• Lisel Vad Olsson

Hvorfor kvinder burde være veganere

Opdateret: 12. nov. 2019

Måske har du læst "Hvorfor mænd burde være veganere" og nu derfor gerne vil høre, om det da ikke også gælder kvinder og netop derfor har jeg nu skrevet denne her. Jeg håber virkelig i nu igen bærer over med mig i forhold til at jeg i disse to indlæg skriver kønstereotypt.


Så hvorfor er det at alle kvinder burde være veganere? For det første tager vi fat i den måske allermest åbenlyse grund, men som de fleste faktisk slet ikke ser.Hvis du er feminist og generelt imod undertrykkelse, så bør du være veganer.


Hvorfor skal feminisme nu blandes ind i det?

Landbrugsindustrien lever af at udnytte og begå overgreb på hunnernes kroppe. Det er ved kunstig insemination, at alle dyrene i industrien produceres. Man starter med at tage sæden fra handyrene, hvilket foregår ved håndkraft eller ved maskine. Derefter stimulerer man soen, hvilket betyder at landmanden/inseminatoren aer og trykker ”de rigtige” steder på soens krop, hvorefter sæden indsættes via et plastikrør. Er det en ko, så holdes hun gerne fast ved en stolpe eller ved noget som i USA kaldes en ”rape-rack”, hvorefter hun får en arm op i anus, som gør hende klar til at modtage sæden via et plastikrør.

Ingen af hunnerne/mødrene får lov at være sammen med deres unger i den tid eller på den måde, som deres instinkter ellers byder dem. Tværtimod, så gøres de gravide hurtigst muligt igen, så mælken bliver ved at løbe, omeletten til stadighed er klar og flæskestegen bliver ved at ligge i køleboksen. I hønsenes tilfælde gælder det, at de oplever stærke veer næsten dagligt, fordi deres krop er avlet i sådan en grad, at de lægger et æg cirka hver dag, i stedet for de cirka 12 æg om året de ville lægge i naturen. Det kræver enormt meget af deres krop, at bygge et helt æg om dagen OG at presse det ud. Men de høns der lægger befrugtede æg, får ikke lov til at ruge æggene ud, (da dette gøres i maskiner) eller være den ”hønemor”, som deres instinkter ellers byder dem.

Og til fælles for dem alle – når de ikke længere er rentable for landmanden, så dræbes de. Og dette er flere år før de ellers ville dø. De er stadig meget unge, men allerede slidt pga. det intensive landbrug, som ingen hensyn tager til deres krop eller psyke.

Så er du feminist og ikke mener at vi skal udnytte eller undertrykke nogen på baggrund af deres køn og krop, så bør du inkludere dyrenes kroppe også, da de lider under undertrykkelse og udnyttelse.

God artikel om emnet: http://www.vildamagazine.com/2016/03/veganism-and-feminism

Opd. november 2019, se dette indlæg: https://www.talerfordyr.dk/post/alle-feminister-b%C3%B8r-faktisk-ogs%C3%A5-v%C3%A6re-veganere-og-her-er-hvorforHelbred


Generelt ser det også ud til, at kvinder der ikke indtager mælkeprodukter, har en lavere risiko for brystkræft. Et lavere indtag af animalsk protein som fremmer IGF-1 hormonet, som fremmer cancervækst og et lavere indtag af mættet fedt, som er den type fedt man finder i animalske produkter og kolesterol ser ud til at være det der gør forskellen.


https://nutritionfacts.org/topics/breast-cancer/ jeg kan varmt anbefale denne artikel vedr. soja, som også kommer ind på østrogener og brystkræft: http://diaetist-felding.dk/artikler/svar-paa-alle-dine-spoergsmaal-om-soya


De største ernæringsinstitutioner i verden er dog også helt enige om, at spiser man en plantebaseret kost, så er man generelt i meget lavere risiko for samtlige livsstilssygdomme og overvægt. Dette gælder ikke mindst hjertekarsygdomme, som er den største dræber – også blandt kvinder.

https://www.talerfordyr.dk/sundhed-og-ernaering


Højere libido/sex-drive


Når du ikke tilsætter en masse fedt og kolesterol til dine blodårer, så flyder det hele bare meget nemmere, hvilket giver mere energi og sammen med alle de gode ting som grøntsagerne indeholder, som beviseligt også influerer på humøret og de rette hormoner, så føler man sig bare gladere, hvilket alt sammen giver et bedre drive.

Tjek nederst for studier der viser, at plantemad hjælper på depression og stress - og dermed på resten af ens liv!Menstruationssmerter


Undersøgelser viser også, at kvinder der spiser sund vegansk mad oplever færre menstruationssmerter og komplikationer. Rent faktisk ville kvinderne der var med i undersøgelsen ikke tilbage til deres normale kød-diæt, da de oplevede så store forbedringer ved plantediæten. Så er du en af de kvinder der hver måned må tage en eller flere dage ud af kalenderen pga. menstruation, så prøv at skifte til plantemad.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10674588

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022318200705905PCO


Læs gerne her https://www.forksoverknives.com/i-have-pcos-what-should-i-eat/#gs.drx1x4 – der er link til et studie og søg på google: ”PCO vegan diet” og se at rigtig mange faktisk er helbredt og har fået børn. Jeg kender selv en der har spist sig ud af PCO og fik børn uden problemer. Så også her er der masser af bedring at hente ved at fjerne de animalske produkter fra kosten.

https://nutritionstudies.org/cleared-pcos-kids-lost-weight-plant-based-diet/Børn


Når man får børn så ønsker man for alt i verden at holde dem sunde, raske og trygge i verden.

Samtlige miljørapporter udtaler, at den animalske industri (kød, mælk, æg, fisk) er en trussel mod vores eksistensgrundlag i forhold til biodiversitet, frugtbar jord i fremtiden og rent vand, hvilket er noget vi i den grad har brug for. Det koster at fodre 56 + milliarder landbrugsdyr, i stedet for bare 7-11 milliarder mennesker. Industrien eksisterer udelukkende fordi der er folk der tjener penge på den og de penge kommer fra os forbrugere. Der er virkelig ikke meget at tage fejl af, hvis man sætter sig ned og læser rapporterne, i stedet for at høre dem filtreret gennem politikere, som udelukkende tænker på egen popularitet og stemmer.

https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Vi vil også gerne beskytte vores børn mod sygdomme og lære dem hvordan de allerbedst klarer sig selv. Forskningen er klar på det område – en sund vegansk diæt passer til alle stadier i livet OG beskytter mod sygdomme. Det betyder at man giver børnene en rigtig god start på livet ved at lære dem om kostens betydning for helbredet og lære dem at spise den kost, som har de bedste helbredsmæssige resultater og dette er en sund vegansk kost.

Vi har som mennesker i den grad også brug for at lære om empati og medfølelse. Det betyder også at tage afstand til enhver form for undertrykkelse, udnyttelse, vold og drab – med mindre det gøres i selvforsvar. Det betyder direkte, at skal man være konsekvent i den holdning, så gælder det også dyr, da dyr kan opleve lidelse på baggrund af at blive udsat for overgreb og blive forhindret i at udleve sin natur frit – for til sidst at blive slået ihjel, enten efter en smertefuld gasning eller strømpistoler på vej til boltpistolen.Der er altså ingen vej udenom - Go' Vegan - for dyrenes lidelser, helbredet og den lavere risiko for diverse sygdomme og for en tryg fremtid på jorden.Jeg håber og ønsker stadig, at alle andre der identificerer sig med andet end mand/kvinde og hetero alligevel kan fange pointerne i indlægget og tilgive mig, at jeg skriver heteronormativt.


Kilder vedr. depression og angst:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25415255/?i=4&from=vegan%20diet%20health%20benefits

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20515497/?i=2&from=/25415255/related

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24196402

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22333737

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15474873

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2589444

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19901139

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17257165

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23726775

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23415826

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24524383

45 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr