• Lisel Vad Olsson

Betinget medfølelse er normen


Dette indlæg glæder jeg mig virkelig til at dele og jeg håber SÅ meget du gerne vil læse det til ende, da det er et emne der ligger lige midt i kernen af mit hjerte :)

Det er et af de første skriv jeg har lavet og som jeg bliver ved at vende tilbage til, rette lidt i og dele.


Lad mig lige få et par begreber på plads, så vi er sikre på at forstå hinanden:

 • Medfølelse betyder at man føler MED nogen. Ikke at have medlidenhed med dem, men at dele de følelser vedkommende man sidder med har.

 • Empati betyder at man er i stand til at forestille sig, hvordan en specifik situation må være for en anden, uden selv at have prøvet det. Altså evnen til at sætte sig i en andens sted og situation og føle det som vedkommende højst sandsynligt føler. Ikke at have medlidenhed, som ofte kan opleves ret nedladende, men at forstå og sætte sig ind i hvorfor en person f.eks. græder og føle med vedkommende, som ligemænd.

Dette gør vi ofte med vores nære og kære. Men selv der, hvis vi er helt ærlige, kan vi også ofte opleve, hvordan vores egne interesser og holdninger kan influere på hvordan vi opfører os mod de kære. Hvordan vi taler om dem eller til dem og hvad vi selv ønsker at få ud af situationen på den ene eller den anden måde.

Der er en overdrevet mangel på empati rundt i verden. Vi taler grimt om folk vi ikke forstår. Vi generaliserer hele befolkningsgrupper. Vi sviner minoriteter til - eller majoriteter. Er nogle uenige med os på Facebook, så er vi hurtige til at kalde dem alt muligt nedsættende, i stedet for lige først at forsøge at sætte os i vedkommendes sted – være nysgerrig og åben og gerne lige vente med at lytte efter ens eget behov for at hævde sig selv og retfærdiggøre sig selv eller trangen til "at have ret" og at SKULLE overbevise modparten om "sandheden". Måske man har ret, men man kan ikke tvinge folk til at se og forstå hvad man ønsker de skal se og forstå og man dræner sig selv hvis man forsøger at tvinge folk til forståelse. Empati handler også om, at forstå hvor modparten kommer fra og hvilken historie de har med sig, som influerer på hvem de er i dag og hvordan de ser verden.Jeg har altid været meget fascineret af diverse ”spirituelle mestre” og deres snak om medfølelse og universel kærlighed. Jeg har i flere år mediteret og øvet at være til stede i Nuet og observerende på mig selv og hvordan jeg ofte kørte på automatpilot i følelser og ord. Når man bliver mere og mere bevidst på den måde, bliver man mere og mere autentisk.

Jeg mærkede hvordan jeg pludselig blev større indeni. Jeg fandt ud af, at jo mere jeg kunne se og åbne op for alt i mig selv, jo mere ”god”, glad og rummelig blev jeg, som en hel naturlighed. Jeg fik forståelse, eller i hvert fald mere accept af andre og der hvor de var, hvilket gav en kæmpe indre ro.

Det betyder ikke man bliver passiv, men måske mere i kontakt med hvad der føles rigtigt for en i hver enkel situation, uden at man dermed bliver drænet ved bare at tromle derud af og overvældet af følelser.

Jeg observerede og trænede også medfølelsen og det der skete var, at pludselig virker livet mere levende, fordi glæden bare er større. Medfølelse hænger sammen med hjertebevidstheden og det er den der vokser, rummer og føles levende. Når hjertet – altså medfølelsen – på den måde trænes og observeres, så er der den bivirkning, at man føler sig gladere og mere levende. Jeg tror man mærker sig selv mere og hvad man har brug for i krop og sind. Man får lyst til at være god ved sig selv og sin krop - og andre. Medfølelsen bliver universel. For mig var det sådan, at jeg f.eks. ikke længere kunne spise kød. Min krop ønskede det simpelthen ikke. Det var egentlig ikke pga. dyrene, men mere en fysisk og intuitiv fornemmelse af min krop og det den havde behov for og lyst til. Senere hen så jeg satte jeg mig mere og mere ind i, hvad dyrene egentlig gennemgår og hvem de egentlig er og det gik op for mig, at jeg på ingen måde kunne retfærdiggøre, at være med til følende levende væseners fangeskab, tortur, lidelse og død. Det giver jo ingen mening, at være med til at skabe den slags lidelse for andre!


Jeg stillede mig selv disse reflekterende spørgsmål:

 • Hvordan kan vi nogensinde lære vores børn om ægte medfølelse på jorden, hvis den ikke kommer fra et universelt sted i os?

 • Kan ægte medfølelse diskriminere?

 • Kan ægte medfølelse kun være berettiget nogen gange?

 • Eller er ægte medfølelse en tilstand vi skaber i os selv, som en måde at se og handle i verden på hele tiden? I hvert et Nu. Så den således er universelt til stede i os hele tiden.

Jeg tror mere og mere på, at vi har brug for en verden, hvor børn - og voksne, lærer om den form for medfølelse og empati, som ikke diskriminerer mellem sorte og hvide, kristne og muslimer, kvinder og mænd, hunde og grise, giraffer og køer, undulater og kyllinger, kaniner og gæs. En universel medfølelse.

Et barn der lærer ikke at gøre forskel på dyr, mellem dyr – snegle på vejen og grisen i stalden – hunden derhjemme og hønsene i hønsehuset – lærken i reden og koen der får taget sin baby, eller mellem mennesker, bliver et barn der lærer, ikke at acceptere og være med til nogen form for lidelse i verden og vil forsøge ikke at skabe det selv. Det barn vil have forståelse for, at alt lidelse ikke er okay. At koen, hunden, de kristne, muslimerne, isbjørnen, delfinen, hesten og hønen ALLE er i stand til at lide. De er ALLE levende og har de samme fysiologiske og psykologiske elementer der skal til, for at føle på samme måde som alle os andre (1).

Når nogen taler grimt til mig, så gør det ligeså ondt på mig, som det gør hvis jeg taler grimt til nogen. Hvis nogen slår mig, så føles det ligeså sårende på mig, som det føles for koen.


En vegansk livsstil er en medfølende livsstil. Det er en måde at tage afstand til normen, som har en betinget diskriminerende medfølelse. Normens betingede diskriminerede medfølelse handler om, at vi passer på hunden, men ikke på grisen. Vi kan lide heste, men ikke kyllinger. Vi elsker delfiner, men betaler for shows hvor de ingen frihed har. Vi elsker elefanter, men bliver ved at støtte en zoo eller cirkus, hvor de aldrig vil kunne leve og være frie, som de kan i Afrika eller Asien.


Min egen veganske livsstil starter med mig selv! Jeg vil ikke være med til at skabe lidelse for nogen overhovedet. Og det gælder i hvert et NU. Om det er i en debat på Facebook, så skriver jeg altid pænt og klart. Er det i samtaler IRL gælder den samme regel. Jeg er dog opvokset på Nørrebro og det afspejles somme tider i mit sprog, men dem der kender mig ved hvor det kommer fra (også er der de sidste 5%, hvor jeg ”glemmer” medfølelsen eller hvor en naturlig vrede eller lign. får lov at få luft og det skal der også være plads til - specielt i en verden som indeholder SÅ meget ligegyldighed og ødelæggelse.


Så denne medfølende livsstil er vigtig for mig. Den nærer mit humør og hjerte og den gør en forskel. Både for de mennesker der er omkring mig, men også for de milliarder af dyr på jorden, som bliver holdt i fangeskab mod deres vilje og bliver slået ihjel mod deres vilje, selvom vi overhovedet ikke har nogen som helst næringsmæssigt behov for det (2).

Jeg brænder for at invitere alle til at undersøge og blive nysgerrige på denne universelle medfølelse. Det skriger i mig, at kunne vise og fortælle hvor fantastisk det rent faktisk føles, for jeg ønsker mine medmennesker og nære og kære, kan opleve denne fantastiskhed selv og naturligvis gøre en forskel for dyrene, planeten og dem selv.

Det er den bedste fornemmelse, at komme i kontakt med sit hjerte på denne måde og få øje på den kognitive dissonans indeni. Den som siger "jeg elsker dyr", mens man spiser en hakkebøf og vender hovedet langt væk fra billeder af slagterier og drab på kalve, selvom man egentlig godt ved det ikke er okay det der foregår.

Kom og vær med!!

Hermed gives invitationen! Spring ud i verden og øv dig i universel medfølelse og drop din indlærte diskrimination. Alle fortjener empati, medfølelse og kærlighed, selv dem man ikke skulle tro fortjener det, fortjener det rent faktisk, for hvordan skal de ellers lære det selv, hvis ikke der er nogen der har vist dem det og lært dem det?

Universel krammer til dig herfra <3

 1. https://www.talerfordyr.dk/blog/dyrenes-bevidsthed

 2. www.sundkritik.dk

 3. https://www.talerfordyr.dk/miljo-klima-og-baeredygtighed


P.S.

Det betyder ikke at man bliver passiv. Det betyder netop at man kommer i kontakt med sine indre værdier og netop ikke længere bare står til.2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

 • Twitter
 • Lisel_vp
 • Lisel - Veganerpartiet
 • Taler for Dyr