• Lisel Vad Olsson

416

416 er en ægte historie om en tragedie der fandt sted i foråret i Danmark i år 2018.

Det er en historie om et svigt af dimensioner, som de færreste kan lide at forholde sig til. Det er et symbol på, hvor galt det er gået, hvor meget på afveje vi er og hvor nødvendigt det er, at vi skifter om og endelig kommer på rette kurs.416 blev født i det danske landbrug af en ko, som var blevet insemineret 9 måneder før. Hun blev straks taget fra sin mor, da mennesker ville have den mælk der flød fra hendes mor. Så hun fik en billig mælkeerstatning i stedet i en lille fold.

Da hun var cirka 13 måneder blev hun selv insemineret første gang. Hun blev holdt fast, mens inseminatoren tog en arm op i hendes anus og et plastikrør i hendes skede, med den sæd som var tvunget ud af en tyr ved stød.


Generelt om malkekøer i Danmark med kilder fra branchen mm.


Efter 9 måneders drægtighed føder hun sin kalv, men den tages fra hende med det samme, da kalven ikke må få sin mælk. Der er stærke beviser for, at køer og deres kalve er stærkt knyttet fra fødslen af og vidner der fortæller om køernes vedblivende kalden på deres kalve som er taget fra dem, så man kan forestille sig det har været en svær oplevelse for 416 og hendes kalv.

Men efter 3 måneder gentages det hele. 416 insemineres igen og får igen taget sin kalv.

Igennem sit korte liv får hun taget 4 kalve fra sig og hun er blevet presset til maksimal mælkeydelse hele livet igennem. Presset til at levere 4 x så meget mælk end hvad end kalv naturligt ville sutte sig til efter behov, i løbet af de 9-12 måneder de naturligt ville die i.

Da hun ikke længere er rentabel for landmanden i en alder af 5 år, fordi hun ikke længere kan levere den mængde mælk der ønskes, sendes hun til slagtning.

Men 416 er så nedslidt, at hun ikke længere selv kan stå op. Måske måtte de hejse hende ind i lastbilen med en kran. Det ved vi dog ikke, men det hænder for nogen.

Hvad vi ved er, at da lastbilen ankom til slagteriet, så hun alle de andre malkekøer blive taget ud af lastbilen efter tur, for at blive ført ind til boltpistolen og kniven.

Men 416 kunne ikke selv gå, så slagteren kom ind i lastbilen, da hun var alene tilbage og skød hende med boltpistolen. Den ramte dog forkert. Så da de hev hende ud på asfalten, ved at trække hende i det ene ben, ved hjælp af et reb, kunne hun mærke smerten og gav lyd fra sig. Det blev dog ignoreret og lige der på asfalten fik hun skåret halsen, så hun kunne ligge der og forbløde, ved fuld bevidsthed.


Det var tydeligt hun var ved bevidsthed. Det var tydeligt hun var i smerter. Men det blev ignoreret, på trods af kamera og masser af vidner den dag. Det var jo bare en hverdag i en normal industri.

Gaffeltrucken kom, for at bære hende ind på slagteriet. Flere gange blev gaflerne banket ind i 416’s brystkasse til stor smerte med udråb. Det tog flere forsøg før gaffeltrucken kom ordentligt ned under hende, for at kunne bære hende ind til hendes endelige endeligt.


416 kunne føle smerte ligesom du kan.

416 havde bevidsthed om sig selv og sin smerte, ligesom du har.


Men det var bare en almindelig hverdag for malkekøer i Danmark. Episoden blev nemlig anmeldt, men beskeden kom tilbage ”at sådan er det bare”. (Dyreværnsloven)


Og sådan bliver det ved med at være, så længe vi betaler for det…


Det er ofte at malkekøer ender deres dage som ”downers”, fordi deres korte liv er så hårdt. En malkeko kan i naturen blive 20-25 år, men slagtes som 5 årig til billig oksekød, fordi hun ikke længere kan levere varen, ikke kan betale sig at have rendende og alligevel er nedslidt af sit hårde liv, med gentagende graviditeter, kæmpe yvere og den psykiske belastning af at miste sine kalve og bruge mindst 6 måneder om året i en lukket stald.


Hør den bevægende historie fra en af vidnerne fra dagen, se hendes sidste minutter og spørg dig selv, om du vil blive ved at støtte sådan en industri.


416’s sidste minutter:


Fortæl hendes historie! Gør opmærksom på hvor galt det går for mange af disse køer i industrien. Stop med at støtte branchen! #dairykilled416

En tatovering er en smart måde at gøre opmærksom på industrien på. På samme måde som man kan tage en vegansk t-shirt på, kan man få en tatovering, som altid er på.

2020 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

Her er ingen copyright. Tag hvad du vil have.

100% for dyrene og naturen!

  • Twitter
  • Lisel_vp
  • Lisel - Veganerpartiet
  • Taler for Dyr