• Lisel Vad Olsson

Hvad betyder "så vidt det er praktisk muligt" i den veganske levevis?

Flere og flere mennesker stifter bekendtskab med veganisme i dag, og mange vælger at følge filosofien. Det er nemt at forstå kost-delen af den veganske levevis - at man ikke indtager produkter fra dyrenes kroppe, som kød, æg og mælk. Det kan virke lidt mere udfordrende, når vi bevæger os ud over kostdelen og hvad betyder “så vidt det er praktisk muligt”-delen, fra ideologien?


Veganismens ideologi er beskrevet som:
"En filosofi og levevej, der søger at udelukke - så vidt det er praktisk muligt - alle former for udnyttelse af og grusomhed mod dyr til mad, tøj, underholdning eller ethvert andet formål”.


Dyremishandling findes overalt i vores indkøb


Vi lever i en kultur, hvor dyrene på den ene eller den anden måde, er blandet ind i alt hvad vi foretager os.


Lige fra kosmetik, til medicin, fødevarer, beklædning, møbler, maling, osv. er dyrene på den ene eller den anden måde blandet ind i produktionen af disse varer. Det kan være alt fra blæksprutteblæk i sort pasta, til dyreforsøg i forbindelse med kosmetik, til knuste skjoldlus til den røde vingummi, dyr dræbt for lædermøbler og meget andet.


Som nystartet veganer kan det være meget overvældende. Ikke kun rent lavpraktisk, hvis man vil følge den veganske levevis til dørs, men også når det går op for en, hvor mange forskellige dyr vi udnytter og piner på tusindvis af forskellige måder. Man undres over, hvorfor man dog ikke bare bruger rødbedefarve i stedet for lus eller hvorfor man dog nogensinde synes det var i orden at stresse en blæksprutte, for at farve noget ligegyldigt pasta.


Efterhånden bliver den nye veganer mere og mere dygtig til at undgå de varer, hvor dyr er indgået i produktionen. Man kikker på indholdsfortegnelsen, lærer et par e-numre at kende og kikker efter ‘vegan’ og ‘cruelty-free’ på kosmetikprodukterne og finder nye favoritter, som man holder sig til. Det ER praktisk muligt, og med en indsats bliver det hurtigt vane og hverdag, og altså ikke længere noget man tænker særligt over.Hvad betyder, “så vidt det er praktisk muligt”?


Der er dog situationer, hvor sætningen “så vidt det er praktisk muligt” gør sig gældende. Vi lever sammen på jorden med en masse andre dyr og nogle gange støder vi sammen, hvor det rent konkret vil være meget upraktisk, farligt og ødelæggende, hvis ikke vi handler overfor dyrene.


At leve vegansk betyder nemlig ikke at vi ikke må forsvare os selv - vores krop og bolig. Bliver krop eller bolig angrebet af lus, flåter, bjørne, rotter, murbier eller andre dyr, som kan gøre skade på kroppen eller boligen, så er det mest ansvarlige og fornuftige at gå i forsvar.


Alle dyr i naturen forsvarer sig selv mod angreb - og det må vi naturligvis også, for at beskytte os selv, vores kære og vores bolig.


Der er langt fra forsvar og overlevelse, til de systematiske overgreb, avl, indespærring og drab på samlebånd, som vi ser i industrien, om det så er til føde, beklædning, kosmetik, underholdning eller andet. Denne industri er unødvendig og kan praktisk undgås.


Det hele handler om, at bruge sin sunde fornuft.


--------

Følg mit arbejde for dyrene og naturen her:


Facebook: https://www.facebook.com/liselvp

Instagram: https://www.instagram.com/lisel_vp/

Twitter: https://www.twitter.com/lisel_vp/


Støt gerne mit arbejde her, da jeg ikke er lønnet, men arbejder fuld tid for dyrene og naturen: https://www.patreon.com/lisel
2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr