• Lisel Vad Olsson

Hvad er en veganer

Opdateret: 9. okt. 2018

Folk undrer sig ofte over hvorfor jeg har valgt at være veganer, så det vil jeg svare kort og godt på her:


 • Fordi jeg mener det er forkert at indespærre, udnytte og dræbe andre følende individer - når der slet ikke er behov for det!

 • Fordi der er mindst 20.000 planter man kan spise og tilberede på millioner af forskellige måder og fordi det smager sk....de godt :D

 • Fordi verdens største forening for folk uddannet i ernæring bekræfter, at en 100% plantebaseret diæt er passende for alle mennesker i alle aldre og livscyklusser, endda atleter, ældre, gravide og børn.

 • Fordi det er sundt og endda kan forebygge og hjælpe med at behandle de store livsstilssygdomme.

 • Fordi den animalske kost er en af de HELT store syndere i forhold til at ødelægge miljøet på jorden. Det gælder at ødelægge drikkevand. Det gælder ørkendannelse, så vi ikke længere kan plante mad til os selv. Det gælder ødelæggelse af biodiversitet, hvilket inkluderer vilde dyr, insekter og planter. Det gælder, at 80% af Amazonas regnskov er ødelagt pga. den animalske industri og det fortsætter derud af med fældningen. Det gælder drab af vilde dyr som er vigtige for naturens balance, men skydes for at beskytte alle de kvæg vi har produceret ved tvang. Det gælder deathzones i havet pga gylle fra landbruget og måske ingen vilde fisk i år 2048. Det gælder, at der bruges 3 x så meget jord til at fodre 65 milliarder dyr om året, som vi har tvunget frem i landbruget, mod plantemad til 7 milliarder mennesker, hvoraf rigtig mange sulter, på trods af at der er mere end rigeligt med mad til alle. Der bruges 10,4 kg korn til hvert kilo oksekød, hvilket er et enormt spild af ressourcer og på ingen måde bæredygtigt - faktisk bare rigtig dumt. 95% af dyrenes foder er dyrket med GMO og hårde sprøjtegifte, hvilket har store konsekvenser for dem der bor ved disse marker (Se DR doku), drikkevand og jordens sundhed og dermed evne til at producere mad til os.

 • Fordi, at hvis klimaforandringerne er menneskeskabt, så er den animalske industri mere skadelig end alt transport i verden lagt sammen.

 • Fordi jeg ikke vil være slave af en kultur, som fortæller mig, at jeg skal være sød ved hunde og katte, men omvendt betale andre for at indespærre, udnytte og dræbe køer, grise, kyllinger og fisk, på trods af, at ALLE beviser peger på, at der reelt INGEN forskel er på dyrene, på alle de punkter der betyder noget i forhold til bevidsthed.


Der er SÅ mange standardhandlinger, som udføres mod og på disse dyr, som ikke kan retfærdiggøres. Det er forkert at tage sæd fra handyrene ved menneskehænder, for at indsætte det i hundyrene. Det er forkert at tage unger fra deres mor for at tage mælken fra dem. Det er forkert at dræbe millioner af dyr (unger) om året og smide dem ud som affald da de ikke kan bruges til at tjene penge på. Det er forkert at slibe grisenes tænder ned, kastrere dem, klippe deres haler og gøre det hele uden bedøvelse. Det er forkert at fjerne køernes horn (knogler), hønsenes næb, fårenes haler, biernes vinger og at manipulere med deres avl, så deres krop skader dem mere end gavner... og sådan kan man blive ved med eksempler på standardhandlinger der udføres hver dag på disse ofre.


Fordi jeg ikke vil leve med en kognitiv dissonans på skuldrene. Den som fortæller mig, at jeg elsker dyr og ikke ønsker at nogen skal lide, men alligevel sætter tænderne i et dyr, som var født ind i en produktionskæde - kun skabt til at dø for nogens smagsløg. Fuldstændig unødvendigt. Vi er så bedøvede af vores kultur, at vi endda vil kæmpe for at bevare denne kognitive dissonans, selvom den går imod al fornuft og nødvendighed, men tværtimod ødelægger vores miljø og folkesundhed.


Udnytter, indespærrer og dræber man dem man elsker? Lader man dem ikke leve frit og naturligt uden at ville tage hvad der er deres?


Fordi det er en kæmpe lettelse og glæde, at mærke hvor godt kroppen har det på plantemad og en rar fornemmelse indeni, at vide man ikke er med til at opretholde en produktion, som skader mere end den gavner, både økonomisk, menneskeligt, miljømæssigt og sundhedsmæssigt.


Derfor er jeg veganer!


Hvis ikke du er veganer endnu, så få en privat mentor og kom med i den mest behagelige facebookgruppe nogensinde, ved at tilmelde dig lige her: www.veganerudfordringen.dk


Kilder under billedet...

En veganer der ikke mangler protein ;)

Kilder:

Vedr. sundhed og ernæring: www.sundkritik.dk

Vedr. miljø, klima og bæredygtighed: Klik her

Vedr. dyrs bevidsthed og evner: Klik her

10 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

 • Twitter
 • Lisel_vp
 • Lisel - Veganerpartiet
 • Taler for Dyr