• Lisel Vad Olsson

Dumme spørgsmål til veganere og svar på fordomme

Opdateret: 27. dec. 2018

Jeg ved godt man siger, at der ikke findes dumme spørgsmål, men det jeg altså ikke altid heeelt enig i.


Her vil jeg gennemgå nogen af de lidt mere trættende spørgsmål, som vi veganere ofte får. Dog vil jeg også tilføje nogen yderst rimelige, som jeg sagtens kan forstå, at folk undrer sig over og gerne vil have svar på.


Hvad skal der ske med alle dyrene, når nu i mener de ikke skal spises?

Nu ved man jo godt, at hele verden ikke bliver veganer fra den ene dag til den anden. Udbud og efterspørgsel følges ad, så når der kommer flere og flere veganere, så vil der produceres et mindre og mindre antal dyr efterhånden, til der til sidst slet ikke er brug for produktionen og den dermed lukker.


Antallet af dyr i fangeskab er der jo udelukkende fordi vi mennesker producerer dem, ved at styre deres reproduktion ved kunstig inseminering.


Der er 56 milliarder landbrugsdyr på jorden - et fuldstændigt vanvittigt antal, som spiser langt flere kalorier end de giver tilbage af kød, mælk og æg. Et vanvittigt spild af ressourcer, som alle miljørapporter siger er et kæmpe problem for jordens bæredygtighed, skovrydning, rent drikkevad, deathzones i havet, ørkendannelse og meget andet.


- kilder: https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Vil i så slet ikke have der skal være køer, grise og høns?

Jo, naturligvis ønsker vi ikke at se dem uddø, men vi vil hellere at de i hvert fald ikke produceres, lider og dræbes for vores smagsløg.


Når produktionen af disse dyr stopper, så kan der frigives en masse jord, som ellers var brugt til at plante foder til dyrene. På disse områder kunne der skabes fri natur, hvor dyrene kunne få lov at passe sig selv.


Da dyrene er meget fremavlet, så vil de måske ikke kunne klare sig helt selv, som de ellers kunne da de var vilde og derfor har vi et ansvar for at hjælpe dem, men det skal være på dyrenes præmisser og ikke fordi vi tvinger dem.


I mangler tydeligvis proteiner og fedt til hjernen!

Ja, det er jo så ikke et spørgsmål, men noget vi hører ret ofte. Proteiner dannes inde i kroppen af aminosyrer, som kun planter producerer. Der er alle aminosyrer i alle planter. Så længe man spiser nok kalorier, så får man også rigeligt med aminosyrer og dermed proteiner. Der er ikke tilfælde af proteinmangel i Danmark, med mindre man direkte har sultet sig selv, hvilket ikke har noget med veganisme at gøre.


I forhold til fedt, så har vi ikke brug for noget som helst fedt fra animalske produkter, hvilket WHO også skriver. En fedtfattig plantediæt er faktisk den kost/behandling, som direkte har "reversed" såkaldt kroniske hjertekarsygdomme og diabetes 2. Der er det fedt vi skal bruge i hele uforarbejdede plantevarer.


Kilder: side 2 i denne rapport: http://www.jgc301.com/ch/reader/create_pdf.aspx?file_no=S_20170301012&flag=1


Fra verdens største diætistforening: https://docs.wixstatic.com/ugd/026835_2edf12e61ce548e99fd4d9314b938474.pdf


Udtalelse fra Harvard: https://www.health.harvard.edu/blog/eat-more-plants-fewer-animals-2018112915198


Hvad med rotter, myg, lus og myrer?

Bare fordi man bliver veganer er man jo ikke fuldstændig ligeglad med ens eget hjem, krop og liv.

Bliver man truet, generet eller angrebet, så må man gerne forsvare sig selv og sit territorie. Alt andet ville jo være dumt.


Rotter kan bære på sygdomme og ødelægge ens hjem. Lus er generende og kan give betændelser fordi man klør hul på huden. Myrer kan også ødelægge og genere, så naturligvis må man gøre hvad der skal til, for at forsvare sig. I forhold til rotter, så har man jo også pligt til at skulle anmelde det.


Men vi dræber ikke fordi vi har lyst, eller for at tilfredsstille et eller andet i os selv. Så det kan på ingen måde sammenlignes med den systematiske produktion af uskyldige dyr, som dræbes på samlebånd i millionvis hver dag, med alle de seriøse konsekvenser det medfører.


Men vi er jo også et dyr og en del af fødekæden

Intet dyr i den naturlige fødekæde tvinger andre dyr til indespærring, udnyttelse og drab på samlebånd.


Det er en forholdsvis ny opfindelse, hvor vi endda ændrer på dyrenes kroppe i avlsprocessen, for at kunne få mest muligt profit ud af dem, til større og større lidelse for dyrene.


I 99% af tilfældene dræber dyr fordi de er nødt til det for at overleve. En naturlig kødæder som løven dør hvis ikke den spiser animalsk protein. En omnivorer som hunden eller bjørnen, får ikke nok kalorier fra planter og skal derfor bruge det fra andre dyr. Det samme gjaldt også os før i tiden, nogen steder på jorden. Det er dog et faktum, at de mennesker der lever længst, er slankest, og uden sygdomme og gener i deres alderdom, er dem på steder på jorden hvor animalske fødevarer kun udgør en meget lille procentdel af deres kost og langt det meste af kosten består af stivelsesrige fødevarer. Tjek Bluezones!


Kilder: https://www.sundkritik.dk/anatomi og https://drmcdougalldanmark.wordpress.com/stivelse-er-grundlaget/


Men kød hjalp vores hjerner med at gro og vores kroppe er skabt til at spise dyr

Det er også en standhaftig myte, som bliver gennemgået videnskabeligt på dette link: http://edenfarmedanimalsanctuary.com/animal-flesh-human-brain-evolution-dispelling-myths-2

Her er et enkelt citat fra denne artikel:

"Further, chimpanzees are terrific hunters with a brain much smaller than ours. If our close relatives can hunt well with a small brain, why would hunting or eating meat stimulate our brain to grow but not theirs? Man the Hunter advocates stumble to explain why they believe evolutionary forces acted one way on humans and a different way on all other animals.

Another important and unexplained issue is why the human brain has been shrinking for over the last 20,000 years. Full-scale hunting began around 50,000 years ago; agriculture began around 10,000 years ago; and in between these major events the human brain began to shrink. It has shrunk by about the size of a tennis ball. How could meat cause the human brain to grow for millions of years, but when meat is most available, the human brain shrinks?"


Mht. vores krops anatomi, så gennemgås den via dette link: https://www.sundkritik.dk/anatomi hvor man også gennemgår historiske fakta og meget andet om vores krop og dens udvikling.

Det er ret sigende i sig selv, at vi ikke kan tåle kolesterolholdige fødevarer, men de eneste fødevarer der indeholder dette, er de animalske fødevarer.


Hvorfor skal i blande jer i hvad vi andre spiser? Kan i ikke bare passe jer selv?

Er faktisk ikke så dumt og et yderst rimeligt spørgsmål, når nu man endnu ikke har set forbindelsen. Jeg tænkte også selv sådan engang og jeg svor jeg aldrig skulle blive veganer, da de var fanatiske og skøre mennesker, som nok døde tidligt.


Men det vi veganere siger er, at der ikke er forskel på dyr. Alle dyr, om det er hunde grise, katte, mus, høns, zebraer, papegøjer, elefanter, grise, delfiner eller andre, har de samme forudsætninger for fysisk og psykisk smerte som os mennesker. Det er et videnskabeligt faktum og det er egentlig bare forskningen vi fortæller om.


Hvis du ser en hund blive vanrøgtet, så ville du med stor sandsynlighed føle empati med hunden og du ville blande dig og forsvare denne hund mod smerte og lidelse. Du ville også mene det var fuldstændig vanvittigt, hvis din nabo ville slagte sin 6 måneder gamle hund, kun for at spise den, bare fordi han har lyst. Du ville sikkert også synes det er vanvittigt, at fjerne små nyfødte hvalpe fra deres mor, fordi man har lyst til at bruge mælken til noget andet. Men det er præcis det man gør i industrien. Dyrene ser anderledes ud, men i bund og grund er der ingen forskel på dem. Det kunne i princippet være elefanter, delfiner og aber vi producerede. Det er absurd at vi udnytter dyrene i et produktionssystem hvor de systematisk indespærres og dræbes på samlebånd.


Vi blander os på grund af den systematiske mishandling af dyr, der finder sted hvert sekund i det industrielle samfund, hvor dyrene er nedgraderet til produktionsenheder, som udelukkende skal kunne give profit til landmanden.


Så naturligvis ønsker vi at blande os, for at ende disse unødvendige og absurde lidelser, som dyrene gennemgår hver dag.


Kilde til dyrs bevidsthed: https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed


En anden grund til vi blander os, er fordi denne produktion også har gevaldige konsekvenser for vores allesammens miljø og muligheder for næringsrig mad i fremtiden. Produktionen er skyld i fældning af kæmpe områder af skove og regnskove hver dag. Ørkendannelse, kæmpe spild af drikkevand, udryddelse af planter og dyrearter, GMO-sprøjtegifte, iltsvind, deathzones i havet og åer og vandløb pga. de mange tons gylle som 56 milliarder fremavlede dyr udleder hver dag og det er bare nogen af konsekvenserne. Det går ud over os alle og handler altså ikke kun om en selv, når man spiser kød.

https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


En tredje grund er, at det koster os alle milliarder i vores fælles sundhedssystem, fordi animalske fødevarer beviseligt leder til hjertekarsygdomme, diabetes 2, nogle former for cancer mm.

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10994294/nyt-studie-skat-paa-koed-kan-redde-tusindvis-af-liv-om-aaret/

Mere: https://www.health.harvard.edu/blog/eat-more-plants-fewer-animals-2018112915198 og fra verdens største diætistforening: https://docs.wixstatic.com/ugd/026835_2edf12e61ce548e99fd4d9314b938474.pdf


Det er altså ikke bare et privat valg, det man putter på tallerkenen. Det handler desværre om os allesammen.


Men så længe dyrene har haft det godt og dræbes humant, så er alt i fineste orden.

Synonymer for human er medfølelse og barmhjertighed. Hvis man ikke ønsker at dø, kan der så være barmhjertighed i drabshandlingen?


Er barmhjertighed netop ikke at lade leve frit efter egne ønsker?


Dyrene har nemlig ønsker. Har man stået ved deres gang til døden, så kan man se hvordan dyrene netop IKKE ønsker at gå frem og dø. Alle dyr i naturen forsøger at undgå rovdyret og vil forsøge at flygte til sidste åndedræt. Det er det samme man ser i slagteriet og det er her ALLE dyrene ender, ligegyldigt hvilket liv de har haft.


Det er også absurd at tro, at 100 millioner høns, over 30 millioner grise og en halv million køer der skal malkes flere gange om dagen, alene i Danmark kan have "et godt liv". Det er en produktion og dyrene er ikke andet end produktionsenheder, som i kød-, æg-, og mælkefabrikken skal give profit.


Se gerne hvordan dyreværnsloven fungerer i praksis: https://www.talerfordyr.dk/blog/dyreværnsloven


Er i ikke bare en latterlig religion på linje med Jehovas Vidner?

Veganisme er en ret simpel ideologi som defineres sådan her: "at man så vidt det er praktisk muligt ikke udnytter dyr for mad, drikke, underholdning, beklædning osv., for både dyrene og miljøet".


Vi beder ikke folk om at tro på noget uvidenskabelig, da det både er bevist at dyr har bevidsthed og føler og at produktionen af dyr har kæmpe konsekvenser for miljøet og vores fremtids adgang til frugtbar jord og rent drikkevand - også naturligvis de klimamæssige konsekvenser og det faktum, at vi kan spare milliarder i sundhedssystemet.


Så nej, vi kan ikke defineres som en religion og vi prædiker ikke om overnaturlige ting, men en rimelig logik - at man ikke udnytter, indespærrer og dræber, når der ikke er behov for det og når det rent faktisk har store konsekvenser for os alle.


Tusindvis af rapporter om dyrs bevidsthed: https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed

De store godkendte rapporter vedr. miljø, klima mm: https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed

Vedr. at spare milliarder på plantekost: https://vegetarisk.dk/vegetarisk-besparelser-for-samfundsoekonomi/


Det er synd for dyrene at i spiser deres mad, høhø

Der går mindst 7.5 kg plantemad til et kg oksekød, så rent faktisk spiser du via din animalske kost langt mere plantemad indirekte, end veganere gør. Det er derfor at samtlige miljørapporter mener vi skal holde os til at spise plantemaden direkte, da det er et kæmpe og problematisk ressorcespild at vi spiser kød.


Vi fodrer 56 milliarder landbrugsdyr om året med plantemad + opdrættede fisk + køer til læder + 17 millioner mink mm, hvilket koster landjord, regnskov, problemer med gylle, iltsvind, rent drikkevand og meget mere.


Kilder: https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Hvad skal vi gøre med Danmarks økonomi, da den jo er afhængig af landbruget?

Nej, Danmarks økonomi er ikke afhængig af landbruget og her linker jeg til artikler, som netop omhandler dette emne:


Om nedgangen af Arla Link 1: https://landbrugsavisen.dk/arlas-tyske-datter-har-milliardunderskud

Link 2: http://nyheder.tv2.dk/business/2018-03-14-arla-skal-spare-efter-massivt-pres

Link 3: http://nyheder.tv2.dk/business/2018-05-29-arla-nedlaegger-naesten-200-stillinger

Mælkefarmes nedgang og milliongæld: Link: https://stiften.dk/oestjylland/Maelkefamilie-med-13-gaarde-og-2000-kvaeg-gaar-konkurs-med-gaeld-paa-135-millioner/artikel/490332

Danske landmænds underskud på 2 mia Link: https://finans.dk/protected/finans/erhverv/ECE9391116/danske-landmaend-fik-underskud-paa-2-mia-kr/?ctxref=ext

Danish Crown lukker slagterier, da svineproduktionen falder. https://www.bt.dk/nyheder/danish-crown-lukker-slagterier


Landbruget vil meget gerne fortælle, at de er vigtige for dansk økonomi, men det passer ikke.

https://www.information.dk/debat/2014/10/landbruget-betyder-forsvindende-lidt-dansk-oekonomi


https://www.dst.dk/da/Statistik/bagtal/2018/2018-05-01-landbrugsstoette-svarer-til-overskuddet-i-dansk-landbrug#


https://fodevarewatch.dk/Landbrug_Fiskeri/article10957879.ece?fbclid=IwAR3fsPrOaDdpl-x6_ZUzEQYPqNGHlndX5JCBgtE7gQjTvCoNNyMtfBwQ1ik


En anden vigtig pointe i den økonomiske sammenhæng er jo også, at vi kan spare milliarder i sundhedsudgifter:

https://vegetarisk.dk/vegetarisk-besparelser-for-samfundsoekonomi/

og

https://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE10994294/nyt-studie-skat-paa-koed-kan-redde-tusindvis-af-liv-om-aaret/


En tredje vigtigt pointe er, at vi ved det animalske landbrug koster for miljøet, biodiversitet, iltsvind, gylle, skovrydning, vand, ørkendannelse osv osv.

https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


Så vores økonomi kunne hurtigt komme til at se bedre ud, ved et skifte til plantemad frem for animalier.


I tror landmanden er et dårligt menneske og i hader ham

Jeg forstår godt at landmænd godt kan føle at vi er imod ham personligt og jeg kan helst sikkert godt forstå, at landmanden føler sig ramt.

Men vi er ikke mod landmanden personligt og jeg tror ikke på at landmænd ikke kan lide deres dyr. Jeg tror mange bliver landmænd fordi de netop godt kan lide dyr og godt kan lide at arbejde med dyr.

Danmark er et gammelt landbrugsland og vi har tradition for at have landbrugsdyr og bruge disse dyr til forskellige formål.

Vi har også lært en masse myter om, at dyr ikke kan føle, ikke har bevidsthed og ikke aner hvad der foregår og måske endda er ligeglade.

I dag ved vi dog med videnskabelig sikkerhed, at det langtfra er tilfældet. Dyr er bevidste følende væsener, som har intelligens til problemløsning, bevidsthed om tid og rum, evner for empati, sorg, vrede, kærlighed, omsorg og danner livslange venskaber og har deres egen vilje.

Landmanden er tvunget til at tjene penge. Hans erhverv skal være profitabelt. Når han har 3000 grise samlet på et sted, så er det fuldstændig ulogisk at mene, at alle disse grise for alle deres naturlige behov opfyldt. Naturlige behov er sol, græs, mudder, leg, trynen i jorden osv. Deres naturlige behov er redebygning og at synge for og lære deres unger om verden. Alle dyrene i landbruget har et dyrevelfærd til den grænse der gør, at landmanden kan tjene til dagen og vejen.

Veganere er imod erhvervet. Og det er vi fordi det idag er et unødvendigt erhverv, som skader langt mere end det gavner.

Men vi er ikke imod landmanden, som jeg er sikker på gør det så godt han kan.


Men man kan ikke dyrke landbrug uden brug af dyr og deres afføring

Jo, det kan man faktisk godt.

Mange mennesker tror fejlagtigt, at dyrenes afføring er noget af det vigtigste når det kommer til landbrug. At vi har brug for at holde dyr i landbruget, så vi kan gro planter.

Sandheden er dog, at det faktisk ikke er nødvendigt at inddrage hverken mink, høns, grise eller køer når man skal gro masser af plantemad. Det absurde er også at tro, at det nuværende antal af 150 milliarder dræbte dyr om året i kødindustrien på nogen måde kan være nødvendigt for at gro plantemad til 7 milliarder mennesker. Der er et kæmpe overskud af gylle og andet affald fra industrien, som landmændene kæmper for at komme af med. Selv i Danmark med vores 30 millioner grise køber landmænd ekstra jord, udelukkende for at kunne smide gylle ud på det. Gylle som smadrer vores drikkevand og biodiversitet pga. iltsvind i både jord og åer.

Vi skal have gjort op med myterne omkring det geniale og vigtige i det animalske landbrug. For det er hverken genialt, godt eller vigtigt at beholde.

Her er en rigtig god artikel som forklarer lidt om vegansk landbrug, hvorfor det sagtens kan lade sig gøre og hvorfor det faktisk er en kæmpe fordel for vores jord:

https://www.pastemagazine.com/articles/2017/03/veganic-farming.html

Og her er 2 hjemmesider, som forklarer meget nærmere og viser hvordan det kan gøres også i større praksis og som hjælper folk igang med det:

https://www.goveganic.net/

http://veganic.world/

https://spiralseed.co.uk/Har du andre spørgsmål, som skal besvares her, så lad mig vide det :)

375 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr