkelse, vold, uretfærdighed og ligegyldighed overfor andres smerte, lidelse og død og vende det til ikke-vold, medfølelse, kærlighed og ansvar.

Og os der allerede er så heldige, at have fundet den indre veganer og endda handler på det, vi skal bruge vores stemme, for at få fornuften og medfølelsen – den indre veganer - frem i alle andre. Ikke være bange for at vise dyrenes liv frem og vise at der er en anden vej. En vej hvor vi sammen skaber en bedre fremtid, med mindre lidelse og ødelæggelse, for os alle.

Det er så vigtigt at vi i dag viser os selv, hinanden og vores børn, at VI KAN skabe en bedre fremtid igennem empati, omtanke, simpel fornuft og kærlighed til jorden, dyrene og hinanden.

Aldrig blive træt af, at hjælpe andre fra uretfærdighed og undertrykkelse. Vi ved det er nødvendigt at vi er så mange aktivister som muligt og inspirerer hinanden. Vi ved det er nødvendigt at vores bevægelse vokser hele tiden og at vi bliver ved at inspirere andre til veganismen og væk fra ligegyldigheden for lidende dyr og ligegyldigheden overfor forskernes opråb om at stoppe ødelæggelsen af vores jord.

Vi skal alle turde finde vores egen unikke stemme og tale hjertet og fornuften frem i vores medmennesker, så vi alle sammen ikke er i tvivl om, at en bedre fremtid uden udnyttelse og vold er i sigte.

En fremtid hvor der ikke er nogen uskyldige dyr, som avles, indespærres eller dræbes for mennesker.

En fremtid hvor det er normalen at medfølelse og fornuft sætter dagsordenen for vores gang på jorden.

En fremtid hvor kernen er kærlighed og omtanke for alle væsener på jorden!

Nemlig en fremtid som ER vegansk!2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr