• Lisel Vad Olsson

Debat, taktik - online og offline

Jeg har faktisk ikke haft online-diskussioner som jeg synes ”gik i stykker” eller endte dårligt og negativt.

Det tror jeg der er flere grunde til.


Jeg kan jo kun tale ud fra mig selv. Jeg har ikke undersøgt videnskaben omkring debat-psykologi, men egentlig bare fulgt min intuition og hjerte.


Så her præsenterer jeg bare lige, hvad jeg gør og lægger vægt på i diskussioner på nettet. Det er ikke noget jeg rigtig har sat ord på før, så, som med så meget andet jeg skriver (og nu taler på video), så kommer det væltende ud til dig her :D


Min taktik er egentlig ikke en udtænkt taktisk plan, men mere noget der ligger naturligt til mig. Dog kan jeg se, at det planter en masse frø og jeg får flere og flere beskeder i min indbakke fra folk der bliver veganere, så noget må det jo gøre godt.


Here goes:

 • Jeg har altid styr på fakta og hvordan jeg formulerer disse fakta, så jeg ved at jeg har mit på det rene og ikke kan angribes på det. Jeg er også med på, at f.eks. mælk er set som noget positivt i noget forskning og at det ikke nytter noget at diskutere netop dette. Dog vinder 100% plantespisere i alle store ernæringsundersøgelser og dette er et faktum.

 • Dermed lægger jeg også links til rapporter som kilder og ikke artikler skrevet af aviser, som kan angribes på deres bias. (I hvert fald sjældent jeg deler avisartikler).

 • Jeg skriver ALDRIG personligt imod den jeg diskuterer med. ALDRIG! Jeg forholder mig ALTID til sagens kerne og emnet og ikke til hvem vedkommende der skriver er. Jeg ignorerer fuldstændig deres personlige kommentarer om mig eller veganere, med mindre jeg kan vende det til sagen.

 • Jeg stiller ikke såkaldt retoriske spørgsmål ud i det blå. Jeg konverserer. Jeg bruger min empati til at prøve at forstå hvor vedkommende kommer fra og forsøger at møde vedkommende der hvor hun/han er. Hav en saglig medfølende dialog MED vedkommende og ikke IMOD vedkommende.

 • Jeg bruger ikke min energi på hvem som helst, med mindre det på min egen side. Åbenlyse ondskabsfuldheder bruger jeg ikke min tid på, men hvis jeg gjorde, så ville jeg ikke angribe eller forsvare mig. Jeg ville tale til den fornuft og det hjerte som vi VED at alle har i et eller andet omfang. Jeg har ondt af folk der føler et behov for at mobbe/nedgøre og angribe en medfølende sag. De ved tydeligvis ikke hvad de har gang i og det vil jeg langt hellere hjælpe dem med at forstå, end at gå ned på deres niveau.

 • Jeg skynder mig ikke i en diskussion.


Empati og medfølelse er min guide

 • For mig handler veganisme om empati. Jeg har ikke mindre empati for mennesker end jeg har for dyr.

 • For mig kommer det hele fra hjertet og hjertet diskriminerer ikke i kærlighed.

 • Jeg forstår at alle mennesker er præget af deres opvækst, indoktrinering, kultur, samfund osv. Det vi kan kalde, at alle mennesker er hjernevasket i et eller andet omfang inkl. os selv på nogen områder. Og jeg tror på, at folk føler mere sympati med en, hvis man møder dem hvor de er og forstår deres udgangspunkt for deres holdninger.

 • Jeg kommunikerer online, præcis som jeg ville gøre i virkeligheden hvis vedkommende stod foran mig. Nogle gange spørger jeg også folk, om de virkelig ville sige sådan til mig, hvis jeg stod foran dem – og nej, det ville de jo ikke og det gør dem ofte flove og mere lyttende.

 • Empati for mig er en universel størrelse som gør, at jeg lever mig ind i den person jeg står overfor og jeg gør ikke forskel på om det er på nettet eller på Strøget i Cube of Truth.

 • Hvis vi seriøst ønsker en mere empatisk og medfølende verden, så tror jeg på at det også er det vi skal vise omverden, ved at virke åbne, empatiske og inkluderende.

 • Det betyder jo ikke man accepterer at de støtter en unødvendig lidelsesfuld industri, men det betyder, at man for størstedelen nok virker mere tiltrækkende.


Jeg er klar over at nogen mennesker responderer fint på provokationer og jeg kunne aldrig finde på at sige at nogen veganeres aktivisme er forkert, da forskellige metoder helt sikkert virker på forskellige mennesker. Men jeg tror dog at det er vigtigt, at man via empati og situationsfornemmelse kan mærke, om den ene eller den anden måde er bedst i øjeblikket. Jeg tror man taber hvis man bliver ved at køre samme stil af overfor alle mennesker. Man må lære sig at være mere kreativ i sin aktivisme.


Jeg har et indlæg om ”Køernes liv i Danmark”, som pludselig blev delt i en landmandsgruppe, hvorefter jeg blev totalangrebet på min side. Men fordi jeg havde været så grundig i mit indlæg om fakta mm., så var der ikke en eneste af dem der kunne komme med noget konkret jeg havde skrevet, som skulle være forkert. Jeg blev inviteret på besøg af flere af dem – fordi de ville rygdække sig, ikke fordi de ville være flinke, men det blev desværre aldrig til noget. De måtte give op på deres kritik, for der var ikke noget at komme efter og hele vejen igennem skrev jeg pænt til dem. Jeg har total forståelse for, at de føler sig angrebet på deres levebrød og identitet som landmænd og deres oplevelse af, at holde af deres dyr. Det da klart de følte/føler sådan og det skal de ikke shames for.


Det er SAGEN – SYSTEMET – KULTUREN, som bør være i fokus, efter min mening og ikke personligheder og dermed personlige angreb. Folk har jo ikke lært andet og det er en del af deres identitet – de tror fuldt og fast på, at det er okay og nødvendigt at have et animalsk landbrug hvor 140 millioner dyr i Danmark alene, indespærres, udnyttes, gennemgår forskellige overgreb og dræbes som børn.


Men jo mere de får gentaget, at der er en anden mulighed, som er bedre for sundhedssystemet og vores skattepenge, miljøet, klimaet og dem selv og ikke mindst for dyrene som der jo ikke er nogen der har lyst til at gøre ondt, jo mere planter vi frø til en grønnere og mere kærlig fremtid.


Jo flere positive frø vi får plantet, jo hurtigere vil planterne vokse.


Jeg kan også være skarp og direkte – det vidner flere af mine blogindlæg om, men jeg er IKKE personligt angribende i direkte debatter og det tror jeg virkelig gør en forskel. For mig handler det også om, at der ikke er nogen der skal gå ud i verden og sige de mødte en vred, latterlig, nedgørende og hellig veganer. Jeg vil hellere have de siger, at de faktisk mødte en veganer der ville lytte, vise sympati og andet positivt der kunne komme ud af diskussionen. Det er vigtigt for mig at de lærer noget nyt, som de rent faktisk kan bruge til noget og ikke bare får bekræftet deres uheldige fordomme.Jeg aner ikke om du kan bruge det her til noget. Det er udelukkende bare mit syn på debatter – online eller offline.

Vi har alle vores eget udgangspunkt og jeg tror bare vi skal vælge vores ”kampe” med omtanke og ikke bare springe ind i hvilken som helst diskussion eller debat online eller offline.


Min ”taktik” gør også, at jeg ALDRIG forsvarer mig selv og mit valg. Der er intet at forsvare. For mig er det nemlig ren logik – hvis jeg ikke behøver gøre skade på hverken dyr, miljø eller sundhed, hvorfor skulle jeg så vælge at gøre det?


32 visninger

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

 • Twitter
 • Lisel_vp
 • Lisel - Veganerpartiet
 • Taler for Dyr