• Lisel Vad Olsson

Hvorfor skal I blande jer i hvad vi andre spiser? Kan I ikke bare passe jer selv?

Opdateret: 13. dec. 2018

Er faktisk et yderst rimeligt spørgsmål, når nu man endnu ikke har set forbindelsen. Jeg tænkte også selv sådan engang og jeg svor jeg aldrig skulle blive veganer, da de var fanatiske og skøre mennesker, som nok døde tidligt. Jeg havde sindssyg mange fordomme, som jeg jo ikke selv mente var fordomme, men den højeste sandhed.


Jeg vil prøve her at forklare, hvorfor det er at vi forsøger, at fylde så meget som muligt med vores budskab. Der er dog flere lag i det, så jeg håber du vil læse til ende og dermed få det fulde billede af forklaringen.


Der er ikke forskel på dyr. Alle dyr, om det er hunde grise, katte, mus, høns, zebraer, papegøjer, elefanter, grise, delfiner eller andre, har de samme forudsætninger for fysisk og psykisk smerte som os mennesker. Det er et videnskabeligt faktum, som man ikke komme udenom længere. Via linket får du adgang til tusindvis af rapporter om dyrs bevisthed og evner og hvad det er der gør, at de faktisk er langt mere lig os end man umiddelbart tror.

Hvis du ser en hund blive vanrøgtet, så ville du med stor sandsynlighed føle empati med hunden og du ville blande dig og forsvare denne hund mod smerte og lidelse (forhåbentligt). Du ville også mene det var fuldstændig vanvittigt, hvis din nabo ville slagt sin 6 måneder gamle hund, for at spise den, bare fordi han har lyst. Du ville sikkert også synes det er vanvittigt, at fjerne små nyfødte hvalpe fra deres mor, fordi man har lyst til at bruge mælken til noget andet. Men det er præcis det man gør i industrien. Dyrene ser anderledes ud, men i bund og grund er der ingen forskel. Det er absurd at vi udnytter dyrene i et produktionssystem hvor de systematisk indespærres og dræbes på samlebånd.


Vi blander os på grund af den systematiske mishandling af dyrene, der finder sted hvert sekund i det industrielle samfund, hvor dyrene er nedgraderet til produktionsenheder, som udelukkende skal kunne give profit til landmanden.

Så naturligvis ønsker vi at blande os, for at ende disse unødvendige og absurde lidelser, som dyrene gennemgår hver dag. Netop fordi deres lidelser ikke er en nødvendighed for os, hvilket også er et faktum, som flere store veganske atleter og bodybuildere er et levende bevis på hver dag og som er bakket op af de største institutioner og videnskabelige rapporter om ernæring verden over.

Kilde til dyrs bevidsthed: https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed


En anden grund til vi blander os, er fordi denne produktion også har gevaldige konsekvenser for vores allesammens miljø og muligheder for næringsrig mad i fremtiden. Produktionen er skyld i fældning af kæmpe områder af skove og regnskove hver dag. Ørkendannelse, kæmpe spild af drikkevand, udryddelse af planter og dyrearter, GMO-sprøjtegifte, iltsvind, deathzones i havet og åer og vandløb pga. de mange tons gylle som 56 milliarder fremavlede dyr udleder hver dag og listen er lang for alle disse skader, som også koster os milliarder i genoprettelse.

Det går ud over os alle og handler altså ikke kun om en selv, når man spiser kød. Linket her indeholder alle de store godkendte miljørapporter og klimarapporter, fra både ind- og udland.

https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


En tredje grund er, at det koster os alle milliarder i vores fælles sundhedssystem, fordi animalske fødevarer beviseligt leder til hjertekarsygdomme, diabetes 2, nogle former for cancer mm. Det er vores alleammens skattepenge og vi ved systemet er hårdt ramt og sygeplejerskerne og lægerne løber alt for hurtigt og kæmper for at følge med. Det kan vi sammen gøre noget ved.

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10994294/nyt-studie-skat-paa-koed-kan-redde-tusindvis-af-liv-om-aaret/

Mere: https://docs.wixstatic.com/ugd/026835_2edf12e61ce548e99fd4d9314b938474.pdf

og https://www.health.harvard.edu/blog/eat-more-plants-fewer-animals-2018112915198


Det er altså ikke bare et privat valg, det man putter på tallerkenen. Der er et direkte offer involveret i valget, nemlig dyret, men der er også ofre i sundhedssystemet og på miljø- og klimafronten. Det vedrører os alle.


Derfor blander vi os..90 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr