• Lisel Vad Olsson

Dyrenes Beskyttelse gjorde bare hvad andre dyr i naturen også kan finde på at gøre

Her forleden dag skulle Sebastian Klein lige kritisere Dyrenes Beskyttelse. Baggrunden var, at han havde læst en artikel i Stiften, som beskrev hvordan DB reddede nogle ællinger, som var blevet forsvarsløse snack for en masse måger.


Sebastian Klein synes DB skulle ”skamme sig”, sådan at redde naturen fra naturen. Vi skal i stedet forholde os til, at naturen er barsk.


Det viser sig imidlertid, at den virkelige baggrund for at DB var på stedet, var fordi de havde fået opkald om en andemor som var kommet slemt til skade med vingen. DB kunne ikke finde moren, efter de havde samlet ællingerne sammen til hende under angreb fra mågerne, men kunne i stedet beskytte hendes ællinger på plejestationen da de ikke har nogen steder de ellers kan gemme sig naturligt og derfor er et nemt bytte for mågerne. Det er jo midt inde i byen og der er derfor hverken siv eller andet naturligt miljø for dem.


Så hvad gør man?


Man har empati med dem der angribes og vil derfor gerne hjælpe, men man må på samme tid gøre op med sig selv, at naturen ER barsk og… ja…. Shit happens! Det er nogen af de modsætninger vi alle ved, at vi mennesker ofte må forholde os til.


En ting er dog hvad der sker ude på savannen i Afrika med løver og gazeller og den barske natur, men en anden ting er jo at vi i byen har indrettet os på en måde, som gør det svært for vilde dyr at kunne agere naturligt i. F.eks. der ved Århus Å, som løber igennem byen og dermed er opbygget af sten og ikke siv, græs eller andet vegetation som ænderne kan gemme sig i. En anden ting er, at vi mennesker med vores overdrevne mængder af skrald tiltrækker måger, som ellers ikke ville være der.


En tredje ting er speciesismen (artsdiskrimination). Hvilke liv er mere værd end andre? Er ællingernes liv mere eller mindre værd end det skrald mågerne bare kunne spise efter man har brugt sin medfølelse for at hjælpe ællingerne?


Er det ikke bare sådan, at hvis vi står i en situation, hvor vi kan se at nogen direkte lider eller er ved at miste sit liv, skal vi så ikke hjælpe hvis vi kan?


Hvis jeg går en tur i en canadisk skov og en bjørn kommer og vil overfalde min hund, skal jeg så bare lade naturen gå sin gang? Hvis jeg kan se en kat skal til at ødelægge en rede, skal jeg så bare vende ryggen til og være ligeglad når fuglemor bagefter går i panik?


Min pointe er, at ja, naturen går sin gang og det vil den nok altid blive ved med, men lige nu og her, hvis jeg så kan hjælpe et medvæsen fra at blive dræbt og endda ret lidelsesfuldt, så vil jeg da gøre det. Det betyder ikke at man rykker hele balancen i naturen, eller ødelægger biodiversiteten som er så ekstrem vigtigt for alt liv på jorden og hvor også rovdyr har en vigtig rolle, men det betyder, at mine handlinger er baseret på direkte medfølelse i Nuet. Rovdyrene – ikke mindst måger – skal sgu’ nok klare sig, men det at jeg kan hjælpe et medvæsen i Nuet kan betyde ALT for vedkommende.

Vi behøver ikke blive så kyniske, at vi vender ryggen til andres lidelse, bare fordi ”at sådan er naturen nu engang”. Naturen er nemlig også medfølende og smuk og selv rovdyr kan vise altruisme overfor andre arter, så hvorfor skulle vi så ikke også kunne det?

Så hvis dyr kan og vil redde andre dyr fra andre arter end dem selv, men endda også er villig til at redde dem fra sig selv, hvad skulle så være unaturligt ved, at vi mennesker gør det samme?

DB gjorde egentlig hvad denne leopard gjorde - hjalp nogle unger der ikke længere kunne få hjælp af deres mor.


Så altså, bare fordi man redder og hjælper sine medvæsener i Nuet og altså når behovet opstår foran os, betyder altså ikke, at man ikke også kan forholde sig til, at naturen ER barsk og at vi nok altid er nødt til at acceptere en hvis form for lidelse og uretfærdighed for nogen.


Men bare at vende ryggen til lidelse, hvis vi rent faktisk KAN hjælpe - er det virkelig det vi har lyst til være?2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr