• Lisel Vad Olsson

Det du kan se på den film, er ikke et resultat af naturlighed

Opdateret: 9. dec. 2019

"Dette blogindlæg er skrevet til kritikere. Jeg har ikke tid (eller lyst), til at sidde og svare hver enkelt kommentar og derfor har jeg 'bare' noteret mig deres argumenter og vil besvare dem her."I går søndag d. 17 november 2019 sad jeg i en bil på Falster. Vi kører på de stille landeveje med skiftende marker og kæmpe staldbygninger, hvor man ved, at flere tusind grise bruger hele deres liv indendørs.


Vi kører forbi 'noget' der ligger på jorden ind til en grund og jeg synes det 'noget', ser mystisk ud. Jeg var overbevist om, at jeg så en lille grisekrop og det vil jeg naturligvis gerne lige undersøge. Vi kører hen og jeg ser, at det jeg i første omgang tror jeg ser, bare er noget andet, men 1 meter længere henne ligger et af de værste syn, jeg nogensinde har set og som jeg mener du selv bør se herunder.Jeg delte denne video på Facebook med det samme. Jeg mener nemlig, at det er vigtigt at vide, præcis hvilke konsekvenser vores landbrug har. Ikke kun for os, men også for naturen og ikke mindst de dyr der oplever det på tætteste hold.


Det varede ikke længe før der kom en masse kommentarer og videoen er nu delt til nær og fjern og set af flere tusind. Heldigvis ikke kun i ekkokammeret af ligesindede, men også til kritikerne.


Dette blogindlæg er skrevet til disse kritikere. Jeg har ikke tid (eller lyst), til at sidde og svare hver enkelt kommentar og derfor har jeg 'bare' noteret mig deres argumenter og vil besvare dem her.


Først og fremmest er der altid den samme kommentar - det er normalt, det er lovligt og dermed okay.

Lad os antage, at den måde dyrene ligger på er lovlig. Loven har aldrig været en indikator for, hvad der er det rigtige eller moralsk korrekte. Der er utallige eksempler på gamle love, som vi idag mener er helt forkastlige. Det har været lovligt at slå børn og lade dem arbejde på farlige fabrikker. Det har været ulovligt for kvinder, at stemme og deltage i demokratiet. Når vi mennesker bliver klogere og udvikler os, så følger loven med - vi ændrer den. Det betyder direkte, at bare fordi noget er lovligt, betyder det ikke, at det dermed er okay, hverken moralsk eller etisk.


Når det så er sagt, så siger 'Bekendtgørelse om opbevaring m.m. af døde produktionsdyr', som du kan finde via dette link, at:


§ 3. Døde produktionsdyr skal opbevares på en opbevaringsfacilitet indtil afhentning, jf. dog stk. 3 og § 4.

Stk. 2. Indtil afhentning skal døde produktionsdyr opbevares på en måde, der sikrer dem mod ådselædende dyr og under sådanne forhold at opbevaringen ikke udgør risiko for spredning af smitstoffer.


§ 5. For at forebygge smittespredning skal opbevaringsfaciliteten være placeret i passende afstand fra offentlig vej, produktionsbygninger og arealer med produktionsdyr.


§ 9. Døde produktionsdyr, der opbevares på en opbevaringsplads eller afhentningsplads, skal tilmeldes afhentning hurtigst muligt og senest 24 timer efter konstatering af dødsfald, jf. dog stk. 2-5.


Ifølge denne bekendtgørelse, så må disse døde kroppe, altså ikke ligge til skue, som de gør. Vilde dyr kan nemlig komme til dem og dermed udgøre en risiko for spredning af smitstoffer. Der rendte katte rundt om disse døde grise, inden vi kom nærmere dem og både rotter, rovfugle og andre dyr kan frit tage en bid af dem. Forestil dig gerne din udekat kommer forbi, smager en bid eller går rundt på disse døde og syge kroppe og derefter hopper op i din sofa eller din seng.


Hvad en passende afstand, til offentlig vej er, står ikke nærmere beskrevet. Grisene lå cirka 20 meter væk fra vejen (har ikke målt det) og lå dermed egentlig i indkørslen. Flere kommentarer går op i, om jeg overhovedet måtte være lige der. Nu var der noget der fangede mit blik - noget som jeg ved er ulovligt, altså døde dyr der ligger frit fremme og derfor så jeg nærmere på det og det kunne jeg ikke uden at gå ind i indkørslen. Rent tilfældigt får jeg så øje på noget, der ser langt værre ud, end det jeg i første omgang troede jeg så. Det er helt ærligt også ofte svært at vide, mange steder på landet, hvor grænserne præcist er mellem privat og offentlig grund. Jeg ved dog godt at døde dyr ifølge loven, skal ligge på den private matrikel.


Det er naturligvis ikke til at sige, hvor længe disse dyr har været døde. Men de har helt sikkert, ligget der noget tid. Det kæmpe hul i den ene gris er ikke kommet på 5 minutter.


Det der undrer mig rigtig meget, det er, at det lader til, at rigtig mange mennesker slet ikke ser disse dyr, som egentlige dyr. Folk ser dem som papkasser eller andet ligegyldigt. Ingen dyr i industrien dør 'naturligt'. De dør alle som følge af, at være født ind i et produktionssystem, som anser dyrene for produktionsenheder, frem for de levende følende væsener som de er. 25.000 pattegrise dør hver dag i de danske stalde. De vokser sig til 100 kg. på under 6 måneder pga. fremavl, men kan komme op på 250 kg. Kæmpe mutanter vi har fremavlet. Men udover de 25.000 pattegrise, så er der alle søerne som bukker under for avlspresset og det er dem du kan se på filmen.


Disse dyr er ikke anderledes end hunde, elefanter, delfiner, aber eller små børn. De er lige så bevidste, tænkende og følende og de har instinkter og behov, som ikke kan avles ud af dem, men som de bliver nægtet at få opfyldt.


Hvorfor forsvarer man et produktionssystem, som vi slet ikke har behov for, når man ser dyr blive behandlet som ting og derefter som skrald, i dette produktionssystem?


Hvorfor stiller man ikke spørgsmål, til det man ser? Som fx. hvorfor den ene gris har sådan et kæmpe stort hul i halsen. Hvorfor er de bare døde i stalden og ikke på et slagteri? Hvorfor er alle DAKA-spandende i stykker og liggende på jorden? Vi ved jo der bliver smidt små døde grise i dem dagligt.


Jeg fortryder grumt, at jeg ikke bankede på døren og gik i dialog med landmanden. Jeg tror det kunne have været rigtig fint, at jeg nysgerrigt kunne spørge høfligt ind til det jeg så. I stedet var jeg chokeret og fik det rigtig dårligt af det jeg så. For det jeg så er ikke naturligt. Det har INTET med fødekæden at gøre eller om det kød vi spiste for 10.000 år siden. Jeg kan godt tåle at se døde dyr i naturen og jeg lukker ikke øjnene når en løve tager fat i en gazelle. Jeg er ikke sart og jeg har også selv været med til at dræbe en høne, fiske og inseminere en ko engang.


Det du kan se på den film, er ikke et resultat af naturlighed. Det er et resultat af et landbrug, som de sidste 50 år, har fået frit løb til at skabe lidende mutanter og ødelægge vores natur.


Jeg vil også lige bemærke, at videoen blev anmeldt og der er nu kommet advarsel på den fra Facebook. Det er ret absurd, at en normal del af vores fødevareproduktion, som jo er "åh så naturlig", nu er kommet bag en advarselsboks.


Jeg mener helt seriøst, at hvis man vil forsvare, at det da bare er okay, at avle på, indespærre, udnytte og lade dø i stalden, for bare at smide ud som skrald, så skal man ikke forvente et svar på sin kommentar.


Hvorfor støtte denne ødelæggende industri, når du - absolut INTET - fysisk behov har for det? Du kan bare spise noget andet!


Hjælp mig med at bringe denne viden og hjælp mig med at hjælpe dyrene - støt Veganerpartiet med en vælgererklæring her: https://mailchi.mp/vgpt/140


--

Hjælp mig med at kunne fortsætte min (politiske) aktivisme her: https://www.patreon.com/lisel2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr