• Lisel Vad Olsson

Den veganske misforståelse og bås

I en af grupperne på facebook for vegetarer og veganere, fandt jeg et opslag fra en, som mente at det faktisk var lidt af en fornærmelse når vegetarer og veganere sættes i samme bås. I den forbindelse må det så også være lidt af en fornærmelse, når veganere også sættes i samme bås som plantespisere, på trods af at vi spiser ens.


Jeg bliver nu ikke fornærmet - overhovedet faktisk, men jeg kan godt forstå hvad vedkommende mener. Det er nemlig sådan, at vi veganere bliver enormt misforstået. Jeg mener det ikke i en "åh jeg er så misforstået"-offerrolle, men helt faktuelt bliver vi faktisk misforstået. Det er som om vi nogen gange oplever, at vi taler et helt andet sprog end andre, fordi vi har en helt anden tilgang og tankegang end andre, når det altså kommer til dyr og det at bruge dyr. 


Så hvad er forskellen og hvorfor bliver vi misforstået?


Vegetarisme er en ideologi, som handler om ikke at spise kød. Og for så vidt ikke så meget andet. Man ønsker ikke dyrene skal dø for at man kan spise. Man tager så ikke højde for det faktum, at kalve og millionvis af kyllinger dør for produktionen af æg og alle former for mælkeprodukter. Man køber også gerne uld, silke, shellak og produkter testet på dyr osv. Nogle vegetarer spiser dog ikke æg/og eller mælkeprodukter. Baggrunden kan være alt fra sundhed, til miljø og klima, og til etik. 


At være plantebaseret betyder bare at man spiser vegansk, altså ikke indtager noget som helst som kommer fra dyreriget. Altså også holder sig fra æg og mælkeprodukter, men højst sandsynligt ikke honning. Man køber også gerne uld, silke, shellak og produkter testet på dyr osv. Bagrunden kan være sundhed og/eller miljø og klima. Men måske ikke så meget etik og derfor kan der måske snige sig noget animalsk ind engang imellem. Dr. McDougall som er en meget kendt læge indenfor ernæring og planteverdenen spiser plantebaseret, men indtager gerne en lille smule kalkun til thanxgiving f.eks. Derfor kalder han sig hverken vegetar eller veganer.


Se Vegetarforeningens oversigt over definationer her


Veganisme er en ideologi som handler om dyrenes ret til ikke at blive indespærret, udnyttet og dræbt, for hverken deres kroppe, æg, modermælk, honning, uld, silke, vores forbrug af make-up og dermed også at skulle lide under dyreforsøg, og vi støtter ikke deres udstilling i Zoo, cirkus, dyrehandlere mv. Det betyder at tankegangen bag veganismen handler om dyrenes rettigheder generelt. 


Tankegangen bag handler om, at dyrene har ligeså meget værdi som os mennesker. Vi er her på jorden sammen og ingen har mere ret til liv end den anden inkl. os. Det betyder at gøre op med speciesismen


Veganisme handler aldrig om veganeren eller hvad veganeren har lyst til. Veganisme handler om at hjælpe dyrene helt fri fra menneskernes udnyttelse af dem, da vi på ingen måde har behov for at udnytte dem. 


Veganisme handler om at anerkende den forskning og videnskab, som helt klart og tydeligt viser, at dyrene er bevidste følende individer med egne ønsker og vilje, unikke personligheder, evner for empati, problemløsning og de samme forudsætninger for fysisk og psykisk smerte, nydelse, glæde og sorg som vi har. De har bevidsthed om sig selv, andre, tid og rum og danner livslange vigtige venskaber. Præcis ligesom os. (lang kildeliste)

Det handler ikke om at menneskeligøre dem, som vi ofte bliver beskyldt for. Det handler om at anerkende den videnskab som tydeligt viser, at de ligner os langt mere end de ikke ligner os. 


Det handler om DYRERETTIGHEDER og ikke dyrevelfærd, som er menneskelige mål for hvad vi mener er okay at gøre ved dem, så de lever så godt som muligt, samtiddig med at vi kan tjene penge på deres kroppe og retfærdiggøre de lidelser vi udsætter dem for i produktionen. For til sidst bare at dræbe dem. 

Vi har ikke BEHOV for at slå dyr ihjel eller bruge dem på den måde som vi gør. Det betyder at vi bruger dem og dræber dem af lyst. 


Alle dyreunger i den animalske industri tages fra deres mor før tid

14 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr