• Lisel Vad Olsson

At tale imod medfølelse

Opdateret: 24. mar. 2019

Hvordan kan man være imod og tale imod, et kærligt budskab?

Du kan være nok så uenig i hvordan enkelte mennesker deler det kærlige budskab, for måden man gør og siger ting på, betyder en masse for hvordan man modtager et budskab.

Men selve budskabet kan man da ikke være imod, forsøge at stoppe og tale imod?

Når nogen siger og foreslår, at: ”Vi skal da stoppe med at spærre nogen inde, når nu det ikke er nødvendigt”, virker det så super fornuftigt at sige: ”Nej nej, hold da op – der er da ikke noget bedre end at indespærre nogen”.

Når nogen siger: ”Hey, lad os stoppe med at avle på dyr, for det skader deres kroppe og de lider af det”, er det super fedt at sige: ”Nej, nej, vi skal da fortsætte avlen, for det er da lige meget at det skader dyrene”.

Eller når nogen siger: ”Vi skal holde op med at slå andre ihjel, når det alligevel ikke er nødvendigt og faktisk skader os mere end det gavner”, er det så en vildt god ide at mene: ”Mine smagspræferencer er til enhver tid vigtigere end andres død og lidelse”.

Eller når nogen siger: ”Hey, lad os være gode ved andre end os selv og forsøge at leve på en måde, hvor vi gør allermindst skade på andre, os selv og jorden”, så lyder det bare virkelig godt at svare: ”Nej jeg vil ej, jeg nægter at ændre mig også selvom det faktisk er nødvendigt for vores fremtid”.

Det veganske budskab er et kærligt budskab. Også selvom det bliver råbt ud igennem en megafon, eller ved at vise hvordan dyrene lever i industrien, eller ved at dele veganske kager ud, eller via veganske opskrifter, eller blogge, memes, flyers eller på andre måder.

Det handler udelukkende bare om at få øje på, at dyr er bevidste, følende individer – præcis ligesom os. De har alle de fysiske og psykologiske elementer der skal til for at kunne lide, både fysisk og psykisk. Det handler om at få øje på, at hvis ikke vi mener det er okay at spærre vores kæledyr inde, kastrere dem eller klippe deres haler uden bedøvelse og dræbe dem i en ung alder, fordi vi pludselig får lyst til at spise dem, så er det heller ikke i orden at gøre det ved andre dyr, som kan føle og opleve livet – og døden – præcis ligesom vores kæledyr.

Tænk hvis det var aber, delfiner eller elefanter vi avlede, indespærrede og dræbte på samlebånd? Disse dyr sammenlignes faktisk i videnskabelige rapporter med grise og vi ved at kalve, som alle andre pattedyr, har et psykologisk behov for at være med deres mødre indtil de selv er færdige med at die. Om du kalder det kæledyr, produktionsdyr eller vilde dyr, så er de alle ens på alle de områder hvor det betyder noget.

Måske kan du ikke lide måden jeg skriver på, eller den veganer der råbte på Strøget, eller den eneste veganske kage du har smagt, eller whatever, men prøv fang budskabet alligevel – det er super simpelt:

Hvorfor vælge at købe noget, hvor der har været et offer direkte involveret, hvis du kan vælge at købe noget andet?


2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr