© 2018 Lisel Vad Olsson. Taler for Dyr. Veganisme.

  • Lisel_Talerfordyr
  • Taler for dyr på Facebook
  • Taler for Dyr

Samling af rapporter vedr. klima, miljø og bæredygtighed

Der er ingen videnskabelig tvivl om, at den animalske industri har en kæmpe negativ indflydelse på miljø og bæredygtighed, ligegyldigt hvad man så måtte mene mht. om klimaændringerne er menneskeskabt eller ej.
På denne side har jeg samlet forskellige typer af rapporter, som viser problematikkerne sort på hvidt. 
Den gode nyhed er, at det netop er på dette område vi hver især kan gøre en fælles kæmpe forskel i skabelsen af en tryg fremtid med mad nok til alle. 
Ønsker du en mere pædagogisk gennemgang hvor problematikken bliver forklaret til bunds, blandt andet at miljø og klima IKKE er det samme, så følg dette link.
- og jo, lille Danmark OG enkeltpersoner KAN gøre en verden til forskel !

Sommer 2019

Rapport om klima fra FN's klimaforskere - IPCC:

I kapitel 5.5.2.1 er der en direkte sammenligning med diverse spisemåder såsom "healthy diet", vegansk, vegetarisk, flexitar og andet.

Det ses i tallene der er vist, at hvis alle mennesker spiste vegansk udledes ca. 22% mindre CO" om året. 

"Figure 5.12 shows the technical mitigation potentials of some scenarios of alternative diets examined
in the literature. Stehfest et al. (2009) were among the first to examine these questions. They found
that under the most extreme scenario, where no animal products are consumed at all, adequate food
production in 2050 could be achieved on less land than is currently used, allowing considerable forest regeneration, [...]"

https://www.ipcc.ch/.../2019/08/2f.-Chapter-5_FINAL.pdf (side 76-77 5.5.2.1)

---

7 maj 2019 - 

"»Naturen er i global tilbagegang med hastigheder, der savner fortilfælde i menneskehedens historie, og hastigheden af udryddelsen af arter accelererer med alvorlige konsekvenser, som nu ser ud til at ramme mennesker overalt på Jorden,« lyder den dystre melding fra FN-panelet, der med over 450 internationale eksperters deltagelse har brugt tre år på at analysere 15.000 videnskabelige studier og officielle rapporter om naturens tilstand."

IPBES’ aktuelle rapport, Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services, er udarbejdet af verdens ledende forskere på området med 145 videnskabelige hovedforfattere og 310 bidragende forfattere til rapporten.

Artikel om rapporten: https://www.information.dk/udland/2019/05/foerst-fns-klimaforskere-fns-biologer-omstillinger-uden-fortilfaelde-noedvendige-dele-samfundet

Rapporten: https://www.ipbes.net/assessment-reports

 

---

Februar 2019 - Rapport fra Greenpeace - 

Denne rapport fra Greenpeace forklarer situationen med den animalske produktion i Europa: 

Rapporten!

---

Ved at flyve fra København til London bruger du 0,2 ton CO2 (1)

Til gengæld koster det 188 kg CO2 at spise bare ét kg kød (2) 

Danskerne spiser i gennemsnit 52 kilo kød om året (3); det er ét kilo om ugen. Det bliver 9 ton CO2 om året!

Hver dansker udleder årligt 17 ton CO2. (4)

1 - https://co2.myclimate.org/en/flight_calculators/new

2 - https://concito.dk/klimavenligemadvaner

3 - https://www.dr.dk/…/koed-koed-og-atter-koed-hver-dansker-sp…

4 - https://www.greenmatch.dk/…/…/05/saa-stort-er-dit-co2-aftryk

 

---

31 maj 2018 - mest omfattende videnskabelige analyse nogensinde, som konkluderer at plantemad er langt den bedste og mest intelligente kost vi mennesker kan følge, for at hjælpe både os selv og planenten. 

Bliver gennemgået her i The Guardian: 

https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

 

---

The Lancet - We need to talk about meat

....but it is only comparatively recently that the climate impact of livestock rearing, and the nutritional and health issues caused by meat have become a PRESSING concern.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32971-4/fulltext

---

Den nyeste rapport fra The Lancet: Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Den beskriver igen, hvor VIGTIGT det er, at vi spiser mindre kød pr. uge end en lille clementin fylder: 

https://www.thelancet.com/commissions/EAT

---

WWF - nyeste rapport: "Appetite for Destruction"

... handler om hvor enormt vigtigt det er, at vi spiser plantebaseret for planeten og biodiversiteten. Det er en meget grundig og gennemgribende rapport. 

https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2017-10/WWF_AppetiteForDestruction_Summary_Report_SignOff.pdf

 

---

Natures store vigtige studie, nok et af de mest grundige, som igen også konkluderer den store vigtighed af at vælge plantebaseret frem for animalsk: 

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0594-0.epdf

Læs artikel om ovenstående her: https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/10/huge-reduction-in-meat-eating-essential-to-avoid-climate-breakdown

 

---

Her konkluderer også FN, at kød er et af vores største problemer for miljøet:

https://www.unenvironment.org/news-and-stories/story/tackling-worlds-most-urgent-problem-meat

Rapporten fra FN: 

http://ipcc.ch/report/sr15/?fbclid=IwAR02_xlzALn7n4UPe-1qjGEQpng_VyQ__xKgHNhDjn4sZRueYufvfRTAUzY

 

---

The Global Impacts of Food Production, handler også om vigtigheden af plantemad:

http://science.sciencemag.org/content/360/6392/987

 

---

Importance of considering environmental sustainability in dietary guidelines, handler om, at myndighederne bør anvise befolkningen til at spise langt mere plantemad:

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196%2818%2930174-8/fulltext

 

---

En artikel fra The Science Explorer gennemgår hvorfor veganisme kunne redde verden: “If the world's population followed a vegan diet, all combinations of parameters, even those with lowest yield levels and low cropland expansion, would be feasible,” says Erb. “With a vegetarian diet, 94 percent of all of our calculated scenarios would be feasible."

http://thescienceexplorer.com/humanity/veganism-could-feed-world-zero-deforestation

 

---

​​

​​Denne er fra: IPCC. "Climate Change 2013: The Physical Science Basis." Working Group I. 

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/03/WG1AR5_SummaryVolume_FINAL.pdf

Rapporten er stor og tager tid at uploade.

 

---​

​Artikel fra Financial Times med gode links til deres kilder: "Could we save the world if we all went vegan?"

https://www.ft.com/content/3b210ddc-bba0-11e8-8274-55b72926558f

---​

The viewpoint article -- "World Scientists' Warning to Humanity: A Second Notice" -- was signed by more than 15,000 scientists in 184 countries.

The warning came with steps that can be taken to reverse negative trends, but the authors suggested that it may take a groundswell of public pressure to convince political leaders to take the right corrective actions. Such activities could include establishing more terrestrial and marine reserves, strengthening enforcement of anti-poaching laws and restraints on wildlife trade, expanding family planning and educational programs for women, promoting a dietary shift toward plant-based foods and massively adopting renewable energy and other "green" technologies.

Link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171113111127.htm

---​​

En 2018 rapport konkluderer igen, at den animalske industri er værst og overhaler "big oil":

https://www.grain.org/article/entries/5976-emissions-impossible-how-big-meat-and-dairy-are-heating-up-the-planet

---​

En anden  rapport fra WWF konkluderer igen, at plantebaseret er nødvendigt:

http://www.onegreenplanet.org/news/wwf-report-promotes-eating-plant-based-lower-impact-food-choices/

---​​

VIGTIGE TAL FRA DANMARK:

Læs den fulde rapport her

Fakta fra rapporten:

  • 57 % af Danmarks areal er opdyrket - det mest dyrkede land i verden!

  • Over halvdelen af de undersøgte arter i landbruget går fortsat tilbage

  • Otte af ti agerhøns, og seks af ti sanglærker er forsvundet siden midten af 70’erne

  • 80 % af det danske landbrugsareal bruges til produktion af foder til husdyr

  • 24.300 pattegrise dør hver dag i de danske stalde

  • Halvdelen af slagtesøerne og næsten hvert tredje slagtesvin får mavesår

  • 97 % af grisene får klippet halerne af, selv om rutinemæssig halekupering er forbudt

  • Fra 2007 til 2017 er over 6.000 personer konstateret smittet med svine-MRSA

  • Konventionelle svin får op til 19 gange så meget antibiotika som de økologiske grise 

  • I 2016 blev der produceret næsten 32 millioner svin i Danmark, men færre og færre svin slagtes og forarbejdes i Danmark

  • Sprøjtegift solgt til landbruget udgør 99 % af det samlede salg i 2016

  • Afgift virker: Sprøjtegiftenes belastning af natur og miljø er faldet. Til gengæld sprøjtes der oftere.

  • Ikke-økologiske kartofler sprøjtes i gennemsnit 13 gange om året

  • Andelen af ikke-økologiske danske grøntsager med rester af sprøjtegift er tredoblet på fem år 

  • I 2015 blev der fundet sprøjtegift i hver fjerde drikkevandsboring

  • Landbruget har stadig overskud af kvælstof, hvoraf størstedelen tabes til omgivelserne

  • Zink og sprøjtegift fra landbruget finder vej til vandløbene

  • Landbruget skylder 337,5 mia. kr. Det svarer til en gældsprocent på 58, når gæld sættes ift. Aktiver

Sojaens Syge Slagside - en undersøgelse af den danske sojaimport (GMO-foder til danske landbrugsdyr):

https://danwatch.dk/undersoegelse/sojaens-syge-slagside

 'Den danske sojaimports mørke skygge' offentlig: En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød forårsager skovrydning i Sydamerika. Lige nu bliver store områder med tropisk skov ryddet, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja. Sojaen bruges til foder til blandt andet danske slagtedyr.
Skov ryddes, biodiversitet forsvinder og oprindelige folk fordrives og forgiftes. Det må stoppe og dansk landbrug bør tage ansvar nu.

https://www.verdensskove.org/files/Artikler_og_rapporter/2018%20Den%20danske%20Sojaimports%20mørke%20skygge.pdf

11. juni 2019 er en ny skræmmende rapport landet om verdens biodiversitet: 

"Det er skræmmende. Ikke kun på grund af tallet, men fordi jeg tror, det er en grov undervurdering" siger Dr. Maria Vorontsova fra Royal Botanic Gardens

Læs om rapporten her, hvor du finder links til selve rapporten: 

http://nyheder.tv2.dk/udland/2019-06-11-et-skraemmende-antal-plantearter-er-udryddet-viser-ny-undersoegelse

Universitetet i Lund, Sverige:

"The comprehensive study analysed 39 peer-reviewed articles, carbon calculators and government sources to quantify the most high-impact personal lifestyle choices in developed countries." Læs rapporten her.

Chatham House. Royal Institute of International Affairs:

 

https://www.chathamhouse.org/expert/comment/16752

https://www.chathamhouse.org/expert/comment/16379

Oxford University

 

http://link.springer.com/article/10.1007/s10584-014-1104-5

http://www.pnas.org/content/early/2016/03/16/1523119113.full.pdf 

Drivhusgasser:

http://time.com/3581094/plants-science-healthier-diet-best-climate/

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-014-1169-1

 

http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/

 

https://foodethics.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/p_foodethik/Stehfest__E._Netherlands_Enviro_Ass._Agency_2009._Climate_and_diet.pdf

Hvor meget drivhusgas sparer man på en vegetarisk diæt?

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160404170427.htm

 

Tal og holdninger fra Etisk Råd:

http://www.etiskraad.dk/etiske-temaer/natur-klima-og-foedevarer/undervisning-til-grundskolen/stamcellekoed/koedspisning-og-klimaforandringer

 

År 2050 fra PNAS:

http://www.pnas.org/content/107/43/18371.abstract

Landbrugsinfo: 

https://www.landbrugsinfo.dk/kvaeg/koedproduktion/sider/2072.aspx

Resten omhandler miljø:

Rapporter om de store problemer med sojaproduktion, som jo er produktion til landbrugsdyrefoder:

En artikel der opsummerer hvorfor soja ikke er skyld i afskovning: 

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-att-ata-soja-bidrar-inte-till-avskogningen

Side 26 blandt andet i denne rapport fra WWF: http://awsassets.wwfdk.panda.org/downloads/wwf_soy_report_final_jan_19.pdf

"I 2009 importerede Danmark således soja til foder, der svarer til
arealer på hhv. 567.000 og 48.000 hektar i Argentina og Brasilien (FAOSTAT, 2009). Det vil sige et samlet areal nær arealet af Sjælland." er taget fra denne rapport:  https://pure.au.dk/ws/files/68207663/dca_rapport_Soja_og_palmeolie.pdf

"Soy cultivation is a major driver of deforestation in the Amazon basin. Seeds from the soybean plant provide high protein animal feed for livestock, and 80% of Amazon soy is destined for animal feed; smaller percentages are used for oil or eaten directly. Today Brazil has 24-25 million hectares devoted to the growth of this crop, and is currently the second largest producer of soybeans in the world."

https://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/soy 

 

Skove bliver ryddet for at skaffe foder til danske svin - ny rapport, artikel fra Information:

 https://www.information.dk/indland/2018/10/ny-rapport-skov-ryddet-skaffe-foder-danske-svin

Regnskove og gift:

 

https://www.danwatch.dk/nyhed/millioner-liter-gift-for-aeg-og-bacon/

Hvorfor græssende kvæg ikke er løsningen: 

Grazed and Confused, a report published by the Food and Climate Research Network (University of Oxford) beskriver alle de faktorer der gør sig gældende i forhold til græssende kødkvæg og konsekvenserne for klima, miljø, vand og bæredygtighed.

 

Den konkluderer:

 

"The inescapable conclusion of this report is that while grazing livestock have their place in a sustainable food system, that place is limited. Whichever way one looks at it, and whatever the system in question the anticipated continuing rise in production and consumption of animal products is cause for concern. With their growth, it becomes harder by the day to tackle our climatic and other environmental challenges"

 

Link til rapporten: https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/project-files/fcrn_gnc_report.pdf

 og læs mere om emnet her, der også kommer ind på vegansk landbrug: https://www.talerfordyr.dk/blog/nej-græssende-kvæg-er-ikke-vores-carbon-redning

 

Fældning af skove/regnskove verden over:

 

http://www.nature.com/ncomms/2016/160419/ncomms11382/full/ncomms11382.html

Ørkendannelse:

http://www.un.org/en/events/desertificationday/background.shtml

 

http://ifad.org/english/desert/index.htm

 

http://www.fao.org/docrep/018/ar591e/ar591e.pdf

 

http://www.eoearth.org/view/article/155088/

 

http://www.un.org/press/en/2012/gaef3352.doc.htm

 

Ammoniak:

 

http://ceeh.dk/CEEH_Reports/Report_3/

http://www.ceeh.dk/Nyheder/marts_2011.html

Landbrugsdyr:

 

http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm

Vand:

 

http://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/

Fremtidens mad:

 

The International Food Policy and Research Institute, har lavet en meget omfattende rapport om fremtidens produktion af mad. De har set på bæredygtighed, drivhusgasser, diæter og forretningsmodeller og kan se det gå i opfyldelse i år 2030. 

http://econpapers.repec.org/bookchap/fprifpric/9780896295827-08.htm

 

World Resource Institute - Shifting Diets for a Sustainable Food Future

 

http://www.wri.org/publication/shifting-diets

Her er en god artikel om ovenstående rapport:

 

http://www.pcrm.org/nbBlog/protein-demand-is-destroying-the-planet

 

Madspild:

 

Der går rigtig meget mad til spilde for hvert kg. kød. 9,4 kg. korn går til spilde for hvert kg. oksekød.

http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e.pdf

http://www.wwf.org.uk/what_we_do/changing_the_way_we_live/food/livestock_impacts.cfm

http://web.agrsci.dk/djfpublikation/index.asp?action=show&id=1154

https://www.newscientist.com/article/dn21175-just-how-much-meat-can-eco-citizens-eat/

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607612562/abstract

http://www.wri.org/sites/default/files/wri13_report_4c_wrr_online.pdf

Anerkendt proffessor fortæller om de konsekvenser kødspisnng har på truede dyrearter og generel biodiversitet:

https://www.drmcdougall.com/health/education/videos/free-electures/william-ripple/ 

 

Udryddelse af dyr over hele jorden pga kødproduktion:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969715303697

https://www.aphis.usda.gov/wildlife_damage/pdr/PDR-G_Report.php?fld=&fld_val=

Biodiversitet i havene:

 

http://www.sciencemag.org/content/314/5800/787

 

Deadzones i havet:

http://www.gulfhypoxia.net/research/shelfwide%20cruises/2014/hypoxia_press_release_2014.pdf

Undervisning i havenes vigtighed:

http://climatekids.nasa.gov/ocean/

NASA:

http://climate.nasa.gov/causes/

http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

Sundhed, miljø, klima, mad og energi:

 

http://f1000research.com/articles/2-101/v1

 

En anden samling af gode links til rapporter:

http://www.cowspiracy.com/facts/

Danwatch:

https://www.danwatch.dk/nyhed/millioner-liter-gift-for-aeg-og-bacon/

Økologi skal redde verden ifølge FN's Handel og Bæredygtig udvikling

http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf 

og

en nyere rapport her: https://videnskab.dk/naturvidenskab/oekologi-kan-broedfoede-hele-verden

Vegansk landbrug: 

Tjek disse sider: 

http://veganic.world/ og https://www.goveganic.net/ og en rigtig god artikel her: https://www.pastemagazine.com/articles/2017/03/veganic-farming.html

infographic