• Lisel Vad Olsson

Hverdagen i Danmark er fyldt med dyremishandling, men det er åbenbart helt acceptabelt

‘For eller imod’ kød-debatten er trukket godt op i to ringhjørner med det stille flertal i midten. På trods af danske billeder og videoer fra industrien, hvor lidelsen og forholdene med al tydelighed ses, så fortsætter støtten til mishandlingen af dyrene.


En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at Danmark ligger i bund, når det kommer til dyrevelfærd i griseproduktionen (1). Undersøgelsen sammenlignede Danmark med Storbritannien, Sverige, Holland og Tyskland og viser med al tydelighed, at vi i Danmark intet har at være stolte over, når det kommer til hvordan vi behandler dyrene i landbruget.


Det stemmer meget godt overens med de billeder fra landbrugsindustrien, som ikke er taget af dem selv, men som altid bliver beskyldt for enten at være manipuleret eller ikke være fra Danmark.


Vi får altid af vide som børn, at vi ikke skal stole på reklamerne - det er jo bare en virksomhed, som vil sige og gøre alt for at sælge sit produkt. Men når det kommer til de virksomheder, som vil sælge kød, æg, pels og mælk, så vi tager deres ord for gode varer, som om det er en myndighed, som ikke går ligeså meget op i at tjene profit, som andre virksomheder gør.


Når landbrugsindustrien så bliver udsat for kritik på dyrenes vegne og billeder endda vises frem for offentligheden, så går nogle af deres kunder på barrikaderne og råber løgn, og kommer med diverse forklaringer, som de har lært af industrien selv - forklaringer, som skal retfærdiggøre den tydelige dyremishandling, som er fremvist på billederne.


Forklaringerne lyder, at man ikke kan være sund uden disse animalske produkter, på trods af at førende myndigheder og institutioner på ernæringsområdet konkluderer, at der faktisk er mange fordele ved ikke at indtage animalier (2). Mange hænger også stædigt fast ved, at Danmark har verdens bedste dyrevelfærd (industriens egen reklamehistorie), på trods af den lidelse foran dem, som billederne så tydeligt viser. Så er der også de mere klassiske forklaringer som: “de er jo sat i verden til at blive spist”, “de kender jo ikke til andet” eller den største af dem alle: “men bacon”.


Dyremishandling er åbenbart helt acceptabelt, hvis bare dyrene er sat i verden til at blive fortæret. I det tilfælde så ignorer vi med største tilfredshed, at de er følende, sansende og intelligente væsener, som stadig har deres biologi og instinkter i orden. Vi ignorerer, at søerne, køerne og hønsene er mødre, som har et behov for at beskytte deres unger og være om dem. Vi ignorerer, at alle dyr har et behov for ikke at være indespærret, være fastspændt og har et ønske om at undgå smerte og lidelse. Vi ignorerer, at alle dyr kæmper for deres liv lige til sidste sekund.


Når man ser en fikseret so i Danmark forgæves forsøge at rejse sig op, så bør det give et stik i hjertet. Når man ser en pattegris blive banket mod betonmuren, så bør man vide, at der er noget helt galt, når netop den handling er dagligdag i industrien. Når man udenfor enhver industribygning med dyr i landbruget, ser fyldte skraldespande proppet med så mange lig, at låget ikke kan lukkes, så bør man vide, at industrien er blevet alt for ekstrem.


Vi må og skal ikke acceptere at dyr rutinemæssigt avles, indespærres og gennemgår diverse overgreb i løbet af deres korte liv. Vi bør sige fra overfor den mishandling, der foregår i landbruget, præcis som vi siger fra over for mishandling af hunde og katte.


Og hvorfor vi ikke skal acceptere det? - fordi det er fuldstændig unødvendigt. Fordi det på ingen måde tjener andet end en kort tilfredsstillelse af simple smagsløg, som nemt kan blive tilfredsstillet, uden at det skal gå ud over uskyldige dyr.


Det skal være slut med majoritetens stille accept af den industrialiserede dyremishandling, som foregår på over 220 millioner individer om året i vores lille land (3). Det skal være slut med at ignorere det faktum, at man støtter op om andres lidelse, hver gang man vælger at sætte tænderne i et stykke dødt dyr.


Det skal være slut med at tro på industriens manipulerede glansbilleder.

----


Hjælp dyrene med at få en politisk stemme: https://mailchi.mp/vgpt/140


Følg mit arbejde for dyrene og naturen her:


Facebook: https://www.facebook.com/liselvp


Instagram: https://www.instagram.com/lisel_vp/


Twitter: https://www.twitter.com/lisel_vp/


Støt mit arbejde her, da jeg ikke er lønnet: https://www.patreon.com/lisel


Foto: Casper Hilt - Animal Rights Activist - følg Casper på både facebook og instagram og få et indblik i dyrenes liv og hverdag i industrien.


------

1.

https://animalethics.ku.dk/nyheder/benchmarking-farm-animal-welfare-research-paper/

2.

https://vgpt.dk/folkesundhed-rapporter/

3.

Danmarks statistik

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr