• Lisel Vad Olsson

JAMEN DET ER JO NATURLIGT AT SPISE KØD

Man kan da sagtens argumentere for, at det er naturligt at spise kød, men det der sker i landbruget i dag, er langt fra noget, der kan kaldes naturligt.


Vi mennesker har de fleste steder på jorden og i flere perioder indtaget kød. Det har vi gjort ved at jage og fordi det har været en nødvendighed for vores overlevelse. For cirka 10.000 år siden begyndte vi at bruge dyr i forbindelse med landbrug, men det var dyrt at fodre dyr op, så i vesten har vi set på kød som en luksusspise, som de rige havde råd til eller som noget vi sparede sammen til, så man kunne nyde det ved højtider.


Med industrialiseringen og ideen om effektivisering og jagten på profit er der så sket et ekstremt skred i indtaget af dyr. Pludselig skulle vi alle have råd til kød og andre “luksusgoder”, så industrierne fandt ud af, hvordan de mest effektivt kunne skabe billige produkter ud af “ting”.


Man begyndte at avle disse dyr, så bestemte egenskaber trådte frem og man fandt steder på jorden, hvor man kunne dyrke den kæmpe mængde krævede foder - så billigt som muligt og hvor konsekvenserne ikke var så nemme at se, for dem der skulle forbruge varen i sidste ende.Psykologien i maden

Man glemte hurtigt at de stærke, men fattige landmænd sjældent spiste kød. Man forbandt i stedet kødet med rigdom og velstand, og man begyndte at fortælle børn, at det var kød der gjorde dem stærke.


Så da vesten blev rigere begyndte folk at erstatte kål og kartofler med frikadeller og medister. Folk ville gerne føle sig rige og vise det frem via deres tallerkener og da man på samme tid mente, at det var kødets proteiner, som gjorde folk stærke, så var det vigtigt for mænds selvbillede at spise kød og de gav vigtigheden videre til deres børn. Hvis mænd ikke spiste kød, så måtte de være dårlige jægere, have en lav potens, være svage eller i hvert fald ikke være helt rigtige mænd. Man glemte hurtigt, at der ikke er noget jagt eller stort i at tage ned til køledisken i supermarkedet.


Det lykkedes industriens reklamer at sælge ideen om det gode og vigtige ved kødet, men man var da heller ikke så vidende om livsstilssygdomme og ødelæggelsen af vores lokale natur - og årsagerne dertil på det tidspunkt.Dyrenes naturlighed forsvandt

Imens tiderne ændrer sig og reklamerne gør deres arbejde, så har industrien frihed til at gøre deres arbejde med og på dyrene.


Det handler for industrien om at tjene penge, ligesom det gør i enhver anden industri. Medarbejderne bilder sig ind, at det jo “bare” er dyr og ønsker ikke at være bevidst om, hvor meget dyrene egentlig er bevidste og følende væsener. Man har jo sat dyrene i forskellige kategorier og dermed også tillagt dem forskellige værdier. Der er kæledyr, vilde dyr og produktionsdyr. De sidste er udelukkende til for at mætte menneskets lyst til kød og derfor ikke mere værd end hvad forbrugerne ønsker at betale for deres slagtede kroppe.


Da dyrene ikke anses som andet end en forbrugsvare, så ønsker vi billigt kød præcis på samme måde, som vi ønsker billigt plastik. Vi ser ikke hvad der kommer forud og overvejer ikke et enkelt sekund de konsekvenser vi støtter op om, når vi smider stykkerne af de døde kroppe i indkøbskurven.


Derfor har industrien haft mulighed for at effektivisere og profitere så meget som muligt på dyrene. De har avlet dem i så høj grad, at selvom man redder en gris fra industrien, så vil den i en forholdsvis ung alder begynde at have smerter og problemer med sin krop. Man har endda avlet ekstra ribben på dem. Slagtegrise vokser med 1 kg om dagen, så de i en alder af cirka 4-6 måneder vejer 100 kg. Forestil dig en hundehvalp på 5 måneder veje 100 kg.


Når man ser ind i forskellige svineproduktioner i dag, så ser man ikke et resultat af noget der er foregået naturligt. Det er ikke naturligt at have en medarbejder, hvis rutine-job er at masturbere på handyrene, så de leverer sæden, som man derefter indsætter i et hundyr efter man har “nusset” hende de rette steder, så hun “åbner” sig til at modtage sæden gennem et plastikrør. Det er ikke naturligt at holde flere tusinde dyr indespærret i kæmpe betonhaller. Det er ikke naturligt for grisene at skide, urinere, spise og sove på samme sted, være smurt ind i afføring og leve med stanken af deres egen afføring. En stank så fæl, at det kan lugtes flere meter udenfor bygningen. Lidt hø på et gulv og en enkelt pind kan aldrig være ligeså stimulerende, som ægte jord og natur er.


Når soen føder over dobbelt så mange unger end hun ellers ville, så er det heller ikke et resultat af naturlighed, men intensiv manipuleret avl. At være fikseret mellem metalstænger og ikke engang kunne rejse sig op, er heller ikke noget der naturligt ville foregå. Når halvdelen af søerne får mavesår er det heller ikke et resultat af naturlighed.


At fjerne unger fra deres mor før de selv ville have afvænnet sig hende, er heller ikke naturligt.


Det er industriel dyremishandling og det er absurd at folk forsvarer det, når det er så absolut unødvendigt, som det er.


Naturen omkring

Hvis produktionen af disse levende væsener var naturlig, så ville det være i overensstemmelse og harmoni med de berørte økosystemer. Det er bare ikke det vi ser. Vi ved i dag at produktionen af dyr er den største faktor i ødelæggelsen af miljø, biodiversitet og de økosystemer, som vi alle er dybt afhængige af.


Det koster ekstreme resurser at producere over 200 millioner dyr om året i Danmark alene + produktionen af 100 millioner tons fisk. Vi importerer over 1,7 millioner tons soja om året, som primært kommer fra Sydamerika, hvor der burde være regnskove. Størstedelen af den forurening vi oplever i den danske natur, søer og åer kommer fra landbruget. Vi er det mest intensivt dyrkede land i verden og 80% af den dyrkede monokulturelle jord er udelukkende til for at fodre landbrugsdyr. Det er derfor vores biodiversitet er i forfald. Hvis ikke vi fodrede alle disse dyr, så kunne vi mætte langt flere mennesker og skabe et landbrug i harmoni med naturen, hvor det ikke er nødvendigt at importere millioner af tons soja.


Det er på tide vi kollektivt tager afstand fra den måde, hvorpå disse dyr produceres, indespærres og dræbes. Det er på tide vi tager forskerne seriøst og sammen bliver enige om at handle på de løsninger de fremlægger.


Det er utroligt at det overhovedet kan være en debat.

---------


Fotos er begge fra Danmark. Det øverste er fra Åbent Landbrug 2018 og det nederste her har jeg selv taget. Det var en dakaplads ud til offentlig vej. Loven om opbevaring af døde dyr overholdes ikke på dette billede.


Info mm.:


Dansk animalsk landbrug er en dårlig forretning:

https://gylle.dk/dansk-landbrug-er-en-elendig-forretning-2/


Miljø, klima og biodiversitet:

https://vgpt.dk/naturkrisen/


Sundhed og ernæring:

https://vgpt.dk/folkesundhed-rapporter/


Forskning om dyr:

https://vgpt.dk/forskning-om-dyr/

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr